Är hon mest segersugen på V86?

46

image-1

Hon inledde karriären med nio raka segrar.
Sedan började det strula.
Under onsdagen ska nu nioåriga Arby’s Amalia visa att gammal är äldst.

Det är få förunnat att vinna tävlingsdebuten. Arby’s Amalia inte bara vann sin första start 2011, utan av bara farten blev det ytterligare åtta. Efter det har det inte riktigt gått hennes eller ägare och tränare Alf Johanssons väg.
– Det har strulat väldigt mycket för henne. Det har egentligen inte varit något allvarligt, men allt smått har gjort att åren har gått. Efter den inledande säsongen har hon inte fått någon kontinuitet i tävlandet. Nu är hon nio år och har bara gjort 27 starter. Jag kan faktiskt ärligt säga att jag fortfarande inte känner till alla hennes kvalitéer på tävlingsbanan. Det är ord jag aldrig trodde att jag skulle kunna säga om en så pass gammal häst, säger b-tränare Alf Johansson som håller till i Gagnef.
Han har fött upp stoet själv och har varit med henne från dag ett. Just den känslan är det som 55-åringen brinner för.
– Hästarna betyder otroligt mycket för mig, de är som familjemedlemmar. Jag bedriver uppfödning av travarston, säger han och skrattar innan han fortsätter.
– Jag måste ha något rekord i alla fall. 80-90 procent av de föl jag får är ston… Det måste vara unikt och jag vet inte vad jag gör för rätt eller fel… För två år sedan fick jag däremot ett hingstföl och det blir nästan lite ovant, ler Johansson.

Framtiden säkrad?
Förutom Arby’s Amalia har Alf Johansson sex hästar i stallet och det är inte bara stallets stjärna som han har tro på för framtiden.
– Jag har ett sexårigt sto som jag tror är mer kapabel än Arby’s Amalia. Nu hoppas jag inte att Amalia hör detta, men Queen Juliette är väldigt fin. Hon har varit ute på V75 och gjort det bra, men även hon har det strulat för än så länge. Sedan har jag en fyraåring, Livin La Vida Loca. Där har jag fortfarande inte gett upp tankarna om Stochampionatet faktiskt…
Stochampionatet eller inte, det får framtiden utvisa. Först och främst är det onsdagen som blir spännande för stallet. Arby’s Amalia har en snudd på optimal uppgift på Solvalla i V86-8.
– Hon har ett lopp i kroppen efter några månaders uppehåll. Dels var hon inte riktigt fräsch under senhösten och sedan blev min mamma dålig. Det finns saker i livet som är viktigare än travet, även om de sakerna är lätträknade.

Minns tillbaka på träningsjobb
Hur verkar det i träningen?
– Jag måste säga att hon känns jättefin. Jag körde ett jobb med henne i slutet av januari och det är ett jobb jag sent kommer glömma. Hon kändes faktiskt bättre än hon gjorde då hon tog nio raka segrar. Nu har det gått bra många träningsrundor efter det jobbet, men hon känns fortsatt riktigt bra.
Du nämnde att hon har ett lopp i kroppen inför onsdagens uppgift. Hur mycket går hon framåt med den genomköraren?
– Hästen var väl förberedd redan då, men visst bör hon gå framåt en hel del. Jag tror formen ska vara god.
Ni har spår fyra och ni möter bara ston. Är taktiken given?
– Det är det väl aldrig, men visst… Daniel lär köra vad som går från start för att komma åt ledningen. I den positionen vet vi att hon går bra. Eftersom förutsättningarna är så pass bra så kör vi nog barfota runt om också. Det gör att hästen blir lite rappare och det lär väl behövas är känslan.
Vad tror du om möjligheterna?
– Underpresterar inte hästen så måste jag tro på vettig chans, absolut. Jag åker till Solvalla och är förhoppningsfull, avslutar Johansson.

Föregående artikelSka han spräcka årets nolla på V86?
Nästa artikelDaniel Redén inför V75 Långfredagen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.