Roxanne vann

272

rox

Roxane Griff spurtade hem världens tuffaste montélopp – en seger värd drygt 2,8 miljoner kronor.
– Hon vann enkelt och gjorde i dag ett lika bra lopp som när hon var tvåa bakom Ready Cash i Prix d’Amerique för två år sedan, sa tränaren Sebastien Guarato.
Prix de Cornulier är det största loppet i monté – trav under sadel. Traditionsenligt avgörs det klassiska loppet söndagen före det största travloppet, Prix d’Amerique.
Precis som Prix d’Amerique avgörs Prix de Cornulier över distansen 2 700 meter på den stora banan på Vincennes utanför Paris.
Årets upplaga blev ett rivigt lopp där Thomas Levesque omgående drog till spets tillsammans med Ulysse medan Eric Raffin visade kyla och serverade hedersmärren Roxane Griff ett perfekt lopp mitt i fältet. Eric Raffin gav sedan Roxane Griff rätta ryggar ända till upploppet där nioåringen avgjorde med en mycket effektiv speed. Favoriten Tiego d’Etang kopplade greppet in på det långa upploppet med var chanslös att stå emot Roxane Griff som på visade att hon är allra bäst utan skor på hovarna.
Vinnartiden blev 1.12,3 och segerchecken var på drygt 2,8 miljoner kronor.

Prix d’Amerique nästa
Det var andra segern i storloppet för jockeyn Eric Raffin som fick segerdefilera även 2003 med hästen Joyau d’Amour. Han har även tre andraplatser med Joyau d’Amour (2006), Priscilla Blue (2011) och Save The Quick (2012).
Tränare till Roxane Griff är Sebastien Guarato och för honom var det första fullträffen i Prix du Cornulier. 2008 nosade han på en fullträff med Olga du Biwetz men då blev Ulf Nordins Magnificent Rodney för svår.
– Roxane Griff kändes bra inför loppet och vi trodde hon kunde vara bland de fem. Eric red ett fantastiskt lopp, sa Sebastien Guarato och fortsatte.
– Nu ser vi fram emot Prix d’Amerique nästa söndag och jag tror hon kan vara bland de fem främsta.

Jessicas häst sexa
Årets startfält innehöll inga blågula hästar men Save The Quick sköts av svenskan Jessica Samuelsson, som jobbar hos franske stortränaren Franck Leblanc. Save The Quick, som var tvåa i Prix du Cornulier 2012, blev sexa och tjänade drygt 125 000 kronor.
Om en vecka är Jessica Samuelsson åter i hetluften då hon sköter två av hästarna i Prix d’Amerique. Förutom Save The Quick har hon även hand om Up And Quick, som tillhör förhandsfavoriterna till förstapriset på 4,5 miljoner kronor.

Lars-Ove Pettersson