Readly Express vann Derbyt

37

nurmos derbyt 2016

Vilken kross av kungen i kullen.
Readly Express är en av de mest imponerande derbyvinnarna i historien.
Så enkelt han tog hem travsportens Blå Band och två miljoner kronor i förstapris för Jorma Kontio.
– Det är helt otroligt vilken häst det är. Och vilken kusk, sa tränaren Timo Nurmos.

Readly Express är en undantagshäst. En värsting. En kanon.
Han vann det största loppet för treåringarna i fjol, Svenskt Travkriterium i oerhört imponerande stil.
Nu tog han hem det största loppet för landets fyraåringar, Svenskt Travderby, så övertygande, så lekande lätt.
Tränaren Timo Nurmos hade lyckats med sitt stora mål, att ha hästen helt på topp till Derbyt. Stjärnhästen öppnade bra från start och Jorma Kontio körde resolut mot täten. Ledningen togs av stallkamraten Ceasar Sisu som blev het och det tog sexhundra meter innan Readly Express kunde överta ledningen. Första femhundra metrarna avverkades på 1.08,1 och första varvet efter 1.12,1.

Vann med krafter och tussarna kvar
När det återstod ett varv från mål kom Farzad Boko fram utvändigt om ledaren men det handlade hela tiden bara om en häst i loppet. Ingen kunde röra Readly Express. Ingen förmådde gå i närkamp med en av de mest imponerande derbyvinnarna i loppets historia. Readly Express gled undan över upploppet utan att Jorma Kontio behövde mana på sin häst speciellt mycket. Han vann hur enkelt som helst med krafter kvar och tussarna satt kvar i hästens öron.
– Det är otroligt vilken häst det är. Och vilken kusk, sa en lättad Timo Nurmos efteråt. Nurmos har tidigare vunnit Svenskt Travderby med Sahara Dynamite och med Beau Mec. Dessutom har han vunnit Derbyt fyra gånger i Finland. Nu lyckades han med sin långsiktiga matchning och planering att vinna Derbyt med Readly Express.

”Är han frisk så vinner han”
– Vi har hela tiden siktat mot Derbyt och det var kul att det lyckades. Det är en lättnad. Allt har varit på topp under veckan och det har gått som planerat. Hästen reste ner till Malmö nu på söndagsmorgonen. Han var lite nervös efter försöket då han gjorde sin första långresa och övernattning borta. Jag har funderat hela veckan hur vi skulle göra och tog beslutet att åka samma dag. Hästen var jättelugn och fin i dag, sa Timo Nurmos.
– Jorma laddade lite i starten i dag och han sa efter loppet i Eskilstuna att hästen kan öppna snabbt om man vill. Det såg bra ut under vägen. Jag tänkte att om han bara är frisk så vinner han. Då finns det ingen som slår honom. Han är lite småtrög och det har han alltid varit även i träningen. Nu vann han med propparna kvar och det är svårt att veta hur mycket krafter det fanns kvar. Men jag tror i alla fall att det var två växlar kvar.

”En av de bästa jag kört”
Nordens segerrikaste kusk, Jorma Kontio med över 10 000 segrar på meritlistan, tog en ny storloppsseger när han rutinerat och säkert styrde in Readly Express. Han var full av beundran över hästen.
– Han vann lätt och var hundraprocentig i dag. Hästen är jättefin varje gång och i sista sväng kände jag att han hade krafter kvar. Då kände jag att vi skulle vinna och jag behövde aldrig öppna öronen på hästen. Det här är en av mina största vinster, sa Jorma Kontio.
Och tillade.
– Han är en av de bästa hästar jag har kört. Varenne är den bästa men Readly Express är en av de bästa.

Europaderbyt nästa
Readly Express har tagit tolv segrar på 15 starter och aldrig varit sämre än tvåa. I och med derbysegern har han sprungit in 5,6 miljoner kronor. Detta är bara i början av hans karriär och om han får vara frisk så har han många penningstinna lopp som väntar framöver.
– Nästa start blir i försöken till Europaderbyt och sedan förhoppningsvis en final i Paris, sa Timo Nurmos.
Det var Solvalla-tränaren som hittade Readly Express redan som föl och föll för hästen direkt.
– Han hade en otroligt fin exteriör och sedan gillade jag ögonen på hästen. Han hade en speciell blick. Han var så lugn och fin och uppträdde som en gammal häst. Jag minns den dagen som i går, sa Nurmos som har tränat många kanonhästar genom åren. Men:
– Readly Express är den bästa häst jag har tränat.

Två miljoner även till Heavy Sound
Tvåa i Svenskt Travderby blev Roger Walmann-tränade Heavy Sound som kördes av Kenneth Haugstad. Andrapriset var en miljon kronor men eftersom Heavy Sound var med i Premiechansen fick hästen det dubbla och således två miljoner kronor, precis som Readly Express. Trea blev Day Or Night In för sin tränare Johan Untersteiner.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelOtrabanda vann Derbystoet
Nästa artikelStall Fagerhults grymma otur…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.