Sätter hon proffsen på plats på V86?

519

image-6

Första V75-segern avklarad. Nu tar Emmy Hansson sikte på V86 med Google Håleryd. Foto: Jonny Dahlgren

Kvällen före julafton hade hennes Google Håleryd uppvisning i ett trekilometerslopp ingående i V75.
Så visst har Sollefteåtjejen Emmy Hansson, 18, anledning att se fram emot V86-loppet på Solvalla på onsdag.
– Vi har äntligen fått snö hemma och han riktigt dansar fram i träningen, säger den färska amatörtränaren som tar en dag ledigt från skolan för onsdagsloppet.

Emmy Hansson läser samhällsprogrammet på gymnasiet och på onsdag är det dags att ta lite ledigt igen från skolan.
En start i V86 på Solvalla hägrar för den unga amatörtränaren som nyligen vann V75 i sin fjärde start som tränare.
– Jag hade tänkt försöka vara ledig i alla fall. Jag har nog inte så många lediga dagar kvar att ta ut längre på grund av hästarna, säger Emmy Hansson med ett skratt.
Efter avslutade studier i vår planerar hon att flytta från Sollefteå och ta anställning som hästskötare i något travstall. Förmodligen går flytten till Sundsvall där hon skaffat sig kontakter i sporten.

Rutinerad ponnykusk
Emmy Hansson är en ”dununge” i det stora travet, men inom ponnytravsporten är det är bättre upp kan man säga.
– Jag har vunnit upp emot 200 segrar med ponny, håller faktiskt inte räkningen. I fjol körde jag ett lopp och ett premielopp med stor häst men det är inget kul när man inte får den där riktiga kontinuiteten. Kör man så lite så känns det som att varje gång är första gången. Nej, att träna och hålla på med hästarna är det jag vill.
Hon tävlar med ungdomslicens som tränare och tar tre hästar på listan. Förutom färske V75-vinnaren Google Håleryd, tränar Emmy Hansson stallstjärnans lillebror Jack Håleryd, tre år och nioårige ponnyn Razmus Raid.
– Jag fortsätter att köra ponnylopp i år har jag bestämt och tar jag beslut om fortsättningen längre fram. Just för dagen har jag inget konkret bestämt. Kanske går det att hålla på med både och?

Nära dö i tarmvred
Att Emmy Hanssons pappa Göran är tandläkare framgår av ägarpseudonymen White Smile Stable. I somras lämnade pappan in tränarlicensen och lät dottern ta över.
Switchen i familjen skedde ungefär samtidigt som Google Håleryd kom hem efter några månaders vistelse i Frankrike.
Hanssons stjärna har alltid lovat mycket och då hästen har styrkan som främsta vapen var tanken med flytten att fuxen skulle få chansen i lite längre lopp på de stora banorna i Frankrike.
Men oturen var framme och hästen höll på att dö i tarmvred.

”Som ett benrangel”
Efter operation och ett par månader på klinik där nere var det en tunnare variant av Google Håleryd som kom hem till gården i Sollefteå igen.
– Det var som om det ingenting var kvar av honom. Det var hemskt att se Google då som såg ut som ett benrangel. Opererationen var i slutet av maj och han kom hem i juli. Sedan i augusti fick han börja skritta lite lätt och allt blev bra. Han älskar att träna och redan första gången han fick vagn på sig kände jag att det var samma Google igen.

Drömmer om Harpers
23 december imponerade Google Håleryd stort i V75 på Bergsåker i ett lopp över tre kilometer. 110 000 kronor lades till prissumman och nu har fuxen tjänat drygt 800 000 kronor och tagit 15 segrar på 42 starter i karriären.
– Jag har sett om loppet femtontusen gånger känns det som! Att vinna V75 har man ju drömt om sedan man var liten.
Emmy Hansson har en dröm om att hästen i år eller nästa år ska tävla i styrkeprovet Harper Hanovers lopp på Solvalla. Hon vill skynda långsamt men även låta Google prova på hetluften i V75 och V86.
– Alla drömmar är bara om allt går bra och om Google fortsätter utvecklas. Han bestämmer. Men jag tror på min häst. Per Linderoth sa redan vid Östersundssegern före starten på Bergsåker att han kände att Google verkligen var tillbaka till den häst han var då han var som bäst som fyraåring.
Hur tror du det går i V86-8 på Solvalla på onsdag?
– Jag tror absolut att han kommer att göra ett bra lopp. Han känns jättefin hemma, minst lika fin som inför Bergsåker. Vi har äntligen fått snö hemma och han riktigt dansar fram i träningen.
Distansen är 2640 meter – kanske är det ett varv för kort?
– Han gått bra på medel och även kortlopp. Men det är över längre distanser han trivs som bäst och 2640 meter fungerar. Google är inte så snabb ut och behöver ofta lite tid på sig för att komma in i loppen men bara det inte blir allt för tufft lopp ska han kunna vara med och göra upp tycker jag. Vi åker ner på morgonen (50 mil) och planerar att komma till Solvalla vid tio ungefär för att kunna ladda, säger 18-åriga amatörtränaren  från Sollefteå.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.