Ska Henke fortsätta segerraden på Onsdagens V86?

154

henke diablo

Elvaårige Henke Diablo jagar sjätte raka segern när han på onsdagen går ut i V86.Foto av LARS JAKOBSSON

Elva år gammal står han på toppen av sin karriär.
Åldermannen Henke Diablo jagar sjätte raka segern när han på onsdagen går ut i V86.
– Han har varit sen och omogen men nu när vi har honom utanför köksfönstret har bitarna fallit på plats, säger hästens tränare Maria Jarvén.

Som lillebror till superstoet Giant Diablo föddes Henke Diablo med skyhöga förväntningar på sig. Men likt ett bra vin har han tagit tid på sig att mogna. Visserligen vann han några lopp redan under sin första säsong på tävlingsbanorna och då och då under årens lopp har han blixtrat till. Bland annat finns en andraplats i V75 bland resultaten. Men i fjol hände något med hästen. En septembereftermiddag i Vaggeryd inledde han ett triumftåg som nu är fem segrar långt.
– Tidigare har vi hyrt in oss på olika ställen men i februari flyttade vi till egen gård så nu står han i ett litet stall som är hans territorium. Det tror jag har gjort honom riktigt gott och varit bra för hans självkänsla, även om han tidigt under karriären utsåg sig själv till kung i stallet, säger Maria Jarvén och skrattar.
Ett bångstyrigt humör och oviljan att rätta in sig i ledet har satt käppar i hjulen för Henke Diablo. Men när Maria Jarvéns make Peter, rutinerad montéryttare, hoppade upp på hästens rygg inleddes en speciell relation.
– Henke Diablo kom till oss från Peter Untersteiner sent på fyraåringssäsongen. Då hade han ställt till det på banan och tagit med personalen på olika äventyr. Men han fick nog en chock när Peter red honom första gången och inte ramlade av. Då fick hästen sin flockledare och lugnade ner sig. Visst var det lite hatkärlek mellan dem i början men nu har de en väldigt bra relation.

Fyra hästar i stallet
Maria Jarvén kommer från Norrland och travintresset väcktes i Boden i unga år. Efter lärlings- och tränaraspirantkurser på travskolan Wången i Östersund gick flyttlasset söderut 1999. I dagsläget är hon föräldraledig och jobbar även i en inredningsbutik, men travet har hela tiden funnits med i bilden. Hon har amatörlicens sedan många år och det var på travbanan som maken kom in i bilden.
– Jag träffade Peter när han red monté på en av mina hästar och tycke uppstod, som man säger, berättar Maria glatt.
– Nu är vi gifta, har två barn (Ebba, snart fyra år och Axel, 15 månader) och bor utanför Helsingborg på en liten gård. Vi har fyra hästar i stallet och det är lagom att hålla på med som hobby.

Ledningen inget måste
Henke Diablo har vunnit 23 segrar på 88 starter och ståtar med 1,2 miljoner kronor på vinstkontot. Att han är stjärnan i stallet råder det inga tvivel om.
– Han är en utpräglad tävlingshäst. Han är inte jätteförtjust i att träna och jag tror inte att han kommer att få någon lysande karriär som pensionär. Det är när det blir tävling som han lever upp. Han vet när det är skarpt läge. Ibland har han haft nerverna emot sig men nu har det klaffat bra och han har hållit sig lugn. Det är väldigt roligt att ha honom och åka runt och tävla.
– Det är extra roligt att vi har fått följa honom hela vägen. Han hade lite drygt 100 000 kronor på sig när han kom till oss.
När Henke Diablo på onsdagen går ut i V86-spelets första avdelningen kan vinstkontot utökas med ytterligare 70 000 kronor. De fem segrar han har i ryggen har samtliga tagits efter avancemang till ledningen. Men Maria Jarvén låter inte allt för bekymrad över att hästen den här gången startar med bakspår.
– I och med att det är Åby med open stretch (extra innerspår på upploppet reds.anm.) känns det inte uteslutet att han kan vara med ändå. Men han gillar att vara med där framme och kriga så vi får hoppas att hästarna framför går iväg bra. Han har gjort riktigt fina lopp utvändigt om ledaren också och han har vunnit trots startgalopp, så ledningen är inget måste. Vi har i alla fall inte gett oss på förhand.
Henke Diablo har två säsonger kvar på tävlingsbanan innan han faller för åldersstrecket. Om han fortsätter att åldras som ett bra vin kommer det bli två trevliga trav-år för familjen Jarvén.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.