Resultat V75 Åby 15 mars 2014: Härlige Harry stal showen!

467

harry_haythrow

Duellen mellan Sanity och Raja Mirchi uteblev.
Harry Haythrow stal showen på Åby med en makalös långspurt.
– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna svepa dem på långsidan, sa kusken Peter Untersteiner.
Sanity gjorde första starten i Sverige efter en fantastisk vinter i Frankrike. Raja Mirchi kom från seger i årsdebuten. Inför lördagens gulddivision på Åby i Mölndal var det duellen mellan dessa båda elithästar det snackades om. En bra bit in i loppet såg tvekampen fortfarande ut att komma till stånd. Då hade Raja Mirchi körts fram utvändigt om ledande Sanity och lagt press, men bara för att krypa ner i rygg. Så såg positionerna ut när fältet gick ut på den sista bortre långsidan och Peter Untersteiner kastade loss Harry Haythrow från tredje par utvändigt.
– Det här var häftigt! Jag trodde aldrig att jag skulle kunna svepa dem på långsidan och 400 kvar kändes det långt till mål, men han krigade hela vägen, berömde Untersteiner.
Harry Haythrow etablerade sig i gulddivisionen under fjolåret. Nu långspurtade han sig in i den övre eliten. Redan in i slutsvängen hade han tagit över ledningen och Sanitys försök att komma tillbaka på upploppet var förgäves.
– Vi var lite förundrade för vi trodde att Peter skulle köra ner till innerplan så fort som möjligt. 800 meter från mål såg vi honom inte och stod och dividerade var hästen var någonstans, och så plötsligt var han först in i slutsvängen. Då trodde jag faktiskt att Sanity skulle vinna men Harrys storhet är att han går ända till mål och sättet han gjorde det på i dag var fantastiskt, sa Johnny Johansson som tränar hästen tillsammans med Benno Karlsson.

Är gärna med i Elitloppet
Att Harry Haythrow, som gjorde sin 54:e raka start i V75, presterade på så hög nivå redan nu i sin årsdebut gör att den fortsatta planen ändras.
– Planen var egentligen att starta på Jägersro 5 april men nu är han helt plötsligt klar för guldfinalen på Solvalla 29 mars och det känns ju fel att inte vara med där. Hur vi ska göra länge fram i vår har vi hållit lite öppet men vi har tänkt titta på vad som kan vara mest lämpligt i mitten av april och vi har haft tankar på ett kortlopp i Örebro 3 maj. Men nu får vi väl se lite hur det blir.
Elitloppet?
– Det är inte vi som avgör det men får vi en inbjudan är vi gärna med där. Som det känns är han lite bättre på kort distans. Men i dag var det full distans och det gick bra det också.

Open stretch avgörande
Att Åbys bana har open stretch, alltså extra innerspår på upploppet som ger instängda hästar fritt spurtutrymme, spelade en avgörande roll i flera av V75-avdelningarna. I silverdivisionen tog favoriten Nothing But Class planenligt hand om ledningen men utifrån laddades Orione Spin och det var den senare som satt i ledningen när 500-meterspålen passerades på snabba 1.07,2. Den tuffa öppningen till trots var det dessa två som duellerade även på upploppet och där var Nothing But Class starkast på det invändiga ”snikspåret”.
– Senast vi var på Åby satt han också i rygg på ledaren men då blev han dragen bakåt. Det fick vi igen i dag, konstaterade körande tränaren Peter Untersteiner.
Halmstadlärlingen Jörgen S Wallin, 51, är gammal i travgemet men innan lördagen hade han aldrig kört i V75. Nu fick han chansen i omgångens lärlingslopp och där serverade han Camilla Jonassons Pretty Trio en perfekt resa i rygg på ledaren. Tillsammans krossade de många spelares drömmar om sju rätt när de spurtade förbi storfavoriten Paramount på open stretch.
– Det är jättestort det här. Nu är man Mr 100 procent, kommenterade segerkusken.

Glädjetårar efter jätteskräll
Favoritspelarna åkte på en ännu hårdare käftsmäll i klass II. Där var omgångens störste favorit, Sensational Dream, tidigt slagen i ledningen och istället var det överraskningarna Max Martini och Black Line L.G. som gjorde upp på upploppet. Vann gjorde den senare och när kusken Mikael J Andersson vände upp och körde mot vinnarcirkeln fick han se vinnaroddset 52 gånger insatsen blinka upp på oddstavlan. I vinnarcirkeln väntade en rörd tränare, 63-åriga Axevallaamatören Ulla Wiklund-Turén.
– Jag fattar ingenting. Visst har han tränat bra och vi har siktat på det här loppet, men oj…jag kan inte prata, sa Wiklund-Turén och torkade glädjetårar från kinderna.

Andelsspel tog hela potten
I klass I tog Roger Malmqvist sin första V75-seger sedan han i vintras lämnade Solvalla för Jägersro. Han körde resolut mot ledningen med Alec Hornline och fick överta. Det visade sig vara ett vinnande drag.
– Rätt häst kom till ledningen, som ville ha min rygg, och det avgjorde loppet, sa Malmqvist.
Michael Lönborg-tränade Valkyria R.Ö.K. tog hem ett försök i Diamantstoet från ledningen i händerna på Erik Adielsson och i den avslutande bronsdivisionen spurtade Lutfi Kolgjinis Sahara Fairytale till seger tillsammans med Adrian Kolgjini.
Endast ett system innehöll samtliga vinnare och det systemet var ett andelsspel hos Jönköpings Cigarrimport. Där får 44 andelar dela på 24,5 miljoner kronor. Utdelningen för sex rätt landade på 20 204 kronor och fem rätt betalade 687 kronor.

Ola Johansson

 

Föregående artikelDagens Dubbel Färjestad 16/3-2014
Nästa artikelHur är läget med Quid Pro Quo för dagen Svante?