Resultat V75: Taktisk triumf av Kung Åke

226

kung_ake

Beckman och Åke Svanstedt segerdefilerar efter vinsten i Axevallalöpning. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Kung-Åke lämnar snart Sverige och Axevalla.
Passande då att han vann sin sista (?) gulddivision på hemmabanan.
– Det är klart stort att stå här en sådan här dag, med sådan publik och fina tävlingar, sa Åke Svanstedt efter taktiksegern med Beckman.
Ett soldränkt Axevalla kunde räkna in 13 535 besökare när man bjöd på sommartrav när det är som bäst på lördagen.
Axevallalöpning, gulddivisionen, var huvudnumret och trots att det stora hemmahoppet Noras Bean blev sent struken (hälta) blev det hemmaseger sedan Åke Svanstedt svarat för en taktisk fullträff bakom Beckman.
Beckman var som väntat snabb bakom startbilen och försvarade ledningen från sitt innerspår. Men Åke Lindblom attackerade med I Saw You och Åke Svanstedt valde då att släppa utan strid för att sedan få överta ledningen utan problem.
När sedan Jorma Kontio attackerade med Scouby Djob släppte Åke Svanstedt åter ifrån sig taktpinnen utan strid. Rygg på en hårt dragande Scouby Djob passade Beckman som hand i handske och när den sexårige valacken fick anfallsorder över upploppet avgjorde han mycket enkelt.
Segertiden blev utmärkta 1.12,5 över distansen 2 640 meter, autostart – nytt löpningsrekord.
150 000 kronor i förstapris innebar samtidigt att Beckman i karriärens 20:e seger passerade två miljoner kronor insprunget.
– Han var fin i dag, men det vart ett fint lopp också, sa Åke Svanstedt i vinnarcirkeln.
Axevallakusken ville inte hylla sin egen styrning.
– Det gjorde sig självt, han har fått gå tufft några gånger. Men i dag blev det snällt då. Men det gick ju undan hela tiden, det gjorde det.
Krafter kvar i mål?
– Nej, han var bra trött, men han vann ju…
Att vinna gulddivisionen på hemmabanans största helg är förstås stort för Axevallas och hela trav-Sveriges dominant.
– Det är klart stort att stå här en sådan här dag, med sådan publik och fina tävlingar, sa Åke Svanstedt.
Men nästa år ska man inte räkna med en visit då han i höst lämnar Sverige för USA.
– Nej, då är det högsäsongen där borta.

Bästa 40-årspresenten
Det var mycket glädje kring vinnaren Zonguldak i V75-4 och efter loppet stod tränaren Stefan Persson, som leasar hästen, i vinnarcirkeln och fick Axevallapubliken att hurra för hans fru Linda som fick bästa presenten på 40-årsdagen.
I vinnarcirkeln fanns även Petra Tellander från Ulricehamn, veckans vinnare i ”Hästen är din”.
– Jag blir helt rörd. Man får ju inte svära i tv, men fy fan va roligt, sa Petra som bjöd med sin pappa Anders på äventyret som slutade med 10 000 kronor, tio procent av förstapriset.
Lärlingen Johan Svensson lyste förstås också i vinnarcirkeln och triumfen med Zonguldak var karriärens tredje fullträff på V75.
– Fruktansvärt roligt. Jag blir lite rörd. Hästen vann enkelt med lite sparade krafter, sa Johan Svensson.

150 000 till Linda S Hedström
Axevalla bjöd på en fin montéfinal utanför V75-spelet där Hagmyrentränaren Linda S Hedström skrällde med sin egen Starbec’s Mr Tee. 150 000 kronor var segern värd.
– Det känns helt overkligt. Det var hårt motstånd och hästen har inte varit med i de här sammanhangen. Det är första gången jag har en egenägd häst som vinner ett sådant här stort lopp. Det känns otroligt roligt. Det är nästan så man inte vågar tro på det, sa lördagens gladaste segrare i sommarvärmen.

I övrigt noterade vi…
…att favoriten No Deal avgjorde mycket enkelt från tredje utvändigt när han fick anfallsorder av Flemming Jensen genom slutsvängen i V75-1. Bakom vinnaren spurtade duon Caliber T.T. och Oolong positivt till platserna bakom.
…att Flemming Jensen tog en V75-dubbel sedan han dragit i ett jämnt hårt 1.13-tempo i V75-5 med Remember Laser. Favoriten Askens Valencia var tapper som tvåa från sitt tillägg men fick aldrig slag på ledaren som sträckte på sig sista 100 när Flemming Jensen manade på henne.
– Det gick fort hela vägen och hon hade ändå lite sparat, sa segerkusken.
…att yngst var bäst i V75-2 där Attack Diablo avgjorde enkelt efter en mycket lyckad styrning av Peter Untersteiner, som bytte ut tredje invändigt till tredje utvändigt 650 kvar och sedan kom luckan 300 meter före mål.
–  Det var bra gjort. Han var enda treåringen i loppet och det var bra att slå de mer rutinerade hästarna, sa segerkusken.
…att Axevallaamatören Eric Martinson fick se Björn Goop bära in Bar Plombier till ett andrapris i V75-2 innan han fick skynda hem till Ardala.
– Min sambo ligger hemma med värkar, sa 26-åringen.
…att Kung Fu Face vann V75-3 på mycket snabba 1.11,2 över sprinterdistans tillsammans med Johnny Takter. Lars I Nilsson tränar sexåringen som avgjorde från andra par utvändigt med en mäktig attack 500 kvar där ledaren Donttellmeanymore inte hade en chans att svara efter sin inledning på 1.08,5 första halvvarvet.
…att V75-6 bjöd på lördagens läckraste upplopp där fem hästar var i stort sätt jämsides över mållinjen. Målkameran visade dött lopp mellan Avanti L.M. och Le Mat och både Bo Falsig och Robert Bergh fick vända tillbaka till vinnarcirkeln efter att ha kört av banan.
…att sju rätt på V75 betalade 21 185 kronor. Sex rätt gav 265 kronor och fem rätt 33 kronor.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet