Redan klar för vinst på V86?

30

image-13

Robert Ekström ligger lågt inför onsdagens årsdebut på V86 för publikfavoriten Jeppas Maxi. Foto av LARS JAKOBSSON

Åländske Jeppas Maxi, som i fjol radade upp segrar på de svenska travbanorna, blir stor favorit i V86-8 denna vecka. Men tränaren Robert Ekström höjer varningens finger och varnar spelarna.
– Var försiktiga! Han är absolut ingen självklar vinnare.

För 20 år sedan bestämde sig ålänningen Robert Ekström. Han skulle bli travtränare.
Sagt och gjort.
Under en resa till Värmland stapplade han, till sin frus förvåning, in i en travbutik och köpte sig en vinterkeps och en sele. Det var där och då allting började.
I dag utgör han och frun Pia stall Jeppas. På sin gård i Gottby på Åland har paret tre hästar i träning. Jeppas Maxi är den mediala stjärnan även om det faktiskt är Jeppas Hugo som har sprungit in mest pengar.
– (Skratt) Ja, jag vet inte varför Maxi blev en sådan följetong i fjol. Kanske för att han är ett bevis på att vem som helst kan lyckas, säger Robert Ekström och fortsätter:
– Han har blivit lite av en folkets häst. Och det är jätteroligt tycker vi.

Årsdebuterar i V86-8
Ja, 2014 var sannerligen ett magiskt år för amatörtränaren Robert Ekström. Hans Jeppas Maxi gjorde sällan skådad kometkarriär och radade upp segrar oavsett motstånd, utgångsläge och distans.
Sju segrar på nio starter, nästan 700 000 kronor i insprungna pengar och ett deltagande i det ärofyllda Jubileumspokalen för femåringar.
På onsdag tar Robert Ekström och Jeppas Maxi eftermiddagsfärjan från Åland till Sverige för att senare under kvällen göra årsdebut på Solvalla. Torbjörn Jansson sitter sedvanligt i sulkyn och självklart har ekipaget blivit storfavoriter i V86-8.
– Men jag har sagt samma sak i varenda intervju hittills. Jag vill verkligen upplysa spelarna om att vara försiktiga. Han är absolut inte någon självklar vinnare, säger Robert Ekström.
– Jag vill bara se att travet flyter på och att det finns lite tempo i kroppen. Jag har ingen aning om hur Torbjörn tänker köra min häst, men jag kan inte tänka mig att det blir någon tokoffensiv direkt i årsdebuten.

Lurigt utgångsläge
Utgångsläget, spår sex bakom bilen över 2 140 meter, är kanske inte det optimala även om Maxi inte är så långsam den första biten.
– Det är lite lurigt faktiskt. Antingen kommer han iväg bra och kan ta sig ner i andraspår eller så blir han hängande och får i tidigt skede backas sist. Som jag sade tidigare, jag tror inte att Torbjörn är sugen på att dundra på i ”dödens” när det är första starten för i år.
Utrustningsmässigt blir det ”som vanligt” denna gång, vilket innebär skor både bak och fram. Men på sikt kan det bli aktuellt med barfotabalans på det åländska kraftpaketet.
– Maxi har ju gått med skor runt om i varenda start förutom i Jubileumspokalen då han gick barfota bak.
– Men det är inte så att han har dåliga hovar utan det har varit för att minska galopprisken. Han har behövt lite tyngd framtill för att inte rulla över. Men det tror jag är borta nu. Så senare i år kan det nog hända att vi testar rycka skorna. Det skulle i alla fall vara intressant att se vad det ger för effekt.
Hur högt lägger ni ribban i år?
– Jag vill inte lägga någon ribba alls utan vi tar det som det kommer. Först vill jag se hur han presterar i detta lopp och kanske få svar på om han har utvecklats i vinter och i så fall hur. Men som jag sagt i tidigare intervjuer så hoppas jag att min häst kan klättra i klasserna och på sikt nå gulddivisionen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.