Skoglund hade en stor dag på Dannero

85

skoglund sen bara norrmän

Bollnäsproffset Robert Skoglund hade en stor dag på Dannero på måndagen.
24-åringen kvalade in tre hästar till de klassiska årgångsloppen Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet.
Ett svenskt rekord med B.W.Gullis stärker stallet inför stofinalen 8 augusti.

Under måndagseftermiddagen kördes uttagningsloppen till Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet på Dannero.
I den öppna klassen för treåringarna var den norska dominansen total och det ska till ett smärre under för att det inte ska bli norskt i topp i finalen om två veckor.
Sett med blågula ögon kan finalen av Kriteriestoet bli betydligt trevligare. Robert Skoglund satte högsta fart från början i det första uttagningsloppet med favoriten B.W.Gullis och satsningen höll hela vägen.
B.W.Gullis segermarginal skrevs till ”många längder”. Tiden i mål var ett nytt svenskt rekord över medeldistans för treåriga ston – 1.28,9
– Jag tänkte ta det lugnt i dag men hon var ju så överlägsen att det bara var att hålla i sig! sa den unge Bollnästränaren.
B.W.Gullis ägs och har fötts upp av hårdsatsande Birger Wallström från Älvsjö som även rår om Robert Skoglunds andra finalist bland stona B.W.Erstin som kvalade in med en sjätteplats bakom överlägsna favoriten Aase i det andra uttagningsloppet.

Norrmännen i särklass
Striden i stonas final ser ut att stå mellan Aase, tränad och körd av norske Öystein Tjomsland och färska rekordhållarinnan B.W.Gullis.
Svenskt Kallblodskriterium, den öppna klassen, lär däremot bli en helnorsk angelägenhet.
Samtliga tre uttagningslopp gick till grannlandet.
Geir Flåten har en av de stora förhandsfavoriterna i Galileo som var en klass högre än konkurrenterna i det första uttagningsloppet.
Öystein Tjomsland fyllde på med Tangen Piril och Tangen Loke. En duo som vann sina uttagningslopp med många längder längder (Robert Skoglund tvåa bakom Tangen Loke med Myrsjös Svart Magi).

Uppblåsning inför finalen
Norske stortränaren Öystein Tjomsland blev dagens man med tre segrar i uttagningarna. Tjomslands Tangen Piril är en av favoriterna i Svenskt Kallblodskriterium tillsammans med Geir Flåtens Galileo.
Tangen Piril hade stor uppvisning och kanske får gälla som favorit? Segertiden skrevs till 1.27,9 över 2 140 meter efter att Öystein Tjomsland kört till ledningen först på den sista bortre långsidan och sedan gasat undan.
– Vi körde ju ganska lugnt första rundan och med 14 dagar till final ville jag köra lite snabbare sista 1000 meterna för att ”blåsa upp” honom lite. Han kändes väldigt bra, sa Tjomsland som startar filial i Sundsvall i slutet av september.

Fotnot: Svenskt Kallblodskriterium körs som en del av V75 lördagen 8 augusti på Dannero. Förstapriset är 600 000 kronor. Kriteriestoet avgörs samma dag (utanför V75) med 350 000 kronor till vinnaren.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.