Robert Bergh blir Åbytränare!

217

image-9

Sveriges främste travtränare flyttar.
Robert Bergh lämnar Bergsåker för Åbytravet.
– Robert Bergh har köpt en gård, i går skrev han på kontraktet och kommer omedelbart att börja bygga både stallar och banor. Det här är vi väldigt, väldigt glada för, säger Åbytravets tillförordnade vd Nils Andreasson.

Trav-Sveriges karta ritas om.
Att landets mest framgångsrike travtränare byter hemvist kommer förstås att påverka dynamiken inom sporten i hela landet.
Robert Bergh, 46, har under 2000-talet var den klart dominerande tränaren i norra Sverige och de senaste åren flyttat fram sina positioner ytterligare.
Han toppar den nationella tränarligan för 2014 smått överlägset med 24 miljoner kronor intränat, att jämföra med tvåan Peter Untersteiner och trean Björn Goop på 18,4 respektive 16,9 miljoner.
Och nu får alltså dessa två västliga tränare konkurrens även geografiskt.

Flyttar 1 april
1 april 2015 är datumet då Robert Bergh ska lämna sin gård i Töva utanför Sundsvall där han varit verksam sedan han blev professionell tränare 1993 och flytta hela sin verksamhet till den nya gården i Fotskäl, fem mil öster om Göteborg.
– Vad jag förstått har Robert varit och tittat på flera gårdar på olika håll och kanter i landet. Om jag uppfattat honom rätt har det varit ett huvudalternativ att få komma hit till Göteborgsområdet. Han ser nog många fördelar med att vara här nere och han tycker nog också att vi satsar framåt, säger Nils Andreasson.
Vad betyder det är för Åbytravet?
– Det är lite svårt att överblicka, men det är klart att det är väldigt, väldigt positivt ur många olika synvinklar. Vi får ytterligare en breddning av vår tränarkår, ett attraktivt namn. Ett namn som agerar väldigt kontinuerligt och ofta på riksnivå, i V75, men också internationellt. Och det gör ju att hela verksamheten, hela fokuset kring vår travregion runt Åby höjs på ett helt annat sätt.
Robert Bergh har totalt 98 hästar på sin träningslista, bland dessa finns elitloppsvinnaren Nahar, europaderbyvinnaren Kadett C.D. och nuvarande kulltoppen Amazon Am. Den häst som stallet rönt störst framgångar med 2014, Masters-vinnaren Ed You, är skadad och befinner sig för närvarande hos kollegan Kenth Åkerlund.
Robin Johansson, Kanal 75

 

Så här säger tränaren själv om flytten och den nya gården:

– Vi hittade en gård för lite mindre än ett halvår sedan. Det är ingen gård som det har varit hästnäring på förut, utan det har bara varit kor där. Det är 65 hektar bara betesmark och vi ska bygga helt nya rundbanor, rakbanor och stallar, säger Robert Bergh till ATG 24.
När har du för avsikt att flytta ner rörelsen?
– På sex månader tycker vi att vi ska lyckas vara klara. Nu är det i och för sig vintertid men jag tror att vi ska lyckas med det.
– Rörelsen hemma i Norrland kommer att drivas för fullt under tiden, det kommer inte att bli något mellanting, och vi flyttar ner allting den dagen allt står klart nere i Göteborg.
Vad händer med din gård i Sundsvall?
– Den blir till salu nu. Den har vi lyckats göra affär med så jag blir inte beroende av att den måste säljas utan nu får den stå. Jag hoppas att jag säljer den fort naturligtvis men det är ingen panik. Vi lägger väl ut den till salu nu till veckan så får vi se om någon tänder till. Det är ju en grym gård man lämnar.
Anledningen till flytten är att du vill komma närmare hetluften och Europa, är det så du resonerar?
– För det första var jag tvingad att göra en utökning. De sista två åren har varit ett väldigt lappande för mig eftersom jag bara har 86 boxar och jag har haft mycket mer häst. Så jag har fått ta hjälp av många utifrån och runtomkring. Nu vill jag ha allt under samma tak.
– Det var väldigt nära att vi byggde ut hemma men jag tog det här steget på grund av att jag har mycket resor och mycket hästar som tävlar i Frankrike och nu har vi gjort en liten satsning i USA. Jag visste väl att den här försäljningen och det här köpet skulle bli av framöver så därför har jag kunnat påbörja satsningen i USA och Frankrike.
Hur många hästar kommer du kunna ha på den nya gården?
– Stallbyggnaden kommer att ta 150-160 hästar så det blir väl i princip det dubbla mot vad jag har haft.

Ola Johansson, Kanal 75

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNoras Bean tar en tur till Holland
Nästa artikelV75-tipset Jägersro 25 oktober 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.