Redén köpte ettåring för tio miljoner i USA

165

Redén köpte ettåring för tio miljoner i USA

Aldrig har det handlats travhästar för så stora pengar.
Första dagen av unghästauktionen i Lexington slog alla tänkbara rekord.
Svenske championtränaren Daniel Redén betalade motsvarande tio miljoner kronor för en helbror till sin superstjärna Propulsion.

Förväntningarna var skyhöga inför den årliga trav- och passgångarauktionen i Lexington, Kentucky, USA.
Det spekulerades vilt i att vi skulle få se tidernas första miljonköp – i dollar – för en ettårig travare.
Det slog in, två gånger om.
Och den ene av dessa kan mycket väl komma att hamna på svensk mark.
Daniel Redén var nämligen den som fick sista budet på Damien, en helbror till stallets galjonsfigur och de senaste säsongernas Europadominant Propulsion, som klubbades för just en miljon dollar.
– Vi hade en plan och det var att ta hästen till Sverige om vi fick honom. Vi fick honom, men priset blev väldigt högt, så nu måste vi fundera lite. Men jag hoppas att han kommer till mitt stall eftersom jag har Propulsion. Den här hästen var anledningen till att jag åkte hit, berättade Daniel Redén till ustrottingnews.com.
Köparen Brixton Medical, som har hästar på båda sidor Atlanten, tog även hem kvällens dyraste passgångare, Some Terror, för motsvarande åtta miljoner kronor samt travaren Senor Patrick för två miljoner.

Dyrast genom tiderna
Men trots att Redén behövde spräcka drömgränsen för att få sin favorithäst så kommer inte Damien att gå till historien som tidernas dyraste ettåring.
Den titeln knep nämligen hingsten Maverick ett par timmar tidigare.
Helbrodern till årets nordamerikanska treåringsdominant Greenshoe – som tränas av Marcus Melander och har svenska ägare – köptes för motsvarande elva miljoner svenska kronor till ”The Maverick Group” i New Jersey.
Ytterligare en historisk affär hade svensk stämpel.
Storhästägaren SRF Stable (Lennart Ågren) fick ge sig i kampen om Damien, men hade dessförinnan slagit auktionsrekordet för ettåriga ston då man ropade in Ineffable för motsvarande sex miljoner kronor.
– Mr Ågren är som jag, om han gillar en häst och får känsla för den så går han hela vägen. Vi förväntade oss inte att hon skulle bli så dyr, men det är marknaden, förklarade Ågrens agent Lina Alm för ustrottingnews.com.
Totalt såldes 118 hästar för drygt 180 miljoner kronor under den första av fem auktionsdagar i Lexington.
68 av dessa kostade en miljon kronor eller mer, att jämföra med 900 000 kronor som var toppbudet på helgens kriterieauktion på Solvalla.

Föregående artikelKriteriet flyttas till lördag
Nästa artikelÅke Svanstedt var värst

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.