Resultat V75 Gävle: Truculent klar för Elitloppet!

216

truculent elitloppet

Järnhästen Truculent är klar för Elitloppet.
Hingsten som tävlar med skruvar och en metallplatta i vänster framben utklassade sina motståndare i H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle på lördagen.
En biljett till en av världens största löpningar stod på spel och den gick till Malmö.
– Kolla på honom. Han drar inte en suck. Äntligen fick han visa var han hör hemma, sa skötaren Sebastian M Nilsson i röran efter loppet.

Truculent tränas av Jägersros Lars I Nilsson som befinner sig på en sedan länge bokad semesterresa på Kreta.
Loppet i Gävle fanns nämligen inte med i planeringen förrän några dagar innan, så stallchefen måste ursäkta sig.
Stallets försteman Sebastian M Nilsson höll ställningarna tillsammans med kusken Johnny Takter. Allt blev tip-top. En frisk häst i mål på tangerat svenskt rekord för utländska hästar – 1.09,5.
Omedelbart efteråt hörde chefen av sig med ett glatt sms från grekön: ”Klart att vi ska vara med”.
6 728 personer kantade banan i Gävle på lördagen då det vankades V75-tävlingar med sol och 23 graders värme. En folkfest där vinnaren av huvudlöpningen H.K.H. Prins Daniels lopp med 400 000 kronor i förstapris skulle erbjudas en plats i Elitloppet nästa söndag.
Och sextonde och sista häst i Elitloppet blev alltså sjuårige hingsten Truculent. En krigare som tävlar med åtta skruvar och en metallplatta i vänster framben efter ett slagsmål med en annan häst för knappt två år sedan.
– Han känner inte alls av det där nu. Så om han står på fyra friska i morgon, så varför inte Elitloppet? Men det är förstås Lars’ som tar beslutet, sa skötaren Sebastian M Nilsson på stallbacken.

Rätade upp sig på rakan
Johnny Takter lät hästen flyga till ledningen i den första kurvan (1.07,7 första 500) och kontrollerade sedan händelserna fullt ut. Tvåa från rygg ledaren blev On Track Piraten och trea en bra spurtande Kadett C.D.
Att konkurrenthästen utvändigt kunde koppla ett skenbart grepp i den sista kurvan hade sin förklaring menade Johnny Takter.
– Han springer och bryter i svängarna och jag kunde inte köra riktigt med honom förrän vi kom in på rakan.
Truculent såg faktiskt oberörd ut efter loppet. Detta alltså på världstiden 1.09,5 över 1 609 meter med autostart.
– Det här är helt och hållet Lars’ förtjänst som matchat honom mycket sunt och försiktigt efter allt han varit med om. Han har ju inte mött så bra hästar tidigare och över 1 600 meter har han väl bara tävlat två-tre gånger, sa Johnny Takter.

En stjärna från Åland
Ålandshästen Jeppas Maxi knep sin femte seger i sjunde starten. Prestationen i klass II-loppet var rätt och slätt formidabel.
Torbjörn Jansson körde upp utvändigt obsegrade Coldtown och hade full koll på händelserna. Redan i den sista kurvan hade Jeppas Maxi kopplat greppet och rutinerade kusken Torbjörn Jansson var rörd över insatsen.
– Han är ruskigt stark och jag höll ett ganska jämnt och hårt tempo. För att vara i så låg klass som han är i är han den bästa jag kört…ja, på väldigt länge, sa Torbjörn Jansson om Ålandsamatören Robert Ekströms topphäst.

Inköpt på Blocket
Värmen gjorde sitt och flera hästar blommade ut under dagen. Sexårige valacken Food Money ledde sitt lopp från start till mål och imponerade i den näst högsta klassen på V75 i karriärens tolfte start.
Food Money är hästen som belastats med 750 000 kronor i så kallad tvångsprissumma eftersom han är född i USA. Inköpt på Blocket för 12 500 kronor och blir bara bättre och bättre hela tiden.
Mercedes Balogh var säker i sulkyn och tränaren och delägaren Thomas Jezek glad men lite frågande efter loppet.
– Det här är en saga som jag inte riktigt förstår.
Uppvisning blev det även i kallblodens uppgörelse Gunnar Wallbergs Minne. Magnus Jakobsson gästskuskade bakom sexårige fuxen Mino från Norge som tryckte ledande favoriten Pliggfaksen i galopp i den sista kurvan och tog en överlägsen seger.
Jorma Kontio dubblerade på V75 med hästar tränade på Solvalla. Reijo Liljendahl tränar Västerbo Paymyday och Timo Nurmos ryskägde segermaskinen Betterthancheckers som är obesegrad på svensk mark efter två starter.
V75-omgång på Gävletravet blev favoritbetonad och allt slutade med en jackpot på fem rätt. Över 17 miljoner kronor går nu vidare till lördagen under elitloppshelgen där sjurättspotten väntas bli 55 miljoner kronor.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens – Dubbel Östersund 2014-05-18
Nästa artikelLunchdubbel Färjestad 19/5-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.