Senare V75 start är negativt! Aktiva tycker till här

97

SPELBLOGGEN

I förrgår skapade jag ett inlägg i travgruppen som finns på FB där jag skrev följande.

”Som jag tidigare nämnt är senare starttid på V75 negativt. Jag som spelare skiter egentligen i det, jag lämnar in mina lir ändå. problemet är att de aktiva blir drabbade. Senare start= senare hemfärd och allt sånt som ingen verkar bry sig i. Säkert skit kul att starta i sista loppet i december när det är snöstorm, två decimeter snö och arton grader kallt. Ni som säger att det är positivt äger ingen häst och tänker bara på er själva i den här frågan.”

Detta inlägg fick tidigt över 100 likes och långt över 100 kommentarer. Många väldigt vettiga som höll med mig. Men också en hel del som jag inte riktigt förstår. Hästskötarna hamnar alltid i skymundan. Dom bor i princip med sina djur. Dom älskar sina djur. Blev så fruktansvärt arg igår när jag läser kommentarer i stil med ”i-landsproblem… är väl för storstallen det spelar någon roll. Hur ofta är övriga ut på V75?

Det spelar ingen roll om det är en amatör eller ett storstall. Är det ett storstall så är det ändå hästskötaren som får sitta bakom ratten när travdagen nått sitt slut.

Ett annat resonemang jag hört från många håll sen igår är ”det är kvällstrav som slutar sent varje dag, vad spelar det för roll om V75 också gör det?” Fritid heter det. Jobbar du sent sex dagar i veckan så kan det kanske vara skönt att kunna komma hem i någorlunda tid och kanske vara lite ledig. Tror ni att människorna som ligger bakom allt jobb är maskiner som kan jobba jämt och ständigt?

Att älska spelet och att älska travsporten är två skilda saker. Jag accepterar att du inte håller med mig i det jag skriver men då handlar det bara om pengar för dig. Hur mycket tror ATG att omsättningen ska öka ? Vad är målet? Ärligt talat så bryr jag mig inte. Det är helt sinnessjukt att sporten måste höja omsättningen när vi omsätter så fruktansvärt stora summor redan nu. Vart tar alla pengar vägen? Det kan omöjligt bara vara jag som funderar över detta. Ett helt höghus fullt med folk som jag antar har bra betalt ska få detta att gå runt. Tycker inte det ser nå vidare ut när man tar till detta desperata försök som enbart går ut över aktiva.

 

Det sista jag vill ta upp är spel. Om du får fyra gånger pengarna på en häst hos ATG och tio gånger pengarna hos Unibet eller Bet365 så är valet ganska enkelt för mig som spelare. Uppenbarligen så spelar det ingen som helst roll hur mycket vi spelar för hos ATG. Prissummorna i loppen blir bara sämre och sämre samtidigt som de gnäller på omsättningen. Givetvis spelar jag hos Unibet om jag får dubbelt så bra betalt där. Är detta konstigt för dig så kan du lägga ner på en gång. Du spelar väl för att vinna pengar? Ditt spelande går väl ändå inte ut på att bidra till travsporten? Då kan du lika gärna skänka pengarna. Skärp er gott folk och skärp er ATG. Det går utför.

För att bevisa att jag inte snackar massa skit så har jag som utlovar pratat med några aktiva som ger sin syn på saken.

 

11874156_10156047193365657_895468149_n

Nathalie Blom. Hästskötare hos Reijo Liljendahl.

