Sauveur är på G!

32

image-16

Snällt matchad i fjol.
Redo för eliten i år.
På lördag kvalar Åke Lindbloms guldklimp Sauveur till Olympiatravet.
Vi fick en pratstund med tränaren till en av landets mest spännande travare.

Inför förra säsongen berättade du att hästen för första gången i livet fått riktig vinterträning och att det utvecklade honom mycket. Hur har vintern varit i år?
– Lika bra, helt perfekt. Om han utvecklats ytterligare är svårt att säga, det svaret kommer på tävlingsbanan. Han gick till vintervila med tre raka segrar och var väldigt fräsch. Nu ser han lika fin ut som vanligt.
Du matchade honom försiktigt i fjol, varför då?
– Han drog ju ändå in en miljon, så försiktigt var det väl inte?
Men det blev bara elva starter och endast en gång mot verkliga topphästar, i Jubileumspokalen på Solvalla i augusti där han slutade fyra…
– Det är en häst som behöver återhämtning efter varje lopp. Det blir en enorm urladdning varje gång han startar. Det är inte så att han är skör på något sätt och vi har aldrig behövt behandla honom. Men jag gillar att ge mina hästar tid mellan starterna och speciellt Sauveur ville jag ta det lugnt med eftersom jag vet hur bra han är och hoppas att han kan utvecklas till en riktig världsstjä…(Åke biter av ordet), eller växa in i elitklassen.
En världsstjärna?
– Ja.
Och det är i år han ska bli det?
– Ja.
Betyder det att du kommer att starta oftare också?
– Kanske att det blir något fler starter. Han var ju fortfarande orutinerad i fjol, nu har han fått hårdhet så var tredje vecka ska han kunna tävla.
Han vann överlägset i enklare konkurrens i årsdebuten, vad tyckte du om insatsen?
– Det var precis det besked jag ville ha. Han hade mycket krafter sparade och var pigg över mållinjen.
Vad gör Sauveur en vanlig dag?
– Äter morötter och går i hagen, vi har jättestora hagar och det trivs han med. Vi tränar två gånger i veckan, kör ungefär en mil. Sedan rider Ulrika (Lindblom, hustru reds. anm.) honom ibland.
Vad innebär ett sådant träningspass på en mil?
– Det innehåller det mesta, tempojobb och backe. Det brukar ta ungefär 50 minuter.
Vad har han gjort den här veckan?
– Jag körde honom på rakbanan i måndags så har han fått lite ridträning i dag (torsdag). Hästen är redan färdigtränad, det gäller bara att ha honom frisk och pigg.
Hur skulle du bedöma dagsformen på en skala 1-10?
– Säg att den var 8 i årsdebuten så hoppas vi att han gått framåt lite ytterligare, så 9.
Och 10 ska vara i Olympiatravet på Åby 30 april?
– Ja, om vi kommer dit.
Då krävs det seger på lördag, i ett fält som bland annat innehåller regerande olympiatravsvinnaren B.B.S.Sugarlight och regerande världsmästaren Papagayo E. Kan det verkligen gå med en häst som aldrig ens tävlat i gulddivisionen?
– Vi har absolut chans. Han har ju gjort ett lopp mot liknande hästar, i Jubileumspokalen. Tyvärr hamnade vi dåligt till från svårt läge och tempot blev opassande lågt den gången, men hästen gick fruktansvärt bra. Med lite mer tur hade vi vunnit, det inbillar jag mig i alla fall.
Hur känner du inför lördagen?
– Det är klart att man är spänd. Det ska bli väldigt, väldigt spännande att se hur han står sig i konkurrensen. Men jag vet att Sauveur är en fantastisk häst, den klart bäste jag tränat och det är helt otroligt roligt att få jobba med en sådan, säger Åke Lindblom.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.