Segermaskin startar på V75 hemma

25

image-12

Arn Hammering är en av Sveriges segerrikaste hästar.
13 segrar i fjol. Fyra segrar i år.
– Han saknar en V75-seger för att bli riktigt erkänd. Det hade varit roligt om den kommer på hemmaplan, säger Kalmartränaren Thomas Jonsson.

V75 avgörs traditionsenligt på Kalmartravet på söndagen under midsommarhelgen. I år kryddas travfesten dessutom med en dubbeljackpot med 34 miljoner kronor i potten för sju rätt.
Hemmatränaren Thomas Jonsson startar en häst inom V75-spelet och han har goda förhoppningar på förhand även om det är debut över dryga tre kilometer för hans segermaskin Arn Hammering i Kalmarsundsstayern (V75-5).
– Jag tror att han är en av dem som räknas, spontant. Han går bra varje gång, hela tiden. Det finns ingen anledning att inte tro på honom.
Arn Hammering har 17 segrar, två över sprinterdistans (1 640 meter), tolv över medeldistans (2 140 meter) och tre över lång distans (2 640 meter).
– Det blir så att det finns flest lopp över medeldistans, men annars skulle jag säga att han nog är bäst över 2 640 meter. Det ska bli spännande med 3 140 meter, det är ett frågetecken men min känsla är att det kommer att funka, säger Thomas Jonsson.

Tvåa två gånger på V75
Trots att femårige Arn Hammering vinner ofta har inte hästen fått det där riktiga erkännandet, menar tränaren.
– Nej, jag tycker inte han blivit erkänd för hur bra han är. Kanske krävs det en fullträff på V75 för det? Det hade varit roligt om den kommer på hemmaplan, säger Thomas Jonsson.
Arn Hammering har två andrapris som bäst på V75. Först i klass I på Mantorp i december i fjol och så en ny andraplats i bronsdivisionen på Gävletravet 23 maj.
Vad är det som gör Arn Hammering till en så frekvent vinnare på travbanorna?
– Det är att han avslutar bra, det är det som gör det. Han har sin starkaste del är de sista 200 metrarna, då har han högst fart.
– I loppen är han seg, men sedan in på upploppet tar han plötsligt i och då händer det saker. Det är ett udda beteende, men ett bra beteende. Jag har aldrig varit med om en häst som är så här tidigare. Jag vet inte vad som hände, men han förändrades efter ungefär tio starter och efter det har det bara rullat på, säger Thomas Jonsson.
Hur vill du att loppet ska bli kört på söndafen för att passa din häst?
– Det är väl det att vi ska komma ner någonstans och att det sedan blir ett jämnt bra tempo. Att han sedan kan komma och avgöra till slut.

Populär häst
Arn Hammering är sedan tidigare klar för V75-finalerna som körs bara sex dagar efter söndagens V75-lopp.
– Ja, egentligen ligger det här loppet lite fel i tiden för min häst och hade det inte varit hemmaplan hade vi inte startar. Men nu är vi med och det ska bli spännande.
Som många segermaskiner är Arn Hammering en populär häst, inte minst på hemmabanan.
– Det är väldigt mycket folk som gillar honom. Det kommer mycket sms när han vinner, även från okända människor. Det är kul och inget jag varit med om tidigare. Inte på det här sättet i alla fall.
Något direkt midsommarfirande hinner inte Kalmartränaren med.
– Nej, det blir en tallrik med jordgubbar mot kvällningen kanske, mer blir det inte. Jag måste sköta om hästarna.
Förutom tävlingarna på hemmabanan ska Thomas Jonsson även med sju hästar till Gotland.
– Jag åker direkt efter V75-tävlingarna. Det blir bara hem och lämna Arn och sedan åka direkt. Visby är min närmsta bana och jag har bara en timme till färjan i Oskarshamn. Det är fina pengar att köra om på ön och det är inte direkt Solvallakonkurrens heller.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.