Jag kan tala för många av oss hästskötare att detta blir våran undergång. Måndag-lördag jobbar vi normalt sett(utan att ha vi vart på trav) mellan 5.30-17-18.00. Bara för att vi frivilligt är kvar i stallet på övertid så betyder inte det att alla dagar är en dans på rosor, utan vi gör det för våra hästars skull. Ibland lyckas vi vara lediga på söndagar men ofta är det trav eller så har man ”fodersöndag” och jobbar då ännu hårdare än de andra dagarna. Det jag vill komma fram till att när V75 senareläggs så tar ni eventuellt bort den lilla ledighet eller den lilla delen av ett ”normalt” liv som vi har. Säg att vi har trav på banor längre än 40 mil bort. Vi kommer förmodligen resa dit samma dag men troligt lär vi övernatta för annars så måste vi ha dubbla chaufförer. Vilket inte fungerar för många tränare eller transportfirmor. Övernattning från lördagen till söndagen innebär att vi mest troligt spenderar våran lediga söndag i en hästlastbil. Vilket i alla fall jag inte kallar för att vara ledig. Tycker ni detta verkar rättvist?

 

 

bkpam2134597_f28e781e6831406087ca8bf6e74dfc2d

Björn Karlsson. Travtränare.

Jag tror att nya V75 tiden är negativt för oss aktiva. Vi har nog lite fritid som det är. Fick jag välja så skulle jag ha kvar det som det är nu och jag ser ingenting positivt med det nya upplägget.

 

 

AnstroNYOlle Alsén. Travtränare.

Spontant känns det lite fel men jag vill ge det en chans innan jag sågar det. Jag tror inte att det kommer påverka oss aktiva så jätte mycket. Det blir lite senare kvällar. Det är vi vana vid och jag tror det kan vara positivt sommartid. Det känns väldigt tveksamt att ha det här upplägget i i till exempel november månad. Jag hoppas att V75 omsättningen kommer öka även fast jag tvivlar lite på det. Det brukar vara bra omsättning på V65 under lördagskvällarna. Fick jag välja skulle jag behålla den nuvarande starttiden.

 

olyckan emilia leo

Emilia Leo. Hästskötare hos Claes Sjöström.

För mig som hästskötare kommer de inte att bli bra alls. Jag har hästar vid sidan av jobbet och enda gången jag hinner med dom ordentligt är på helgerna. Har man starthäst på V75 framöver får man varken sova på morgonen eller lägga sig i tid på lördagarna för då lär man träna sina egna innan man åker på trav för att sedan komma hem sent. två och en halv timme är sömn är sjukt mycket för en hästskötare, men jag tror inte det går att få folk att förstå som inte är hästskötare eller vet hur det är.

 

11822624_1209275459086355_1640275403287001305_n

Linnea Larsson. Hästskötare hos Lars Marklund.

Jag tror att detta kommer att påverka travet negativt. Spelandet kanske ökar något, men det kommer att ta död på den publik vi har kvar på plats. Första start kommer ligga ungefär vid middagstid och då är det enklare att bara slå på ATG LIVE, vilket också är precis vad ATG vill. De vill ta död på publiksporten, så att dem kan tjäna mer pengar. Men även för oss hästskötare kommer det att bli stora förändringar. Kanske till och med vissa slutar? Jag vet inte det men att senarelägga V75 tycker jag är en dålig förändring som resulterar i att hästskötarnas dagar blir ännu längre, och dessutom på deras ”halvdag” som mångar har på onsdagar och lördagar. Onsdagen är redan förstörd  sen tidigare, då man senarelade V86. Nu vill ATG även ta bort den andra ”halvdagen”. Det kanske inte verkar så mycket att stanna två och en halv timme till men det gör stor skillnad. Man hoppar inte in i lastbilen och åker direkt efter loppet precis. Utan man lär ta hand om hästarna, packa, lasta med mera. Det tar tid och tålamod. Sedan ska du sitta i lastbilen på väg hem i oftast flera timmar. Kommande lördag är det Åby, så bara mellan Solvalla och Åby är det drygt 59 mil efter E4an. Ungefär sex timmars bilfärd, lägg då också till att det oftast är hästbussar vi färdas i som går 80-90Km/h. Men detta upplägg kommer man komma hem ännu senare än vanligt, mitt i natten. En helt vanlig dag för en hästskötare. Men som sagt, detta var på deras halvdag. Vilket betyder att efter klockan 12.00 är man ledig. Visst är det en speciell känsla att ha starthäst på V75, elitserien. Men för dom som jobbar i storstallarna och reser land och rike runt varje vecka kommer det bli ännu mer påfrestande för. Travbanor kämpar för att få mer publik medans ATG jobbar emot dom.  Om ATG slutade arbeta emot svensk travsport skulle det nog bli ett rejält lyft för alla. Jag är medveten om att utan spelare så har vi ingen sport. Men utan hästskötare, så har spelarna ingenting att spela på.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

