Readly Express vann Prix d’Amerique

173

Readly Express vann Prix d’Amerique

En skuttande, jublande finländare.
Men segern var svensk.
Solvallatränaren Timo Nurmos hade omväxlande svenska och finska flaggor i händerna efter segern i Prix d’Amerique och bjöd på femton minuters segerdans inför publiken på Vincennes svarta bana.
Readly Express vann Prix d’Amerique i Nurmos första försök i världens största travlopp.

På söndagen avgjordes årets upplaga av Prix d’Amerique på Vincennes-banan i Paris och det blev svensk seger för sjunde gången i loppets långa historia.
Björn Goop med sina 6500 segrar i karriären fick sin första inteckning i det franska storloppet och hästen som gjorde jobbet var Readly Express.
Goop bjöd den sexårige hingsten ett lopp i andraparet utvändigt och gav sin häst marschorder 700 meter från mål. I släptåg på den svenske hästen tassade Bold Eagle – men trots att den franske örnen kunde lifta med gick det helt enkelt inte att ta sig förbi.
Tronskifte. Hästen från Solvalla visade att han troligen är bäst i världen.
Över upploppet stod det och vägde men segern skulle kunna beskrivas som knapp men säker. Segertiden skrevs till 1.11,2 över de 2700 meterna – samma tid som Bold Eagles rekord för loppet från fjolåret.
Rena glädjefnatten utbröt efter loppet och den som såg till att dra upp stämningen var tränaren själv. Timo Nurmos kan upplevas som aningen blyg och reserverad emellanåt men vid stora segrar låter han känslorna ta över. Som den här gången.
– Jag har ju inte haft hästar som varit tillräckligt bra för att vara med i Prix d’Amerique tidigare. Så det här var första försöket. Jag måste säga att det…är en fantastisk häst! sa Nurmos.

”Stryk av en bättre häst”
Bold Eagle noterades för samma tid som vinnaren i jakten på tredje raka segern i Prix d’Amerique.
Tränaren Sebastien Guarato var stor i nederlaget.
– Vi är nöjda med Bold Eagle men vi fick stryk av en bättre häst. Han fick gå lite för tidigt och speeden ebbade ut lite, sa Guarato.
Örjan Kihlström slutade trea med en annan av loppets betrodda, Propulsion. Daniel Redéns häst var bra med och kunde ta ledningen tidigt i loppet för att sedan släppa till franske Bird Parker, som fick vråla på första 1700 meterna på snabba 1.11,6.
– Monclin körde så pass fort med Bird Parker att det kändes som att det skulle bli för tufft att svara i det tempot. Propulsion kändes okej när jag vek ut i början av upploppet men han var ju lite sliten av tempot som hade varit.  Han höll ju jämna steg med dem men kunde inte hämta in så mycket. Det är fantastiska hästar som är etta och tvåa. Inte lätt att hämta längder då, sa Kihlström,

Planerat i ett och ett halvt år
Timo Nurmos har tillbringat den senaste veckan i Frankrike tillsammans med Readly Express på Björn Goops gård i Normandie.
Readly Express ägare Rolf Andersson strödde beröm över häst och tränare och kusk.
– Allting har fungerat till hundra procent. Timo sa redan i veckan att det här kommer att gå bra. Det är ju faktiskt så att Timo sagt i ett och ett halvt års tid att vi siktar på det här loppet. Det betyder oerhört mycket för min familj och för svensk travsport, sa Rolf Andersson.

Elitloppet i maj?
Solvallas nytillträdde sportchef Anders Malmrot var en av gratulanterna efter loppet och som så många andra försökte fånga den showande och segerrusige tränaren på bild för sociala medier.
Vad trodde Malmrot då självaste Bold Eagle fick smyga med i Readly Express rygg till upploppet?
– Jag trodde aldrig att Nurmos häst skulle kunna stå emot. Med det loppet Bold Eagle fick ska han bara vinna. Men Readly Express visar ju varenda gång det står och väger vilken champion han är.
Solvallas elitlopp över kort distans i maj?
– Jag vill gärna ha med honom och sedan är det upp till de som har hästen att bestämma om det är dags i år. Men vinner man Prix d’Amerique …är det klart att man ska vara med i Elitloppet! sa Malmrot skrattande.
Jerry Riordans Ringo Starr Treb slutade sjua och tog de sista pengarna i loppet. Wild Honey, Oasis Bi blev oplacerade. Lionel diskvalificerades för galopp.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLudde tror på Propulsion
Nästa artikelLite i skymundan vann Johan Untersteiner lopp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.