Reaktionen: ”Ger oss bättre möjligheter”

21

Regeringens utredaren Håkan Hallstedt har lämnat över sin utredning om en omreglerad spelmarknad till civilministern Ardalan Shekarabi.

Precis som uppgifterna tidigare i veckan är förslaget en ny spelskatt på 18 prcoent och att staten släpper kontrollen över ATG.

– Vi får förutsättningar för en fungerande licensmarknad, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth i en första kommentar.

– Det ger trav- och galoppsporten och hästnäringen bättre möjligheter än vad vi har i dag, säger Svensk Travsports Johan Lindberg.

Tidigare i veckan hade sajten Trottosport uppgifter om hur det förslaget om en ny spelmarknad skulle kunna se ut. De skrev att den nya spelskatten, enligt förslaget, skulle bli 18 procent, i jämförelse med dagens skatt på 35 procent för ATG och Svenska Spel.

Reuters hade även källor som pekade åt samma håll, och även att förslaget menade på att staten borde släppa kontrollen över ATG, vilket Dagens Industri skrev om.

Utredningen på 1 340 sidor

Under fredagen bekräftades de uppgifterna av regeringens särskilda utredare Håkan Hallstedt.

Under en presskonferens på Rosenbad så lämnade han över den 1 340 sidor långa utredningen till civilministern Ardalan Shekarabi.

I en första kommentar om utredningen säger ATG:s vd Hasse Skarplöth så här.

– Till att börja med är det väldigt positivt att lyckas leverera någon som är svårt på utsatt tid. Vi får förutsättningar för en fungerande licensmarknad. Förslaget är positivt för ATG i vår möjlighet att utveckla nya spelprodukter och kunna gå internationellt.

– Det finns även negativa sidor. Den mest framträdande är spelansvaret och spelskyddet. Vi vet att snabba produkter med hög vinstutbetalning ger spelberoende.

”Finns en logik”

Även Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg fanns med på pressträffen.

– Det finns en logik i att staten inte kan utöva tillsyn, dela ut licenser och samtidigt styra spelbolag, säger han och fortsätter:

– Dom förändringar vi ser i förslaget är det vi jobbat mot i flera år. Självklart finns det utmaningar i det. Men det ger trav- och galoppsporten och hästnäringen bättre möjligheter än vad vi har i dag. Vi förutsätter, om man ska ha licens på spel på hästar, bör man även bidra till hästnäringen.

Hasse Skarplöth avslutar:

– Det viktigaste nu är full fart framåt mot en ny spelmarknad 2019.

Om svensk riksdag och regering säger ja kan åtgärderna inledas under 2018.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelGrand Slam 75 med Veijo Heiskanen
Nästa artikel”Måste fundera på vad vi vill erbjuda”