Ska han spräcka årets nolla på V86?

52

image

Han har vunnit nästan var fjärde start på svensk mark.
Men i år har han kört blankt.
På onsdag tar Peter Jensen nya tag på V86 med tre starthästar på Åby.
– Nu tycker jag att det är dags för en seger, säger dansken.

När Peter Jensen avslutade samarbetet med Bo Westergård och drog igång sin egen tränarrörelse för drygt två år sedan klev han snabbt fram ur anonymiteten.
Speciellt för den svenska travpubliken.
De sex första starterna på svensk mark slutade nämligen i fem segrar.
Kort senare presenterade han en då relativt okänd häst vid namn Frozen som tog tre V75-segrar under 2014 varav en på världstiden 1.12,2/2 640 meter autostart.
Men de 24 segrarna på svensk mark under debutåret blev bara en tredjedel i fjol och 2016 har börjat trögt med åtta Sverige-starter utan triumf.
– Fler än åtta segrar ska vi klara i år. Att vi når lika många som året innan kan jag inte lova, men vi siktar på det, säger Jensen och utvecklar:
– Med de prispengar vi har i Danmark är starterna i Sverige jätteviktiga för oss. Då måste vi ha hästarna i ordning. Även om det inte blivit någon seger i de få försök vi gjort i år så tycker jag att hästarna har gått bra. Flera har behövt lopp i kroppen efter vinterträningen och är på väg uppåt.

”Tung att sätta igång”
Först ut av onsdagens tre V86-deltagare är 4 Verify Dust i den inledande avdelningen. Ett femårigt sto som vunnit 9 av 16 starter, men är relativt okänd för de svenska spelarna. Att det dessutom handlar om första starten på ett halvår gör henne inte lättare att värdera.
– Det är en startsnabb häst som var med i årgångstoppen i Danmark i fjol. Hon matchades bara i stolopp och var en av de två bästa i kullen. Vi har tränat hela vintern utan uppehåll och hästen känns fin, men är alltid lite tung att sätta igång. Hon fick ett banjobb på Ålborg för tre veckor sedan och kändes då bra på 1.15/1 600 meter, säger Jensen som vill ligga ganska lågt vad gäller möjligheterna.
– Ja, det är första gången hon möter äldre hästar, konkurrenter som har gjort betydligt fler starter än henne. Dessutom är det första gången hon tävlar på sprint, men det ser jag snarast som en fördel. På sikt tror jag i alla fall att det blir hennes bästa distans. Det lär krävas en 1.12-tid här bara för att få pengar och så fort har hon aldrig sprungit. Hon har bra statistik från ledningen, men även rygg ledaren skulle också vara en fin position här, hur som helst överlämnar jag det till kusken att avgöra. Hon kommer att tävla med jänkarvagn och barfota runt om, precis som i sina sista tre starter i fjol. Det skulle vara en positiv överraskning om hon räckte till seger redan nu.

Första gången utan skor
Då är tongångarna mer uppåt kring 7 Walt Disney (V86-3) som fått två lopp i kroppen efter vila och var trea på svensk mark i senaste starten.
– Jag tycker att hästen gjorde ett kanonlöp med tanke på att han var i behov av den genomköraren. Efter det har vi tränat på tuffare och det har han svarat bra på, jag räknar med att han är snäppet vassare nu. Dessutom är jag inne på att ta av bakskorna och lätta honom kraftigt fram, i sådana fall blir det första gången han tävlar på den balansen. Hästens problem är att han är så dålig från start att han alltid hamnar jobbigt till och från det här spåret är risken stor att han blir sittande långt bak. Men skulle det bli passande hårt tempo så räcker han långt, det är en stark häst.
Minst lika uppåt verkar det kring 2 Tango Vang (V86-7) som kommer från en tredjeplats på V75.
– Han gick ett fint lopp då och har för en gångs skull fått ett fint startspår. Hästen tände till ordentligt när vi började köra honom barfota runt om i höstas och nu är det dags igen, jag tror att det ska ge en växel till. Eventuellt sätter vi också på jänkarvagn, det får Jeppe (Juel) avgöra. Hästen tävlade med den några gånger i fjol och jag kan inte säga att det gav någon revolutionerande effekt, han hade exempelvis vanlig vagn vid V75 segern på Bjerke. Motståndet blev tuffare än jag trodde på förhand, jag tycker att loppet nästan håller V75-klass, men det gör min häst också och jag håller honom som bästa segerchansen.
Slutligen, Frozen slutade fyra i comebacken efter nästan årslång skadefrånvaro. Vad tyckte du om insatsen och när får vi se honom igen?
– Insatsen var kanon, hästen travade 1.12,7 sista två kilometerna och jag fick det besked jag ville. Han har sett fin ut efteråt, men vi tar det försiktigt i början och jag har inte sett ut något lopp ännu, säger Peter Jensen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.