Resultat V86: "Shaq Attack" på Solvalla

209

image-1

”Shaq Attack” är ett begrepp på basketplanen.
Nu har vi även sett det på en travbana.
Shaq Is Back stod pall i årets hittills häftigaste travlopp – men biljetten till Elitloppet får vänta för årets snabbaste vinnare…
Förväntningarna inför The Onions lopp (V86-7) på Solvalla var höga. Sju av vinnarna de senaste tio åren har sedan varit med i Elitloppet och publiken var inställd på en fartfest.
Och vilket party det blev!
När startbilen släppte fältet svarade innerspårets Shaq Is Back ut Amaru Boko och I Saw You i en tuff körning och första 500 klockades till 1.09,5.
Då kom nästa attack mot ledaren.
Stefan Melander vände fram körspöet bakom Friction och det blev en våldsam körning och en temposkärpning där Shaq Is Back försvarade sig frenetiskt i händerna på Daniel Redén. Mellantiden första 1 000 blev 1.08,7.
– Jag tänkte att nu får man ta på sig pajaseripokalen själv, när man sitter och halvsvarar… Jag visste inte vad jag höll på med, det blev helt galet, sa Daniel Redén.

Snabbast i år
Trots det otroligt uppskruvade tempo i täten så hade Shaq Is Back både kraft och mod att hålla undan för nya attacker över upploppet till vinst på årets snabbaste segertid, 1.10,9 över 1 640 meter, autostart.
– Det var en fantastisk prestation av hästen, för normalt ska de inte komma i mål, för det gick så fruktansvärt fort. Ni får analysera själva, jag har inga ord, fortsatte Daniel Redén.
Elitloppet?
– Han mötte ganska bra hästar i dag och han blir bara bättre och bättre hästen, det är det som är så roligt. Vi tar ett lopp i taget, men hästen är jättefin, sa Daniel Redén om den sexårige USA-importen som är döpt efter basketlegendaren Shaquille O’Neal.

Ny inbjudan till elitloppet på söndag
Elitloppsgeneralen Tore Fyrand kommenterade onsdagens prestation av Shaq Is Back så här:
– En otrolig häst. Han har i år visat en utveckling som kanske ingen av oss hade trott skulle ske. Han är helt klart en av de som är aktuella.
När delar ni ut nästa biljett till Elitloppet?
– På söndag.

En ny stjärna tändes
Solvallapubliken fick även se en ny stjärna tändas när Fredrik Persson kastade loss Boys Going In som vände ut och in på konkurrenterna över upploppet i V86-3.
Den mäktige Going Kronos-hingsten påminde en hel del om sin pappa när han växlade tempo och med mäktiga kliv fick de övriga att se ut som de nästan stod still.
Segern var den tredje på tre starter för treåringen som tränaren och kusken Fredrik Persson håller mycket högt.
– Det kan vara den bästa häst jag tränat, även om jag håller Viola Silas som nummer ett ännu.
Boys Going In kunde inte vara med i spetsstriden från sitt innerspår men fick rygg ledaren på Ruhuna Tea. 800 kvar tog plötsligt ledaren ett par felsteg och blev av med ledningen, det innebar problem för Fredrik Persson som hamnade i tredje invändigt.
– Då satt vi med Svarte Petter, sa Kalmarkusken.
När attackerna inleddes på sista bortre långsidan kom Boys Going In ut ett spår och genom slutsvängen hade Fredrik Persson fritt men han tvingades ändå vänta tills upploppet innan han kunde trycka gasen i botten.
– Det gick väldigt fort i kurvan och då fick jag sitta och bära honom lite, men sen på upploppet när jag petade till han så hade han en annan fart än de andra. Vilken känsla! Vilken fantastiskt häst och vilken teknik han har, sa Fredrik Persson.
Vad är det som gör honom så bra?
-Allt!
– Han har gjort allt rätt hittills. Det är det här man längtar efter när man håller på som travtränare. En underbar känsla. Bara han får vara frisk nu så ska jag ha roligt med denna, sa Fredrik Persson.

Åtta segrar på elva starter
En annan häst som imponerade var Stig H Johanssons tyske fyraåring Indigious som dominerade V86-1 i spets och vann på 1.13,5 över 2 140 meter, autostart. Segern blev överlägsen när enda hotet Feast Your Eyes galopperade kort före mål.
– Jag är fantastiskt nöjd med honom. Det är ett jättetrevligt temperament på hästen och han har allt. Jag tycker att han är riktigt bra, sa kusken Erik Adielsson.
Segern var den åttonde på elva starter i karriären för talangen som i fjol galopperade i sista sväng som knapp favorit i det tyska derbyt.

I övrigt noterade vi…
…att det krävdes målfoto för att skilja Catarina Lundströms duo i V86-2 efter ett rafflande upplopp. Målkameran gav segern till Quite A Fall (Björn Goop) som fick huvudet före stallkamraten Super Otto (Marcus M Melander). Noterbart var att duon länge sladdade i kön och via anfall i femtespår genom slutsvängen fångade man in ledaren Offshore Man.
…att Mattias Eriksson hade full kontroll i lärlingsloppet (V86-4) som han ledde från start till mål med Mikael Sedin-tränade Rapide Marke.
– Min roligaste seger i hittills, sa kusken som bjöd på en härlig segergest.
…att Hans-Owe Sundberg lyckades hundraprocentigt med sin taktik bakom Recation i V86-5. Först snabb start för att sedan släppa till betrodda Believe Me, när luckan sedan kom in på upploppet avgjorde det femåriga stoet säkert.
…att Timo Nurmos-tränade Chivas Boko bara var starkast i V86-6 sedan Jorma Kontio kört fram utvändigt ledaren Claude Guegan dryga varvet kvar.
…att Stefan Hultman-tränade Queasy tog tredje raka segern när han vann klass I-försöket som avslutade V86-spelet. Örjan Kihlström tog sats från tredje utvändigt i tredjespår 1 250 kvar men kom inte ner utvändigt ledaren Bazire Brodde förrän 900 kvar, ändå satt han iskall över upploppet och måttade in fyraåringen till knapp seger.
…att åtta rätt på v86 gav 25 336 kronor. Sju rätt gav 256 kronor och sex rätt 26 kronor.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.