8 KOMMENTARER

 1. Vill bara tillägga att det är självklart att jag står på er sida, men jag tycker det är bäst att alla ger det en chans och fungerar det inte så ska man inte hålla tyst om det – och då inte skickar arga mail till ATG utan vänder sig till rätt instans!

 2. Hej!

  Jag kan förstå vad du säger och det finns en poäng i det, men jag tror du projicerar detta lite i fel riktning.

  Proffstränarnas, amatörtränarnas och hästägarnas riksföreningar har alla ställt sig positiva till att senarelägga V75, eftersom de delar ATGs förhoppning om en ökad spelomsättning. Skulle det visa sig att en senareläggning inte ger den positiva effekt de hoppas på, kan ATG naturligtvis återgå till tidigare starttid. Så de aktiva bör vända sig till sina föreningar som i sin tur kan sätta press på ATG om det inte är hållbart. Banorna är hälften/hälften, positivt/negativt inställda till den nya starttiden.

  Du nämner i sista stycket genom att jämföra Unibet med ATG – det du pratar om är en fråga som berör regeringen. Unibet bland andra utlandsregistrerade spelbolag kan anordna spel på hästar utan att ha ett tillstånd från regeringen och betalar ingen skatt i Sverige. Den diskussionen har varit på tapeten förut och det skapar problem för alla.

  Och som jag hoppas du redan vet så finns det ju inget privat vinstintresse hos ATG eftersom allt överskott går tillbaka till hästnäringen. Det sitter inte ett gäng överbetalda i Hästsportens hus och tror de ska bli rika genom att senarelägga V75-starten. När starttiden för V75 sattes för många år sedan var det anpassat så att resultatet skulle bli klart så att det hann redovisas i alla sportsändningar i TV. Och när Finland senarelade sin starttid för V75 ökade deras omsättning med 5% och det är såklart att hästnäringen som vinner på det, för du förstår kedjan mellan ATG och travsporten.

  Du har en intressant vinkel i ditt inlägg men jag tror som sagt att det felriktat. Det är som att vara arg på sina kunder på ICA om man tycker att arbetstiderna suger när man egentligen ska vara arg på sin arbetsgivare och i sin tur också handels-facket.

 3. Hört talas om Arbetstidslagstiftningen? Det är olagligt med sådana arbetstider! Kanske staten skulle kolla upp. Då dör travsporten direkt! Om tränaren själv utför arbetet är det OK, men det vill han inte. Detta är inte bra för personalen.

 4. JAG har PÅPEKAT det med SENARELÄGGNINGEN påverkar HÄSTSKÖTARNA i HÖGSTA GRAD. TYVÄRR nonchaleras DOM, SE ovanstående KOMMENTARER, vet själv med MER än 55 år i branchen, vad som gäller. VIDARE påstods, när det diskuterades, ”ATT DOM SKULLE ERSÄTTAS”, MEN av VEM? Förmodligen INTE ATG, UTAN Hästägarna i VANLIG ORDNING! ATT SENARELÄGGNINGEN blir ”DYRARE” även för PRODUKTIONEN, BEGRIPER väl ALLA, MER PERSONAL, HÖJDA OB-TILLÄGG, ÖVERNATTNINGAR m.m. OM då OMSÄTTNINGEN höjs med ”NÅGRA MILLIONER”, ÄTS det upp av FÖRDYRADE KOSTNADER, inte konstigare än SÅ. DET gäller att förändra, för TROVÄRDIGHETEN ATG, INTE ALLA som ”går på DET”!

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.