”Måste fundera på vad vi vill erbjuda”

32

Under fredagen presenterade regeringens särskilda utredare Håkan Hallstedt sitt förslag om en ny spelmarknad i Sverige.

Hasse Skarplöth, vd på ATG:s reaktion:

– Äntligen, säger han till Trav365.

Tidigare i veckan läckte uppgifter ut till sajten Trottosport och Reuters om hur förslaget på en ny spelmarknad i Sverige skulle kunna se ut.

Under fredagen bekräftades de uppgifterna under regeringens presskonferens från Rosenbad i Stockholm, där den särskilda utredaren Håkan Hallstedt överlämnande den 1 340 sidor tjocka bibban till civilministern Ardalan Shekarabi.

För travsporten innebär förslaget en mycket stor förändring.

Bland annat visar förslaget på en ny spelskatt i Sverige på 18 procent, i jämförelse med dagens, där ATG och Svenska Spel betalar 35 procent i skatt efter utbetalda vinster.

Utredaren vill även se att staten släpper all kontroll över ATG, för att inte konkurrera med sig själva och statligt ägda Svenska Spel, då ATG vid en licensmarknad har fritt fram att anordna spel på sportspel, bland annat.

”Marknad med lika villkor”

Hela spelbranschen höll andan under fredagseftermiddagen och det var ett stort pressuppbåd som ivrigt väntade på spelbolagschefernas första intryck av det framtagna förslaget.

Trav365 fick en pratstund med ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Vad är första tanken?

– Den första tanken är: äntligen! säger han.

Och fortsätter:

– Jag vill rikta ett stort tack till utredaren som levererat det i god tid, det är inte helt lätt, ska man veta. 

Vad är det mest positiva för ATG?

– Jag har bara hunnit ögna igenom innehållet, det var 1 340 sidor, det har jag inte hunnit igenom. På det positiva kontot är att vi får en spelmarknad med mer lika villkor än tidigare. Bättre möjlighet att leverera på vårt kundlöfte, Sveriges mest engagerade spelupplevelse och mötesplats för spel och det tack vare att vi kommer få möjlighet att erbjuda fler produkter som vi inte fått erbjuda tidigare.

Ja, hur tänker ni där, vilka spel vill ni erbjuda era kunder i så fall?

– Vi måste hem och fundera på vad vi vill erbjuda. Men vi vet ju i dag att vi har två miljoner kunder. Utav deras spelplånbok har vi 25 procent. Så 75 procent av deras spelplånbok lägger de någon annanstans, på andra produkter, som vi inte får erbjuda i dag. Det är klart att det är en möjlighet.

”Totalt missriktat”

I förslaget så nämns en spelskatt på 18 procent, kommentar på det?

–  Det är i första hand en fråga för mina ägare om dom är nöjda med det. För mig är det viktigare med lika villkor. Så att vi konkurrerar på lika villkor. Nuläget är att vi nu betalar 35 procents skatt och de andra betalar noll.

Vad är det mest negativa med förslaget, om du måste peka på något?

– Det är det här med riskklassificeringen. Jag tycker att utredaren har blundat för att olika produkter har olika svårighetsgrad. Och i stället har utredaren valt att gå all in på obligatorisk registrering och att ”regga” en Harry Boy-köpare eller en Bingolotto-köpare är totalt missriktat tycker jag.

”För tidigt att säga”

Du har i veckan öppnat upp för att börsnotera ATG. Utveckla.

– Jag vet att mina ägare (Svensk Travsport och Svensk Galopp) sedan ett år tillbaka tittat på hur det framtida ägandet ska se ut. Jag vet att dom tittar på det, men jag har ingen aning om hur slutprodukten blir.

Enligt förslaget kommer det inte att införas något återbetalningstak till spelarna, något ATG tycker är negativt.

Som det är i dag är återbetalningsprocenten på ATG:s största spel och flaggskepp V75 65 procent.

Kommer ni att få höja den procenten nu?

– Det är för tidigt att säga, jag måste plöja igenom alla sidor här först. Ur spelansvarsperspektiv så tycker jag att det är bra med ett återbetalningstak.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelReaktionen: ”Ger oss bättre möjligheter”
Nästa artikelV75-kusken döms – för misshandel