Inför V75 26 december: Kanadensiska på G?

183

kana26dec

En dyring på auktion i Kanada som tvååring.
Annandag jul kan fyraåriga Raising Rhonda ta karriärens hittills största seger.
Uppgiften under den extrainsatta V75:an på Solvalla är ett lopp för ston med 80 000 kronor till vinnaren.
Insatsen senast skvallrar om att det kan ha lossnat på allvar för den starka kanadensiskan…
Det fyraåriga stoet Raising Rhonda köptes på auktion i Kanada för 200 000 dollar hösten 2009 och hamnade i Sverige.
Efter några starter hos Roger Walmann på Solvalla fick Mantorptravets Bengt R Karlsson ta över träningen av hästen med den fina stammen.
– Vi har tränat häst till de här ägarna tidigare och på den vägen hamnade hon hos oss. Hon kom i april och är den bästa jag har för dagen. Hon har en sådan kapacitet, säger Bengt R Karlsson som passerat miljonen intjänat med de 22 hästarna i stallet under 2012.
Raising Rhonda har ”bara” tjänat 117 300 kronor under året och drygt 320 000 i karriären. Förväntningarna var betydligt högre ställda.
Tre segrar har det blivit i den nya regin i Mantorp. Den senaste kom i ett lunchlopp på Åby där Kenneth Haugstad körde sig till ledningen efter ett par hundra meter.
Det blev press i omgångar under loppet men Raising Rhonda hade ändå kraft och vilja att gå undan till seger med ett par, tre längder.
– Raising Rhonda verkligen duktig på Åby. Det kördes hårt på henne på en inte allt för lättsprungen bana och hon höll undan lätt in i mål. Men det blev ett himla hårt lopp på annandagen. Men det är klart, visst är vi förhoppningsfulla. Vi tycker att vi har en bra häst vi också, säger Bengt R Karlsson.

Tajt med Marie
Bengt tar stalltjänsten hemma annandag jul. Raising Rhonda åker till Solvalla med sin skötare Marie Andersson.
– Marie har jobbat hos mig i snart 30 år och kan hästen utan och innan. De har blivit väldigt tajta faktiskt, Marie och hästen.
Vad säger du om läget med spår sju bakom bilen i V75-7?
– Hon är inte speciellt startsnabb men om hon får gå fram och överta ledningen är ju mycket vunnet. Det är styrkan hon lever på. Hon är osäker och har galoppera t vid några tillfällen utan att vi tycker att det funnits anledning till det. Men när hon sköter sig är hon ju kapabel.
Hon har visat att hon tål att tuffa lite i spåren också.
– Ja, det har ingen betydelse för henne. Hon är stark. På Mantorp näst senast hade hon en sämre dag då hon gick utvändigt och då gick det inte att köra med henne fullt ut till slut. Vi vet inte varför. Skor med brodd gick hon med senast och jag tror att det till och med kan vara en fördel.
Kanske har det börjat lossna för auktionsdyringen. Bengt R Karlsson vågar emellertid inte spänna bågen allt för högt ännu men säger att han i alla fall ser Raising Rhonda som en outsider i V75-7.

Fotnot: Annandagens Extra V75:a sänds direkt i televisionen. Följande tider gäller: 12.30-17.00, TV4 Sport, V75 Direkt Julspecial. 18.00-19.00, TV4 Sport, Vinnare V75 (sammanfattning).

Mikael Wikner

Föregående artikelInför V75 23 december: En vinnare från Nurmos?
Nästa artikelResultat V86: Guldklockan till Djuse