Skånska campare i Boden inför V75!

51

miljonloppet boden

Ikväll är Boden ett eftertraktat mål för tränarna till landets elithästar.
En miljon kronor väntar vinnaren av Norrbottens Stora Pris på lördagen och en av de långväga gästerna är Nathalie Södergren från Malmö som campar i Boden med stenhårda stoet Backfire.

Någonstans runt kvart i elva på lördagskvällen rullar startbilen till den sista avdelningen på V75. Norrbottens Stora Pris är kulmen på midnattstravet i Boden som efter en strykning samlat nio hästar. I fältet finns några av Europas bästa äldre travare.
Backfire är en tonåring i sammanhanget med sina fem år och hör till loppets minst meriterade hästar.
Tomas Malmqvists sto har en fjärdeplats i Danmarks största lopp Copenhagen Cup som färsk merit och börjar växa in i eliten. I den senaste starten gick det dock inte alls. Backfire fick trava utvändigt ledaren i Jämtlands Stora Pris som bjöd på hemska förhållanden med regn och en tung bana.
– Hon tyckte inte riktigt om det. Kusken slutade köra på henne tidigt också när han märkte att hon inte kunde. Nu ser det ut att bli bra väder i helgen och även om det förstås blir svårt att vinna för Backfire kan hon inte räknas bort helt heller. Vi får hoppas på en fin resa och lite flyt, för hon går alltid starkt till slut, säger Nathalie Södergren, som sköter hästen.

Fortsatte norröver
Nathalie har under veckan hyrt in sig på travtränaren Gunnel Fredrikssons gård i Boden. Efter Backfires slirande i Östersund på lördagen ställdes kosan norröver för miljonloppet Norrbottens Stora Pris.
Backfire gillar att turnera. Fredagslunchens hö åker ner i fuxans mage med en väldig fart.
– Det är hårda hästar emot men hon är verkligen tuff i sig själv den här, säger Nathalie Södergren och ser beundrande på ”sin” häst i boxen. Hon tycker verkligen om att träna och tävla – liksom hoppar och far i vagnen när hon ska värmas inför ett lopp.
Efter lördagens storlopp tar Nathalie Södergren en vilodag med sina hästar (Frida Montana startar i ett lopp utanför V75) och lastar sedan hästbussen för resan hem till Malmö igen.
– Vi myser på den mesta tiden här och det känns som lite halvsemester att resa med bara två hästar. Jag är uppvuxen här men född i Malmö och bor hos mamma i Älvsbyn under de här dagarna. Hon blev mycket nöjd när hon fick veta att Backfire skulle tävla här! säger Nathalie Södergren och skrattar.

Storfavoriten väntas fredag kväll
Lutfi Kolgjinis El Mago Pellini är en annan skånsk häst som campar i Boden. Nahar, som vunnit Norrbottens Stora Pris de senaste två åren, får sin vanliga rutin inför loppet och reser samma dag från Sundsvall. En häst som inte gillar att övernatta.
Storfavoriten till segern – Stefan Hultmans Panne de Moteur – åkte under fredagen från Stockholm och väntades till Bodentravet någon gång under fredagskvällen.
Åke Carlsson jobbar på marknadsavdelningen i Boden och sköter tipsbiten på banan. Carlsson väljer att spika förhandsfavoriten Panne de Moteur.
– Jag gör det trots att loppet bakom favoriten håller riktigt hög klass. Men spårlottningen avgör så mycket. Skulle hästen fått ett nionde eller tiondespår hade det inte gått att tro allt för mycket på den. Nu blev det ett perfekt utgångsläge. Jag tror Panne kommer till ledningen och sedan är det nog inte så lätt att ta något. Hulman låter väldigt uppåt på hästen och det känns inte som om någon ska offra sig trycka upp farten heller, säger Åke Carlsson.
Loppets luring – om det nu inte skulle fungera för favoriten?
– Creatine kommer ner i banan nu efter strykningen. Robert Bergh väljer att köra den före Nahar som alltid går bra i Boden och det känns som att man som spelare ska ha respekt för det.

Fotnot: Det är kvällstrav som gäller i Boden på lördagen, med första V75-start klockan 20.30

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.