Robert Bergh inför V86 9 december

96

robert bergh v86

Duo i favoritposition. Robert Bergh tillsammans med Timbal. Foto av LARS JAKOBSSON

Robert Bergh åker upp till sin gamla hemmabana Bergsåker för att köra en häst på onsdag. 

Ordspråket om att dynamit kommer i små förpackningar stämmer bra in på Timbal. I år har stoet noterat ett världsrekord, plockat 13 segrar på 18 starter och i slutet av säsongen hittat ännu en formtopp.
Segern i Johan Jacobssons Minne i V75 på Jägersro i den senaste starten bärgades den tunga vägen utvändigt ledaren. Där och då avgjorde hon också striden om landets segerrikaste travare 2015.
I E3-revanschen för ston, V87-7, på onsdag blir Timbal klar favorit. Robert Bergh har Åby som hemmabana sedan några veckor och gästspelar alltså på sin gamla bana med en häst.
Assar Engblom (Stall Gaffelby) från Sundsvall äger Timbal. Bergsåkers mångårige ordförande och förre basen i Svensk Travsport bor i Sundsvall och har ingenting emot en 14:e segerdefilering.
– Naturligvis tycker jag att det skulle vara ett väldigt bra avslut på året för Timbal. Men det är bra konkurrens på onsdag med flera hästar som kommer upp från sydligaste Sverige vilket inte sker så ofta, säger Assar Engblom.

”Gör sitt jobb fantastiskt”
När Timbal vann stonas E3-final i Karlstad i somras noterade hon ett världsrekord över medeldistans. Ett världsrekord för treåriga ston på tusenmetersbana.
Assar Engblom menar att det smäller lika högt att hans häst blir segerrikast i landet. Kallblodet Talls Odin, i träning hos Anders Wallin, är tvåa på elva segrar men kommer inte att starta mer i år.
– Att hon blir segerrikast är jag särskilt stolt över naturligtvis. De är ju segrar man helst vill ha när man är hästägare och har man då en häst som vunnit flest segrar i landet under ett år ska man vara mer än nöjd. Hon är hård och tuff, jag tycker ju om sådana märrar. Hon gör sitt jobb på ett fantastiskt sätt, säger Assar Engblom.

”Absolut på topp igen”
Efter en kortare svacka i höstas på några veckor har Timbal repat nytt mod. De senaste insatserna har varit kraftfulla men hur det än går på onsdag blir det årets sista start för det treåriga stoet, berättar Preben Sövik, försteman hos Robert Bergh.
– Hon åker upp tisdag morgon till Sundsvall och får avsluta säsongen på den gamla hemmabanan. Det är otroligt egentligen men formen är faktiskt absolut på topp igen. Hon svarade för en riktigt bra insats senast och även gången innan, så formen är tillbaka där den ska, säger Preben Sövik.
Timbal är jämnheten själv och tål tuffa upplägg. Vad är det som gör det här lilla stoet så bra?
– Hon är stark och har en hårdhet som inte många har. Det är det som gör henne till en riktig topphäst. När mjölksyran kommer biter hon bara i och jobbar vidare. Det känns som att längre distanser kommer att vara ett plus för henne framöver. Men först får vi se hur hon tar träningen i vinter.
Tuffaste motståndaren på onsdag?
– Jerry Riordans 1 Treasure Kronos har visat bra höstform och är väl den som är värst emot. Timbal körs nog framåt tidigt och ska så klart räknas med god chans, slutar Preben Sövik.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.