Stochampionatet: Blended Scotch skrällde!

252

travnyheter senaste nytt

Travtränaren Per Linderoth, 32, tog sitt livs seger när han skrällde i Stochampionatet på Axevalla.
Segern med 43,41-oddsaren Blended Scotch var värd en miljon kronor.
– Det är svårt ta till sig. Nu lever man bara i ett rus.
Årets upplaga av Stochampionatet går till historien som det hittills snabbaste och det var ett minst sagt rafflande lopp som slutade med skräll för 44-oddsaren Blended Scotch på fantastiska segertiden 1.13,1 över distansen 2 640 meter, autostart. Nytt svensk rekord för fyraåriga ston.
Per Linderoth serverade Blended Scotch ett bra lopp i draget som andra häst i andraspår i rygg på System Performance. I ledningen satt Mousse och i rygg på henne favoriten Fascination. Mitt på sista bortre långsidan kvar sköljde hemmahästen Your Highness till spets på bara ett par hundra meter och ryckte undan i slutsvängen i händerna på Björn Goop. In mot upploppet var det bara en häst som kunde följa ledaren och det var Blended Scotch. De båda hästarna kämpade sida vid sida sista upploppet ner och kort före mål var skrällen ett faktum.
– Det är svårt att ta till sig. Nu lever man bara i ett rus. Det kommer säker mer känslor när jag sätter mig i bilen hem, sa Per Linderoth i tv direkt efter mål.

Hade en bra känsla
I vinnarcirkeln var sedan den 32-årige Bergsåkerstränaren mer samlad.
– Det känns som folk i alla fall verkar glad för min skull och det är tacksamt. Jag jobbade ju här nere på Axevalla för tio år sedan innan jag flyttade hem midsommaren 2003.
– Det stämde verkligen helt perfekt och vi var gynnande av att det blev hård körning. Men jag har faktiskt haft en bra känsla hela dagen att hon kommer att göra ett kanonlopp, sa Per Linderoth.
Och han hade faktiskt tro på en skrällseger.
– Helt ärligt… ja, men jag har behållit det för mig själv. Jag tyckte att hon gjorde ett så fantastiskt lopp i försöket. Men det behövders all tur i världen, naturligtvis, för att vi skulle vinna. Men de säger att tur förtjänar man och i dag var det vår tur, sa Per Linderoth.
Som förstås kommer att fira miljonsegern med en whiskey, en Blended Scotch…
– Kanske när jag kommer hem. Jag ska faktiskt sätta mig i hästbilen och köra hem själv. Det får bli i natt i så fall, sa Per Linderoth som håller till på Mellangård i Matfors där en gång i tiden en viss Åke Svanstedt huserade.

Stenströmer hyllande vinnaren
Tvåa blev hemmahästen Your Highness och många av de 9 356 åskådarna på plats höll förstås en tumme för Ulf Stenströmers häst.
– Det är klart det känns lite snöpligt och jag kanske aldrig får den här chansen igen. Men jag är jättestolt över min häst och var det någon som jag tycker vi skulle förlora till så var det till Per. Vi är gamla kompisar sedan tiden han var här på Axevalla. Han gör det bra med ett litet material, sa Ulf Stenströmer.

I övrigt noterade vi att…
…att 11,68-oddsaren Angelo skrällde i V75-1 trots en rejäl startgalopp. Åke Svanstedt chansade sedan invändigt och genom slutsvängen gled han ut i slagläge och när luckan kom på upploppet avgjorde femåringen på lätta hovar.
– Han tappade säkert 40 meter på galoppen och det här var en otroligt bra prestation. Han bet i bra över upploppet och var kraftigt förbättrad, kommenterade Åke Svanstedt.
…att M.T.Harmony ledde varje meter av Stochampionatet Consolation (V75-2) och revanschen var värd 100 000 kronor.
– Hon har inte vunnit sedan hon vann Guldstoet här i fjol. Tyvärr var vi med i fel lopp i dag, men det blev lite plåster på såren. Det var tufft tempo och jag var imponerad av henne i dag, sa segerkusken Peter Untersteiner.
…att Adrian Kolgjini var bestämd bakom October Kronos när han körde till och fick överta spets från favoriten Dakadak i V75-3. Taktiken höll och October Kronos gick undan knappt men säkert på lite stumma ben till slut.
…att favoriten Ivar Sånna bara var bäst i ”Slaget vid Axevalla Hed” (V75-4) för treåringar när han kämpade ner ledaren Nochebuena Face över upploppet. Mantorps Jan Hellstedt tränar vinnaren som kördes av Jorma Kontio. Endast sju hästar deltog i loppet trots ett förstapris på hela 125 000 kronor.
…att det blev favoritseger i V75-5 där Johnny Takter serverade Alfaz del Pi ett perfekt lopp i tredje par utvändigt samtidigt som tempot var högt i täten första varvet. Ledaren Linslusen A.U. var dagens stallskrik på Axevalla men han var märkt av inledningen och kunde inte stå emot Alfaz del Pi över upploppet. Vinnaren tränas av Solvallas Reijo Liljendahl och segern var en liten revansch efter upploppsgaloppen som tvåa i mål i Sprintermästaren senast.
…att största dramatiken i V75-6 kom över mållinjen då Peter Ingves häst Britt Hudson mer eller mindre rusade upp i ryggen på segerkusken Flemming Jensen, som blev träffad av både hästens huvud och framknän.
– Det var lite lurigt faktiskt. Kanske bra att jag hade skyddsväst, sa Flemming Jensen
Själva loppet blev annars helt odramatiskt med favoriten Oliva Lavec bekvämt i ledningen hela vägen på nytt banrekord för ston, 1.11,4 över distansen 1640 meter, autostart.
– Hon kändes fin före loppet och jag inte helt förvånad att hon var så fin i dag, sa dansken som därmed tog sin tredje V75-seger på Axevalla på två dagar.
…att sju rätt på V75 betalade 158 485 kronor. Sex rätt gav 418 kronor och fem rätt 27 kronor.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet