Sanity har hittat sig själv

196

snaitnity

Efter Sanitys märkliga uppträdande i samband med Sundsvall Open Trot har det varit osäkert om han kommer tillbaka på banan i år.
Det gör han.
På fredag startar topptravaren på Romme.
– Det viktigaste den här gången är att det funkar mentalt för honom, säger hästens tränare Malin Löfgren.
Sanity har gjort sig känd som en skoningslös hårding på tävlingsbanan. Och en snäll cooling vid sidan av banan. Men vid sin senaste start i miljonloppet Sundsvall Open Trot på Bergsåker visade han ett helt annat uppträdande. När han selades av efter värmningen började han sparka bakut, något han aldrig tidigare gjort.
– Han måste ha blivit riktigt rädd för något. Det är väl inget konstigt i sig egentligen utan det som var knepigt var hur han betedde sig sedan, säger Löfgren.
I loppet uppförde sig Sanity sansat och i sista sväng så han ut som en vinnare. Men på upploppet tröt krafterna och han skar mållinjen som femma.
– Vi tog prover på honom efter loppet och det visade sig att han hade en infektion i kroppen. Så vi har en förklaring till insatsen. Men sedan fortsatte han att vara jättekonstig. Normalt är han världens lugnaste och står och sover i stallet. Men flera timmar efter loppet var han fortfarande jätteskärrad, i princip livrädd.
– Sedan satt det där i. När vi kom hem blev han lugnare men under ett par veckor var han inte samma häst. Han var inte hysterisk och livrädd men hela tiden på sin vakt. Han reagerade på ljud och var irriterad när man rörde sig runt honom. Något störde honom uppenbarligen och vi har gjort allt vad vi har kunnat och tagit alla prover man kan ta. Men vi har fortfarande inte kommit underfund med vad som störde honom.
Sakta men säkert har emellertid Sanity hittat tillbaka till sig själv och när Löfgren var inne och körde ett träningsjobb med honom på Solvalla i förra veckan uppträdde han normalt.
– Jag ville se hur han fungerar i tävlingsmiljö och det gick bra. Efter att han fick springa ur sig lite där har det blivit ännu bättre och nu är han helt och hållet sig själv igen.

Supernöjd med utgångsläget
På fredag jagar Sanity ett förstapris på 100 000 kronor från spår ett på Romme. Som vanligt är det Johnny Takter som ska svinga sig upp i sulkyn.
– Vi har varit i valet och kvalet och diskuterad med veterinär och Johnny hur vi ska göra. Vi har funderat på att inte starta hästen mer i år men han känns så himla fin så nu gör vi den här starten. Förhoppningsvis får vi ett kvitto på att allt fungerar och att han inte blir orolig igen.
Hur ser du på loppet?
– Jag blev supernöjd när startlistan kom och han hade fått ett bra startspår för en gångs skull. Han håller hygglig form även om den inte är hundraprocentig och normalt sett möter han väl hästar som han ska kunna slå. Men som sagt, det viktigaste den här gången är att det funkar mentalt för honom.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet