Resultat V75 Färjestad 8 mars 2014: Imponerande vinnare i Guld

593

francais_v75

Francais du Gull dundrade runt och vann Färjestads Jubileumslopp i imponerande stil för Erik Adielsson.
Samma segerrecept som när de vann Unionsloppet för ett och ett halvt år sedan på Färjestad.
– Jag är stolt över att hästen har presterat bra varje år, sa tränaren Erik Lindegren efter den läckra uppvisningen.
I ett strålande solsken i Karlstad fick vi se en suverän vinnare i gulddivisionen när Francais du Gull bombade till ledningen bland flera startkanoner. Han drog sedan undan i härlig stil och vann hur enkelt som helst för Erik Adielsson. Segertiden blev finfina 1.11,3 och det var en kopia på segerreceptet som användes när duon vann ett guldlopp på Färjestad i september 2012, då på tiden 1.11,0.
– Jag har varit otroligt nöjd med honom i veckan och hade bra feeling. Hela vintern har jag kört och vi har kört invändigt men nu var det dags att sätta upp Erik och han brukar få ut lite extra ur hästen. Kuskarna har också mer respekt för honom än för mig. Jag är inte säker på att Örjan hade släppt ledningen till mig som han nu gjorde till Erik, kommenterade Erik Lindegren.
Och fortsatte:
– Det spelar ingen roll för mig vem som kör bara hästen fungerar bra. Det går inte att ösa på för fullt så här och tömma honom varje gång heller. Jag är stolt över att hästen har presterat bra varje år. Han har gått bra både som tre-, fyra-, fem-, sex- och sjuåring.

Tvära kast efter knölig provstart
Segerkusken Erik Adielsson delgav dock Lindegren lite dåliga vibbar efter provstarten några minuter innan loppet. Han tyckte inte att hästen kändes perfekt och trodde aldrig att han skulle kunna ladda för ledningen.
– Det är en konstig sport det här och det är lite därför som det är så roligt att hålla på. Jag har sagt hela veckan att jag är sugen på att ladda men så tyckte jag att han var lite knölig i första provstarten. Det var inte alls som förra gången och därför ville jag förbereda Erik på att inte köra iväg för fullt. Men när det sedan blev start så ändrade sig hästen helt och bara ställde ner sig i startblocken, sa Erik Adielsson.
– Det här är extremt att man ändrar sig åt ena hållet och tillbaka igen. Men det är djur man håller på med och det kan ändra sig snabbt. Ibland vet man inte ens bara någon minut innan ett lopp hur man ska köra. Den här gången var det verkligen stora kast.

”Archangel Am – en enormt fin häst”
Lutfi Kolgjini visade upp en mycket lovande fyraåring i Archangel Am som han smider derbyplaner med. Hästen tog nu sin tredje raka seger när han vann Klass II-försöket över lång distans, tillika V75-2. Kolgjini körde resolut till ut ur den första kurvan och satsade mot ledningen där Jorma Kontio bakom Sensational Dream inte hade någon tanke på att svara. Sedan drog Ludde hårt på slutvarvet och Sensational Dream fick chansen att utmana i god tid in på upploppet. Det gjorde han också men trots att han närmade sig meter för meter så kunde han inte ta sig förbi.
– Det här kommer att bli en enormt fin häst. Han är fortfarande lite svårrattad och när det blev mycket problem in i första sväng blev jag lite orolig och bekymrad. Jag fick P-O Brasar invändigt om hjulet men han var schysst och tog upp sin häst. Det var en fin insats och det är jag tacksam för, sa Lutfi Kolgjini.
– Jag kände sedan att det gick väldigt sakta och den här hästen har ingen direkt speed så det var ganska givet för mig att dra i högertömmen. Sedan satt jag bara och höll i hästen och han var nästan piggare efter mål. Han är otroligt klok och vill bara göra sitt jobb.

Goldomaster inledde med en skräll
V75:an inleddes med en skräll när Goldomaster ledde från start till mål för Dagfinn Aarum. Detta efter en stenhård inledning, med 1.08,5 första 500 och 1.12,5 första varvet. Men trots det hårda tempot så gled bara Goldomaster undan till en lätt seger över upploppet. Hästen tränas och ägs av amatören Anders Danielsson som nu hade ryckt bakskorna för första gången på länge och lättat honom i balansen.
– Jag blev så förvånad att det gick så fort för det kändes som att han joggade. Hästen var i superförfattning för dagen, sa Dagfinn Aarum.
Storfavoriten Oolong såg inte som bäst ut i provstarterna innan loppet och var sedan rullig i starten och kunde inte laddas för fullt. Han slutade sexa.

Duell i kallblodsloppet – dubbel för Kontio
Kallblodsloppet, V75-4, utmynnade i en upploppsduell mellan Cali Maks och Lome Hero. Den förstnämnde drog det längsta strået för Jorma Kontio och den Jan-Olov Persson-tränade hästen höll undan knappt efter att ha gjort ett speedryck halvvarvet kvar och övertagit ledningen från Lome Hero. Detta till stor glädje för delägaren Leif ”Loket” Olsson. Lome Hero kom dock tillbaka över upploppet och utmanade hårt in på mållinjen.
– Hästen var jättebra och har fin form. Han kämpade bra, berömde Jorma Kontio.
Kontio som för övrigt tog en dubbelseger i V75 när han även styrde in Livacious Lindy i den femte avdelningen. Hästen, som tränas av Per Eriksson, fick tidigt ta över ledningen och höll sedan undan säkert före vasst spurtande Braås Palema.

Dubbel för Erik och tårar för Linn
Efter V75-6 blev det väldigt känslofyllt när ägarinnan och skötaren Linn Hellström grät glädjetårar och inte kunde prata sedan hennes Poisson vunnit för Erik Adielsson efter ledning hela vägen. Hästen tränas av Jörgen Westholm och höll knappt men säkert undan före en tapper Persos Amarula som gått utvändigt.
V75-omgången avslutades med Stefan Hultman-tränade Queasy som trots spår åtta bakom bilen övertog ledningen efter drygt femhundra meter och vann enkelt för Örjan Kihlström.
Sju rätt på V75 gav 194 519 kronor.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelNorrmännen är suveräna vad gäller Kallblod
Nästa artikelLunch – Dubbeln Skellefteå 9/3