Schlagerälskaren har gjort succé som marknadschef på Sundbyholmstravet

358

trav schlager

Trav, schlager och glamour. Stefan Eriksson går sin egen väg som marknadschef.Foto av LARS JAKOBSSON

Schlagerikonen Sanna Nielsen har coachat honom – ändå kan han inte ta en ton.
Att svinga sig upp i sulkyn och köra travlopp är uteslutet.
Men genom att para ihop sina två stora passioner, trav och schlager, har Stefan Eriksson gjort succé som marknadschef på Sundbyholmstravet.

Positivt överraskade kan vi konstatera att den blöta, gråa filt som utgjort väderleken i Sörmland de senaste månaderna har luckrats upp och att Sundbyholms stallbacke badar i sol när vi kliver ur bilen utanför sekretariatet. Fast på något vis känns det givet att solen skiner när man har bokat möte med banans marknadschef. Stefan Eriksson är en person med positiv utstrålning, som inte låter sig nedslås av nej-sägare utan tror på vad han gör och vågar gå utanför ramarna.
– Jag försöker tänka brett och hitta nya målgrupper, men jag tycker inte om att sticka ut hakan själv och säga att jag är duktig och bra, utan det är upp till andra att bedöma resultaten, säger Eriksson ödmjukt.
Att resultaten är bra är det inget snack om. Sedan Stefan Eriksson tillträdde som marknadschef på Eskilstunabanan Sundbyholm 2007 har det hänt grejer. Gång efter annan hyllas han för sina event. Det är Stjärnorna på travet, tjejkvällar med kuskar i underkläder, julshower, travkryssningar och mycket annat. I somras drog han igång evenemang i samband med Sundbyholm Summer Games, ett två veckor långt event med fokus på ridsport men med massor av sidoaktiviteter som beach party, teater för de små och allsång med folkkära artister.
– Att det har gått bra beror nog framför allt på att jag har skapat de här annorlunda sakerna som inte någon annan inom branschen har jobbat med så mycket. Jag har hittat en liten nisch som inte har funnits tidigare och då har det blivit mycket uppmärksamhet runt de grejer jag har gjort. Det gäller att jobba med nytänk hela tiden och inte vara rädd att utmana.

Elitloppet och Eurovision årets höjdpunkter
Stefan Eriksson föddes i Sri Lanka 1977 och sex veckor gammal adopterades han till Sverige. Under uppväxten i Katrineholm kom travet tidigt in i bilden.
– Mina föräldrar hade andelshästar hos ”Hockey” på 80-talet och de kände Greger Larsson som var ordförande i Sörmlands Travsällskap, det var han som förde in travet i huset kan man säga. Så jag stod här uppe vid staketet med program i handen och tittade på hästarna redan när jag var sju-åtta år.
Samtidigt som Sundbyholmstränaren Håkan ”Hockey” Eriksson var idolen på travbanan väcktes ett annat stort intresse hos Stefan Eriksson. När Carola klev ut på scenen och rev av ”Främling” i Melodifestivalen var den unge sörmlänningen såld.
– Intresset för schlagermusik har funnits parallellt med travintresset hela vägen. Det har alltid funnits två höjdpunkter på året, Elitloppet och Eurovision Song Contest.
Under sex veckor varje år, när Melodifestivalen avgörs, arbetar Stefan Eriksson som reporter åt Eskilstuna-Kuriren. Parallellt med arbetet på travbanan åker han runt på Melodifestivalens alla deltävlingar och skriver artiklar, krönikor och betygsätter låtar. Att arbeta sju dagar i veckan och många sena kvällar kan knäcka vem som helst, men för Stefan Eriksson funkar det.
– Allt jag gör är både ett intresse och ett jobb i varandra. Jag skiljer aldrig på privatliv och arbetsliv och stänger aldrig dörren till arbetet. Det här har blivit en livsstil och jag måste säga att jag har mitt drömjobb här på Sundbyholm. Det har funnits erbjudanden från andra håll men jag har alltid valt att backa hem i sista minuten.
Kontakterna och kunskaperna från schlagervärlden har varit guld värda i arbetet som marknadschef. Framför allt två i schlagerkretsar välkända personer har varit till stor hjälp.
– När det gäller galorna och showerna så har jag allt att tacka Christer Björkman och Edward af Sillén, som skrev manuset och regisserade när vi började bygga våra julshower 2009. Att få vara med i den processen och gemensamt jobba fram en show lärde mig allt.

