Inför V75: Får hon revansch på Sebastian K?

189

image

Olympiatravet kryddas av två franska ston – Roxana de Barbray och Save The Quick.
Men hur bra är de? Vilka meriter har de?
Och kan de hota våra svenska favoriter?
Inför lördagens V75-fest bjuder vi på en genomgång av hästarnas karriärer.
Det snackas en hel del om de två franska inbjudna gästerna till Olympiatravet.
Mest surr är det kring Roxana de Barbray, som också hade tur i lottningen och startar från spår tre bakom bilen på lördag.
Roxana de Barbray är åtta år och har totalt i karriären tjänat 5,7 miljoner kronor via elva vinster på 83 starter.
Roxana de Barbray debuterade 2008 och var ingen lätt häst utan galopperade i tolv av sina första 22 lopp. Hon tävlade mest på mindre banor första åren men vann sin debut på Vincennes på hösten som fyraåring i karriärens 19:e start. Även som femåring visade hon sin bästa sida på Vincennes där hon tog fyra segrar.
Men sedan har det gått trögare:
2011 gjorde Roxana de Barbray totalt 20 starter utan att vinna.
2012 blev det fyra segrar på 19 starter, vinsterna togs på mindre banor som Auch, Granade sur Garonne och två på Toulouse.

Har matchats mot de bästa
2013 har det hittills blivit fem starter och ännu ingen seger. Men i år har stoet matchats mot de bästa på Vincennes.
I Prix de Belgique blev hon tvåa bakom Yarrah Boko och hade det inte varit för en snäv situation i sista sväng så kanske det till och med kunnat bli seger. I alla fall funderade kusken Dominiek Locqueneux i de banorna efter loppet. I det loppet var Roxana de Barbray snabb från start till ledningen, kördes sedan invändigt som fyra, kom så småningom ut i andra utvändigt och höll mycket bra i ett lopp där många av tradition kör preparé.
Insatsen innebar i alla fall att stoet fick poäng så hon kom med i Prix d’Amerique. På nytt blev det ett defensivt upplägg och hon sladdade länge i kön som nionde häst i andraspår, följde sedan med i ryggar långt bak cirka kilometern till mål och avslutade sedan sylvasst sista 300 till fjärdepriset.
I kraftprovet Prix de Paris över dryga fyra kilometer testade kusken att köra i spets inledningsvis men blev tvingad att släppa efter halva första varvet för att sedan komma ut och på nytt köra till täten innan den sista uppförsbacken på slutvarvet. In på upploppet hade Roxana de Barbray greppet och när kusken ryckte det norska huvudlaget såg hon länge ut som en vinnare innan en trio med Ready Cash i spetsen speedade förbi sista biten. Fjärdeplatsen togs i vilket fall med guldkant.

29 raka på Vincennes utan seger
Nästa start blev Prix de l’Union Europeenne. På nytt blev det en bra start med spets och släpp för att senare kliva ut utvändigt ledaren. Men Roxana de Barbray kunde aldrig hota ledaren och fick även släppa ett par vassa spurtare förbi till ett nytt fjärdepris.
Senaste starten var Prix du Bois de Vincennes 23 mars där det på nytt blev en bra start och sedan rygg på ledaren, som sedan förvandlades till tredje, fjärde, femte och till slut sista invändigt när andra körde om positionerna. På slutrundan kom hon ut i fjärde utvändigt och med draghjälp till upploppet levererade hon på nytt en helt okej spurt men utan att närma sig topptrion till ett nytt fjärdepris.
Anmärkningsvärt med Roxana de Barbray är att hon har 29 raka starter på Vincennes utan seger.

Målfotostryk mot Sebastian K.
Save The Quick är sju år och har totalt i karriären tjänat elva miljoner kronor via tio vinster på 56 starter.
Save The Quick debuterade redan som tvååring med seger, som treåring visade hon klass med tre triumfer på Vincennes. Som fyraåring matchades hon flitigt på huvudstadsbanan och avslutade säsongen med ett andrapris i Criterium Continental bakom Severino.
2011 gjorde Save The Quick totalt tolv starter och tog tre raka segrar på hösten på Vincennes, bland annat miljonloppet Prix de Normandie.
2012 slog Save The Quick till med ett andrapris värt 1,5 miljoner kronor i världens tuffaste montélopp Prix de Cornulier. Därefter blev det debut i Prix d’Amerique där hon slutade oplacerad. I Sverige fick vi se henne i Masters-finalen där hon gjorde grovjobbet i tredjespår sista 700 metrarna men blev målfotoslagen av Sebastian K., som liftat med i hennes rygg.

Trög inledning på året
2013 har det hittills blivit sex starter men ännu ingen seger. Precis som i fjol har stoet matchats mot de bästa på Vincennes.
I Prix de Belgique satt Save The Quick som åttonde häst på innerspåret, lämnade aldrig innern och var långt efter täten i mål som oplacerad.
Andraplatsen i Prix du Cornulier i fjol följdes i år upp av en sjätteplats.
I Prix d’Amerique var Save The Quick sjunde häst i andraspår, följde med som femma i tredjespår dryga kilometern från mål, blev störd tidigt på upploppet och svarade sedan för en bra avslutning, men slutade på nytt oplacerad.
I Prix de France där hon var med bra från start och fick tredje invändigt som blev fjärde invändigt, höll farten och avslutade helt okej till sjättepriset.
Den näst senaste starten var Prix de Paris där hon var med bra från start och fick andra, tredje utvändigt först men sedan fick gå en stor del av loppet utan rygg först i andraspår. Kämpade hela vägen men tröttnade sista biten och blev sexa i mål.
I senaste starten blev Save The Quick fyra i Grand Criterium de Vitesse. Örjan Kihlström satt i sulkyn och efter ett lopp i tredje, fjärde utvändigt attackerade hon genom slutsvängen och höll bra utan att kunna hota vinnaren Timoko.

Trivs i Sverige
Save The Quick har startat tre gånger i Sverige. I Fyraåringeliten för ston 2010 blev hon trea och tempotorsk bakom Pebbly. I fjol slutade hon tvåa bakom Tamla Celeber i EM för ston efter ett lopp utvändigt ledaren på Solvalla och följde sedan upp det med den starka andraplatsen bakom Sebastian K. i Masters-finalen, där hon slog hästar som Quacio du Chene, Main Wise As, Sanity, Friction, Classic Grand Cru, Timoko med flera.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.