Något hände när skorna åkte

24

skorna åkte av

Sexårige valacken Comte du Pommeau gillar det här med att springa utan skor.
Peter G Norman kom på det i våras – sedan dess har det handlat om en nästan ny häst.
– Han har inte visat allt heller. Jag måste tro på chans på lördag trots att vi möter tuffa motståndare, säger Solvallatränaren inför storloppet Sommartravets final med 300 000 till vinnaren.

V75: ans sista avdelning i Rättvik på lördag är ett lopp med hög klass med några av sommarens bästa fyrbenta profiler i startlistan. Ett fält med 15 hästar fördelade på tre fållor.
I sommar har stallen samlat poäng i V75 och hästarna som lyckats bäst hade förtur till den här finalen som lockar med saftiga 300 000 kronor i förstapris.
Loppets store uppstickare är  utan tvekansexårige valacken Comte du Pommeau. Peter G Norman köpte hästen i höstas och sålde ut i andelar. Framåt vårsidan i år hittade han rätt med hästen.
– Han klarade sig hyfsat bra i loppen i början och i bakhuvudet funderade jag på att jag ville riva skorna och testa något annat när han började tappa poäng. Och det föll ju ruskigt väl ut. Han blev mycket mera effektiv – det är otroligt alltså. Nu har han fyra segrar och en andraplats på de fem senaste starterna och har fortfarande inte visat botten någon gång..

Behövde växa till
Det är förre Sundbyholmstränaren Pasi Aikio som tränat fram Comte du Pommeau. Valacken var en av hästarna som gick vidare till andra tränare när Aikio började jobba hos Stefan Hultman på Solvalla och avvecklade sin verksamhet under fjolåret.
– Comte har väl alltid visat att han kan bli bra men behövt den här tiden för att växa in i sin kropp. Vi hade tur att komma över honom vid rätt tillfälle kan man säga. Han har varit lite knepig i aktionen men Pasi sa att vi hade en häst med kapacitet för att gå upp i gulddivisionen om vi lyckades få till honom.
Peter G Norman tillskriver det mesta av framgången att hästen trivs så bra utan skor. I de fem senaste starterna – samtliga skolösa – har placeringarna blivit 1-1-2-1-1.
– Han har mest fått träna i sandbanan sedan han kom och det har gett honom en otroligt bra styrka. Men det var när jag började köra honom utan skor utvecklingen kom. Han är urstark men har blivit otroligt snabb också. Det flyter så lätt för honom, säger Solvallatränaren.
Skor eller inte. Förklara vad skillnaden blir för den här hästen.
– Förr sprang han med kängor. Och barfota är det som att han tävlar med lätta gymnastikskor ungefär. Det är väl den jämförelsen man kan göra. Han har bra hovkvalitet och får han ett par veckor emellan loppen så hämtar sig ”fötterna” bra på honom.
I Axevalla V75 senast vrålade du ut din glädje sedan Comte du Pommeau hämtat upp en galopp och ändå kunde vinna hur enkelt som helst. Som hästen avslutade!
– Jag är jag alltid glad då jag vinner men det är ändå sällan jag bubblar upp så där. Det hade varit en sådan tung helg med mediokra resultat…och så galopperade den här då.Vilken jävla skithelg liksom! Men vi körde ikapp och han kändes bara starkare och starkare. In på upploppet fick vi världens turlucka och han gick ju verkligen fantastiskt.
Du måste ha blivit förvånad över att ni kunde vinna så enkelt?
– Ja, det var ju riktigt bra hästar som tjänat över halvmiljonen som han la 20 meter på. Han verkligen exploderade när han fick spurtutrymme, och det gör han med tussarna kvar i öronen och på bettet hela vägen. Någon hade en klocka igång, 1.05 sista 200. Jag vet inte om det stämmer men jag har i alla fall inte åkt så fort på ett upplopp sedan Dileva Källs tid (Normans största stjärna med 5,7 miljoner intjänat).
Vad hoppas du av hästen framöver?
– Det är en väldigt kraftfull häst och det vore skoj om han tjänade några hundra tusen till så att vi kunde prova honom i Frankrike i vinter. Jag tror att han skulle passa bra på stora banor.
Vad säger du om lördagens start i Sommartravets final?
– Motståndet är verkligen stenhårt med bra hästar både framför och bakom oss. Det ska bli roligt att se hur han står sig mot dem. Min andra häst Mystery Love (V75-6) ska köras på chans och får svårt att vinna från ett femte med voltstart, där det gäller att ta det försiktigt i starten. Men med Comte du Pommeau måste jag tro på lite chans. Han går barfota runt om, så klart, och i övrigt med samma utrustning som han haft. Det är bra att han får anfalla bakifrån också. Han håller ihop travet bättre då han inte kommer först för tidigt. Är han med längst framme i loppen kan det hända att han börjar bromsa på upploppet. Det här blir en intressant start.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.