Resultat V86: Guldklockan till Djuse

236

guldkl

Mattias Djuse vann den 55:e upplagan av Travrondens Guldklocka.
23-åringen är inte den framfusiga typen utan var återhållet glad efter segern i det stora lärlingsloppet som kördes i samband med V86-tävlingarna på Solvalla på onsdagskvällen.
– Det är roligt att mina arbetsgivare trott på mig och gett mig fina arbetsuppgifter så att jag kunnat utvecklas, sa vinnaren som i år bytte arbetsgivare från Timo Nurmos till Anna Forssell på Solvalla.
Ända sedan 1957 har de bästa lärlingarna på Solvalla drabbat samman i slutet av året i Travrondens Guldklocka.
Under onsdagen möttes de tolv som lyckats bäst i lärlingsloppen under året. Elva killar och en tjej hade lottats på hästar i tre lopp ingående i V86-spelet.
Finalen kördes som kvällens sista lopp utanför streckspelet där lärlingarna hade fått välja häst efter hur det hade gått poängmässigt under kvällen.
Östersundsbördige Mattias Djuse vann grundserien under året och var även poängbäst i de tre loppen som föregick finalen med bland annat en seger.
En mycket värdig vinnare med andra ord!
Mattias Djuse valde häst först av alla i finalen och behövde inte ens fundera.
Tillsammans med Stig H Johanssons Stormysky spårade han finalen från start till mål till en smått överlägsen seger.
Några minuter efter klockan 22 på onsdagen stod häst och kusk inför fotograferna som stora vinnare. En guldklocka fästes på Mattias Djuses vänsterarm av tidningen Travrondens redaktionschef Claes Freidenvall.

Reste sig efter olyckan
Hösten 2010 skadade sig Mattias Djuse under ett träningsjobb med häst ute på Timo Nurmos gård då en bil hade irrat sig in på träningsslingan.
23-årigen fick en fraktur på en ryggkota i samband med frontalkrocken.
– Ett tag visste jag inte ens om jag skulle kunna köra häst igen. Men det har bara varit att kämpa på och nu står vi här. Det är mycket träning för att hålla efter sin kropp för att orka med det här jobbet. Jag har fått köra mycket lopp och blivit lugnare och fått rutin. Det är otroligt stort av en lärling på Solvalla att få vinna Guldklockan, sa Mattias Djuse på sitt lugna sätt.
Frank Nilsson slutade tvåa i grundomgången under kvällen och även tvåa i finalen tillsammans med Alvena Nonstop, trea i finalen Marcus Schön med Nero Capar.

Guldklockan på V86
Tre av loppen på V86 var alltså vikta för den stora lärlingsmatchen. Frank Nilsson vann den första avdelningen med Banker’s Garcon, Marcus Schön vann avdelningen därpå med överraskningen Purple Hall som endast var streckad på fem procent av systemen och Mattias Djuse var smått överlägsen med Blue River Pipe i Guldklockans tredje grundavdelning.

149 000 kronor på V86
Spelmässigt blev det medelsvårt. 71 system ordnade alla rätt på V86. Utdelningen för åtta rätt blev 149 576 kronor, sexorna delade ut 645 kronor och femmorna 55 kronor.
Vinterfavoriten med 200 000 kronor i förstapris är årets största lopp för de tvååriga travarna på Solvalla. Västerbo Loveboat, trean från Svensk Uppfödningslöpning, var stor favorit på strecken och vann också väldigt enkelt trots ett lopp utvändigt ledaren.
Roger Malmqvist anförde i spets med Acai Am som inte orkade hålla ihop travet den sista biten och galopperade kort före mål en bit före de övriga som slagen.
Svante Båth tränar fuxige Västerbo Loveboat som Erik Adielsson lät ta det lilla lugna snett utvändigt ledaren hela loppet. Segertiden 1.16,0 över 2 140 meter med autostart.
– Jag såg ju att Rogers häst hade problem med travet och det var fantastiskt bra gjort av både kusken och den hästen att klara sig så länge från att galoppera. Men när det ställdes på sin spets var den här mera stabil och lite bättre i dag. Han gjorde det väldigt bra som fick gå utvändigt och vinna på en sådan här tid, sa Erik Adielsson.
Olof Brodin Chartering AB i Sollentuna äger Västerbo Loveboat.
Åke Lindblom ledde runt om med andrahandaren Ulrika Karsk i ett fyraåringslopp för ston. En vanlig seger? Icket. Detta var Örebrotränarens seger nummer 999 i karriären.
– Nu är det bara en kvar, sa Åke Lindblom.
Omgångens största favorit var fyraåriga stoet Lucky Angel Face (78 procent) som ledde varje meter av den inledande avdelningen. Lätt och ledigt. Imponerande. Vilken mersca Goops har!

Mikael Wikner

Föregående artikelInför V75 26 december: Kanadensiska på G?
Nästa artikelFem tippar EXTRA V75 29 december