Resultat och eftersnack V75 Romme 20 april 2014

439

ed you olympiatravet

Ishockeybröderna Sedins häst Ed You tog den sista platsen i Olympiatravets final.

Sjuåringen var nästan bortglömd av spelarna men visade stort fighterhjärta då han kämpade ner tappre favoriten Digital Ink till seger på målfoto.
– Hästen har utvecklats ett steg till och det ska bli spännande när han börjar känna på eliten i år, sa tränaren Robert Bergh efter segern på Rommetravet där 4 395 personer kunde räknas in på publikplats.

Vårsäsongen har tagit fart på allvar och travbanan i Borlänge bjöd på ett nästan sommarlikt väder under Påskdagens V75-tävlingar.
Kometen B.B.S. Sugarlight från Norge och nye kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. svarade för svettiga prestationer.
Loppet med stor L var dock Rommeheatet (gulddivisionen) där en plats i Olympiatravets final på Åby nästa lördag stod på spel.
Robert Bergh blev tvungen att stryka bort Nahar tidigare i veckan, en häst han skulle ha kört själv. Kvar i loppet stod en annan av tvillingbröderna Daniel och Henrik Sedins hästar. En uppkomling i årsdebut som, lite överdrivet, knappt någon visste startade…
Ed You blev en av smällkaramellerna som bidrog till miljonutdelningen, endast streckad på två procent på V75.
Björn Goop körde Ed You och gick med i rygg på avancerande Rocky Winner under slutrundan. Allra längst fram hade Johan Untersteiner bakom Traveling Man svarat ut On Track Piraten, medan loppets favorit Digital Ink fick inta dödspositionen efter vrålsnabba 1.06,5 första 500 meterna.
När Björn Goop vred på i mitten av den sista kurvan hade Örjan Kihlström avväpnat ledaren med tappre Digital Ink. Men bakifrån kom alltså Ed You och fick dit nosen precis på mållinjen.
– Jag trodde att jag hade förlorat faktiskt, tyckte att Örjan hade en längre vagn än min, sa Björn Goop som körde ut på stallbacken med torskfrossa när domarna synade målfotot.

Bergh sa ja tack
Robert Bergh såg loppet från stallbacken och hade samma känsla.
Sundsvallstränaren tackade direkt ja till att hans häst skulle bli tionde och sista finalist i Olympiatravet på Åby på lördag.
– Att säga att han ska vinna finalen är att ta det till en nivå jag inte ens tänker på.
Men det här var årsdebut och han har aldrig några problem med att starta tätt. Hästen har tagit ett steg till i utvecklingen av att vara nere och tävla i Frankrike och det ska bli spännande att se när han börjar känna på eliten i år, sa Robert Bergh.

Sagan fortsätter
Tyngste favoriten på V75 var norske hästen B.B.S. Sugarlight. En häst som nu tog femte raka segern i Sverige sedan i januari.
Ett förvandlingsnummer, en saga…det mesta har redan sagts.
Trots att amatören Fredrik Solbergs häst bara befinner sig i bronsdivisionen är han en av de verkligt heta hästarna för en plats i Elitloppet i slutet av maj.
Peter Untersteiner tog det lugnt från start och blev släppt till täten på den första bortre långsidan med B.B.S. Sugarlight. Hästen som normalt brukar rusa i loppen var nu reglerbar och kunde avslappnat inleda loppet efter måttliga 1.15,0 första 1000.
Överlägsen igen när kusken lättade på tömmarna i början av upploppet.
– Han var lite annorlunda i dag och nästan lite lat hästen som annars brukar vilja dra i väg under vägen. Det är en fantastiskt fin häst och det är ett extra plus att han lugnat ner sig, sa Peter Untersteiner som inte kunde påminna sig om att han vunnit V75 enklare någon gång.

Uppvisning av Månprinsen
Sveriges nye kallblodsstjärna Månprinsen A.M. brottades med innerspår på 40 meters tillägg. Körande Gunnar Melander lät sin häst lunka igång för att komma loss från rävsaxen och hamnade sist i fjortonhästarsfältet.
Varvet från mål tvingades Gunnar Melander dra ut sin stjärna i fjärdespår och på den sista bortre långsidan gick det verkligen undan då Månprinsen A.M. fick svepa fältet.
Vilken uppvisning.
– Det här var en av de mest imponerande insatser jag sett ett kallblod göra någon gång, betygsatte Stig H Johansson i kommentatorshytten.
Uppvisning var det också frågan om i avslutande klass 1-loppet. Susanne Richter, heltidsamatör på Romme, fick nu sin andra seger på V75 med klassige Corleone Boko som enkelt rundande fältet sista 600 meterna för Jorma Kontio. En oväntad vinnare som gjorde att 14 kuponger kammade hem mellan 1,3 och 3,3 miljoner kronor.
Holländaren Eelco Van Der Wal, proffs på Axevalla, kunde jubla över sin första V75-seger i karriären när Björn Goop hjälpte till bakom Borga Effekt.
Övriga vinnare på V75 gick till Solvalla. Reijo Liljendahl tränar Caramella B.F. som kördes av Ulf Ohlsson, Stig H Johansson tränar Chapeau som kördes till seger av Erik Adielsson.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.