Resultat V86: Formula One mot Elitloppet

222

image-12

Pulsen stiger inför Elitloppet.
Med 25 dagar kvar till fartfesten värmde Solvalla på onsdagen upp med anrika Dartster F:s lopp.
Där visade Formula One att han är värdig en elitloppsbiljett.
– 1.10,3 är rätt så bra, sa den mycket nöjde tränaren Reijo Liljendahl efter loppet.
Dartster F:s lopp har körts sedan 1968 och när man ögnar igenom listan med tidigare vinnare upptäcker man att den vimlar av stora namn. Ego Boy, Pershing, The Onion, Peace Corps, Copiad, Victory Tilly och Iceland,  för att nämna några. Ytterligare en sak som dessa har gemensamt är att de har vunnit Elitloppet. Om Formula One går vidare och sällar sig till den skaran återstår att se. Klart är i alla fall han nu på allvar aspirerar på en elitloppsinbjudan. Från spår ett bakom startbilen svarade han enkelt upp ledningen. Friction kom upp utvändigt per omgående och la mördande press. 500 meter passerade på 1.08,2 och när hästarna kom upp för varvning stannade klockan på 1.09,6. Det bekom inte Formula One. När Friction började visa trötthetstecken in på upploppet satt Örjan Kihlström lugnt tillbakalutad bakom Formula One som bara tågade vidare. Segern på 1.10,3 (1 640 meter) var överlägsen.
– Jag visste att det skulle bli en riktig värdemätare och därför hade jag förberett honom väl, sa Reijo Liljendahl, som fick med sig hästen från Stig H Johansson i samband med att han i vintras blev egen tränare. Att Formula One på grund av skada inte hade startat sedan i juni förra året gör prestationen än mer imponerande.
– Jag är väldigt glad att det lyckades. Det är skönt för ägaren (Onkel Invest Oy) som har trott på mig och det är skönt att konceptet har fungerat. Jag är jättetacksam.

Mot Elitloppet
Elitloppsgeneral Tore Fyrand följde loppet från TV4 Sport-studion och han stack inte under stolen med att Formula One ligger bra till för en elitloppsinbjudan.
– Han gick 1.10,3 åkandes. Det klart att han är intressant.
Reijo Liljendahl var skötare åt 1984 års elitloppsvinnare The Onion och han har stått vid Stig H Johansson sida vid ytterligare fem elitloppsvinster. I år kan han få sela ut en av favoriterna som egen tränare.
– Jag vet att han är bra men två heat samma dag är lurigt. Hade det varit ett heat hade det varit bra. Men jag stänger inga dörrar. Min högsta önskan nu är att hästen står på fyra friska ben och är fin i nästa jobb. Sedan får vi fundera vidare, sa Liljendahl.
Tyvärr inträffade även en tragisk händelse i loppet. Den norske gästen Southern Rocketop började vingla i utgång av första sväng och gick omkull på innerplan. Senare konstaterades att hästen var död.
– Han låg på för hårt och kvävde sig. Jag blev orolig efter värmningen och frågade tränare om hästen kunde kväva sig i loppen. Det skulle inte vara någon fara men tyvärr gick det illa, sa kusken Ulf Ohlsson.

Tredje raka för jättetalangen
Stefan Hultman har plockat fram åtskilliga toppdjur genom åren. I Rolling Stones kan han ha en ny stjärna i vardande. Den treårige hingsten hade i alla fall inga problem att ta sin tredje seger på lika många starter efter att Örjan Kihlström kört till ledningen.
– Det är en fantastiskt fin häst på alla sätt och vis. Han har visserligen kommit rätt på det i loppen och inte satts på några prov än, men han känns väldigt fin och har det lilla extra. Sedan får vi se när det blir tuffare lopp och tuffare motstånd, sa Örjan Kihlström.

Redén satte rekord
Stig H Johansson presenterade ett intressant nyförvärv i österrikaren Kaka A.T. Det blev visserligen inte mycket till lopp då körande Erik Adielsson fick bestämma tempot efter eget behag i ledningen, men hästen gjorde ett gott intryck när han stegade undan till enkel seger och han kommer säkert att låta höra mer om sig framöver.
I samma lopp slog Daniel Redén rekord när hans Johnny B.Kemp knep andraplatsen. Det innebar att Redéns hästar redan efter fyra månader har sprungit in mer pengar under ett år än någonsin tidigare. Hans tidigare rekord på 3 145 900 kronor sattes 2011.

Dubbeljackpot nästa vecka
Timo Nurmos räknade in en V86-dubbel genom Abborren (Björn Goop) som sprattlade förbi en mycket tapper Ginala i en tät slutstrid, och Alfaz del Pi (Björn Goop). Övriga V86-lopp vanns av Henriks Svenssons Greenstar, Stefan Melanders fransos Socrate du Noyer och Roger Walmanns Adam’s Eve (Tino Ärling).
Den favoritbetonade V86-raden betalade endast 233 kronor men nästa onsdag kan det bli ordentligt klirr i kassan för spelarna. Både sju- och sexrättspotten går nämligen vidare och läggs till nästa veckas åttarättspott.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.