Stor vånda att lämna garderoben
Att Stefan Eriksson själv tycker om att stå på scenen, gärna i paljettprydd kavaj och med glittrig boa runt halsen, är också en del i framgångsreceptet och något publiken gillar. Likaså att han ofta anspelar på, och skojar om, sin homosexualitet. Men att vara öppen med sin sexuella läggning i travets på ytan väldigt heterosexuella värld har inte alltid varit självklart.
– Jag väntade länge, länge med att komma ut. Jag tror att det är en besvärlig process för alla som är homosexuella. Man målar upp en bild för sig själv hur man tror att omgivningen ska reagera men så är det inte alls så dramatiskt. Jag umgicks med många travkuskar och tränare då och det var en väldigt svår tröskel för mig att komma över. Men när jag under stor vånda lyckades få det ur mig och berätta var reaktionerna axelryckningar och suckar – men åh, var det inget annat liksom.
– Så det där som jag trodde skulle förändra allt förändrade ingenting mer än att jag inte längre behövde prata om den där stallflickan som jag köpt rosor till och tvingat mig själv att bjuda hem på middag. Istället kunde jag sitta och prata om killar hela vägen ner till Mantorp, säger Stefan och skrattar.

Sånglektion med Sanna Nielsen
Man skulle kunna tro att en kille som sedan barnsben närt stora intressen för trav och schlager själv vill köra i de stora loppen, eller kliva upp på scenen framför svenska folket i Melodifestivalen. Men några sådana drömmar har inte Stefan Eriksson.
– Jag har varit med och kört en del häst, lite snabbjobb och så, men stora banan vill jag inte ge mig ut på. Vad gäller sången så sjunger jag uruselt, vilket mina närmaste artistvänner kan intyga. Sanna Nielsen försökte få mig att sjunga på en fest för några år sedan. Jag skulle ligga på golvet, andas rätt och allt det där, och ta toner. Men det gick bara inte. Och Tina Lejonberg slutade aldrig att skratta och skaka på huvudet när vi skulle sjunga ihop en gång, så någon egen artistkarriär har aldrig varit aktuell.
Hoppas man få se Stefan Eriksson i sulkyn eller på schlagerscenen hoppas man således förgäves. Att han även i fortsättningen kommer att erbjuda Sundbyholms besökare något extra kan vi emellertid vara säkra på.

Fakta
Namn: Stefan Eriksson
Ålder: 37 år
Familj: Singel, men väntar på en travkusk.
Favorithäst: Ina Scot
Favoritkusk: Björn Goop och Erik Adielsson får dela på den.
Favoritartist: Carola
Bästa travminne: Att på plats se Maharajah vinna Prix d’Amerique.
Bästa schlagerminne: Hela resan med Sanna Nielsen från Friends Arena till Köpenhamn.

Fem snabba
Öl eller champagne?
– Champagne.
Hamburgare eller snittar?
– Snittar.
Körspö eller mikrofon?
– Mikrofon.
Björn Goop eller Conchita Wurst?
– Conchita.
Elitloppet eller Eurovision-finalen?
– Den är svår. Jag älskar båda lika mycket och kan verkligen inte välja.

Sveriges fem snyggaste kuskar enligt Stefan
1. Oskar J Andersson
2. Daniel Edlund
3. Erik Lindegren
4. Claes Sjöström
5. Johan Untersteiner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.