Sebastian K eller Victory Tilly?

25

stg victory tilly sebastain k

Den bästa häst som någonsin kommit fram i Sverige, sa Stig H Johansson nyligen om Sebastian K.
– Jag satt i en tv-sändning då och det gick lite fort – det är klart att jag egentligen håller min egen Victory Tilly som den bättre.

Att jämföra idrottare från olika tidsepoker är populärt men vanskligt.
I travsporten tar debatten fart då och då – nu senast i somras då nyheten kom om att Sebastian K. hade gjort sin sista start.
Åke Svanstedts stjärna blir avelshingst i USA nästa år och som det ser ut nu blir det som regerande världsrekordhållare.
Sebastian K. kom med i flytten då Åke Svanstedt emigrerade och under förra året noterade dem svenskfödde travaren det absoluta världsrekordet 1.07,7.
I en tv-sändning i somras menade mästertränaren Stig H Johansson att han höll Åke Svanstedts häst som den bästa travare som någonsin kommit fram i Sverige.
Något som fått travfans att börja fundera.
– Det ska ju gå lite fort i tv och även om jag håller Sebastian K. väldigt högt är det klart att jag håller en annan häst som strået vassare ändå, säger Stig H Johansson.

Håller på Victory
Nyligen passerade championtränaren den magiska gränsen 8 000 segrar i karriären. Som tränare då. Stig H Johansson har som kusk varit först över mållinjen vid 6 224 tillfällen.
Och Victory Tilly är den bästa häst han suttit bakom, menar han.
– Det var en avslutningshyllning till Sebastian K. det där i tv, men jag håller ju egentligen Victory Tilly som den bästa svenskfödda travaren. Av de här två i alla fall. Det är bara att titta på prestationerna. Visserligen har Sebastian varit ännu mer framgångsrik i USA men han har ju också tävlat mera där. Men Svanstedts häst har inte vunnit Elitloppet. Kungapokalen tog Sebastian hem, men Victory vann derbyt. Så meritmässigt är nog ändå Victory Tilly bäst, säger Stig H.
Världsrekordet Sebastian K. har smäller högt men Victory Tilly hade också världsrekordet på sin tid menar Solvallatränaren.
– Sedan går det aldrig att komma ifrån att som begåvning och talang kan Sebastian K. absolut jämföras med Victory Tilly.

”Sebastian värd all uppmärksamhet”
Stig H Johansson menar att det är svårt att uttala sig historiskt om olika hästar –  varför överhuvudtaget placera in en häst framför en annan?
– Sebastian K. är värd all uppmärksamhet men det är så klart svårt just för mig att på allvar säga att Victory Tilly är tvåa. Jag tycker ju fortsatt att han är den bästa hästen, säger Stig H Johansson.
Victory Tilly tjänade 37,7 miljoner kronor och är med det Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna.
Valacken blev också världens första travare att spränga drömgränsen 1.09,0 när han vann Nat Ray Trot 2002.på Meadowlands på tiden 1.08,9.
I augusti fyllde Victory Tilly 20 år.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.