Resultat V75: 48:e gången gillt för Kim

215

kim_v75

28-årige Kim Eriksson är inne på sitt andra år som proffs.
En catchdriver utan egna hästar i träning.
Målet är att slå sig in bland Örjan Kihlström och grabbarna och på lördagen knep Kim en hett eftertraktad seger på gamla hemmabanan i Kalmar – den första på V75.
– Jag är helt lycklig och mållös! sa jubilaren efter skrällsegern med Dumas Sand i det 48:e försöket på V75.
Kim Eriksson är den yngste av landets cirka 15-20 lånekuskar som enbart livnär sig på att köra lopp.
Som lärling visade han god hand med hästarna och fick fler och fler chanser i sulkyn. I januari ifjol plockade han ut sin proffslicens i Kalmar och startade eget som catchdriver.
Det har blivit trippelsegrar på vardagstravet och triumfer både på V86 och V65. Drygt tre miljoner kronor inkört under premiäråret.
Men noll segrar i travets största företeelse V75. Fram till lördagen då.
Kim Eriksson, som numera är verksam på Mantorptravet, återvände på lördagen till sin gamla hemmabana där han bland annat fick chansen att köra åt amatören Mats Svanhall.
Femårige valacken Dumas Sand hade fem segrar tillsammans med Kim inför lördagen och bärgade nu den sjätte till ett glatt odds i klass II-loppet.
Detta efter en galopp på vägen. 1200 kvar försvann Dumas Sand ur fältet men reparerade strålande och satte dit nosen precis på mållinjen.
– Han är som en humla som egentligen inte kan flyga men gör det ändå. Egentligen kan han inte springa så fort som han gjorde upploppet ner i dag men det gick på något vis, summerade Kim Eriksson.

Bra stöttning på upploppet
Dumas Sand kom ikapp fältet i den sista kurvan efter sin galopp och skuggade som sista häst i det elva hästar stora fältet 250 meter från mål.
Även över upploppet var det nära galopp men sexåringen tog sig samman och fick bra stöd av sin kusk när han sprang och hängde lite på ena tömmen.
– Det var inga barnvänliga ord jag hade i huvudet när galoppen kom och i det läget trodde jag så klart inte på seger. Helt underbart! Det här betyder mycket för mig. 48:e gången gillt! sa Kim Eriksson.
Som grädde på moset är hästens tränaren Mats Svanhall intervjuare i Kalmars vinnarcirkel. Svanhall skötte segerintervjun även efter det här loppet. Tonen var uppskruvad kan man säga.

”Bullen” har en profilhäst
232 system hittade alla vinnarna och belönades med 216 931 kronor bara för sju rätt.
En av favoriterna som gjorde sin plikt på V75 var storvuxne Kipling Face, en häst som verkligen sticker ut med en yvig stil och modiga 1,76 över manken.
Amatören Rolf ”Bullen” Almqvists profilhäst tog nu andra raka seger på V75 inom loppet av 14 dagar. Segern i V75-debuten bärgades från ledningen. Thomas Uhrberg hade taktiken klar nu också och körde sig till ledningen efter 600 meter efter en lugn inledning i loppet över tre kilometer.
– Han var lite hetsigare i dag och blev lite uppskärrad efter omstarten då han galopperade. Efter 600 meter hade han travat till sig och höll sedan ett bra tempo utan utan att jag behövde påminna honom för mycket, sa Thomas Uhrberg.

Adielsson slank ut
Pay Attention (Örjan Kihlström) och Going For Gold Zaz (Jorma Kontio) var andra favoritspelade som höll hela vägen den här dagen.
Erik Adielsson gav överraskningen Middle East en resa i tredjeparet invändigt och kunde slinka ut i början av upploppet. Kari Lähdekorpi tränar.
Färske Jägersrotränaren Christoffer Eriksson fick in Åge Hornline i träning i slutet av fjolåret. Tre starter har slutat med lika många segrar där trean nu kom i den lägsta klassen på V75 på lördagen.
Den favoritspelade femåringen gick omgående till ledningen när bilen lämnade fältet och blev lite frisk på den sista bortre långsidan där Christoffer Eriksson fann det för gott att köra undan. En chansning som höll hela vägen.
I stoloppet (V75-5) var tempot högt uppskruvat med småhetsiga favoriten Stina Martinet i ledningen. I tredje par utvändigt satt Johnny Takter med omgångens största skräll, Little Miss Sweden.
Hästen tränas av 24-årige Joakim Elfving, proffstränare på Rommetravet sedan februari i fjol.
– Jag drog igång med sex hästar och nu har jag 21. Att få sätta dit en vinnare på V75 direkt är stort alltså, sa en rörd Joakim Elfving.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.