Reijo och Elitloppet

28

nära men borta elitloppet

Nära Elitloppet – det räckte inte ända fram.
Solvallas Reijo Liljendahl var het men förpassades till skaran tränare som bara får titta på när Elitloppet körs på söndag.

16 hästar – varken mer eller mindre – bjuder Solvalla in till Elitloppet den sista söndagen i maj.
Reijo Liljendahl blev en av tränarna med den försmädliga sjuttonde, artonde eller nittionde platsen i årets upplaga av det stora loppet.. Eller så var det inte ens så nära. Ingen annan än arrangörerna vet.
Jänkarhästen Knows Nothing blev fastlåst och oplacerad i Prins Daniels lopp i Gävle förra helgen i loppet där det var lite upp till bevis.
Reijo Liljendahl är mitt uppe i fredagens tävlingar på Solvalla när vi träffar honom på stallbacken inför den stora travhelgen.
Att det inte blev någon start i det största loppet verkar inte gräma honom.
– Knows Nothing har vi ju kvar och förhoppningsvis får han visa hur bra han är i sommar. Det blev lite fel i Gävle då han fastnade i rygg på Harry Haythrow, men det är som det är. Sånt ingår i sporten. Men trots allt känns det lite långsökt att spekulera så här i efterhand om han skulle ha blivit erbjuden en plats eller inte, säger han.

Sex segrar i Elitloppet
Reijo Liljendahl jobbade hos Stig H Johansson i 35 år innan han sa upp sig och startade eget i början av 2013.
Som försteman hos Solvallas store champion var han med och förberedde hästar för många elitlopp. Stig H Johansson har vunnit loppet sex gånger – samtliga med Reijo Liljendahl i kulisserna.
I Elitloppet för två år sedan hade Liljendahl sin första häst med som egen tränare. Formula One tog sig till final.
– Kanske kan vi komma igen med Knows Nothing nästa år i stället, säger Reijo som får frågan om han har fler elitloppskandidater ”på vänt”.
Shadow Woodland är en sån häst som kan vara tänkbar i framtiden. Det finns en del att göra på honom ännu så länge men han är startsnabb och väldigt rejäl.
Hur laddar du om med Knows Nothing i sommar?
– Han har känts jättefin i veckan och är aktuell för storloppen i Östersund och Boden i juni. Han startar i så fall i något av dem, inte båda.
Vad säger du om kvaliteten på årets upplaga av Elitloppet?
– Jag tycker det blev ett väldigt fint startfält. Men ett vidöppet lopp utan någon stor favorit. Det är öppnare än på många, många år. Tvingas jag tippa en vinnare får det bli Jimmy Takters Maven ändå. Jag tycker verkligen att hon har visat sådana kvaliteter på slutet att hon kan ta hem det där. Franske Univers de Pan är också mycket bra men där är jag tveksam om kusken riktigt räcker till i den här konkurrensen, säger Reijo Liljendahl.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.