Så blir ’Vallas’ nya superhelg

81

Superlopp både lördag och söndag – och mer prispengar som ska delas ut än under självaste Elitloppshelgen.

Solvalla laddar för Kriteriehelg som innehåller extra allt.

– Det är ”barn på julafton”-känsla, säger sportchefen Markus Myron.

Kriteriehelgen på huvudstadsbanan Solvalla har alltid rankats som en årets bästa travhelger.

I år kryddas den redan fullspäckade helgen med än mer travsport i världsklass.

– Det som är nytt för i år är att det blir V75-finaler även på söndagen. Det gör att söndagen får en helt annan bredd än tidigare. Vi flyttar de Consolation-lopp som tidigare körts på söndagen till onsdagen därefter.

”Så nöjd man bara kan bli”

Det hela innebär att EM för tre- och femåriga hästar, Europaderbyt och V75-finaler i Klass I, Bronsdivisionen och Walter Lundbergs Memorial körs på lördagen.

På söndagen blir det Klass II-final, Gulddivisionsfinal, Diamantstoet, StoEliten, Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks – alla dessa lopp kommer att ligga inom V75-kupongen, men alltså utspridda över två dagar.

– Jag är oerhört entusiastisk av den anledningen att vi får en helt annan bredd och variation än tidigare. Försöksloppen till Kriteriet och Oaks var superbra, så jag är så nöjd man bara kan bli med de finalerna, se de loppen tillsammans med en Guldfinal, Diamantstoet och Klass II och StoEliten, det blir en komplett tävlingsdag, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Han fortsätter:

– Jag både hoppas och tror att den publiken som uppskattar bra travsport förstår hur bra det här är och verkligen vill vara på plats.

Varför gör ni de här ändringarna?

– Det är för att Solvalla är arrangörer för EM och Europaderbyt. En positiv bieffekt av det är att vi nu kunde stuva om loppen och lyfta söndagen ännu mer.

”Häftigt”

Det är inte bara sportsligt som Kriteriehelgen får ett ytterligare lyft. Rent prispenningamässigt kommer det att totalt sett över hela helgen delas ut mer pengar än under Elitloppshelgen.

– Det är rätt häftigt, konstaterar Myron.

Under Elitloppshelgen i år delades det ut 17,2 miljoner kronor i prispengar. Under Kriteriehelgen kommer vi att dela ut 17,7 miljoner kronor, exklusive Premiechansningen (vilket betyder att hästar som är premiechansade får dubbla prispengar i Kriteriet och Oaks).

Hur laddade är ni för årets Kriteriehelg?

– Jag skulle gärna ha den nu i helgen redan. Det är superkul! Man vill ju gärna se vilka fransoser som kommer till Europaderbyt också ( försöken körs på fredag kväll) så man har de bitarna på plats som kittlar litegrann. Men det är en ”barn på julafton”-känsla. Nu ska vi bara ha tur med vädret också, men så är det ju alltid, säger Markus Myron.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.