Skötaren snackar svenska med Maven

70

maven pratar svenska

Skötaren Tobias J Gustafsson och Maven är laddade inför söndagens Prix d’Amerique.Foto av THOMAS BLOMQVIST

Maven är USA:s bidrag i Prix d’Amerique.
Ett blågult sådant.
– Jag pratar i alla fall svenska med henne, säger skötaren Tobias J Gustafsson.

Stjärnstoet Maven var finalist i Elitloppet i fjol i regi Jonas Czernyson. I november såldes Maven för 5,5 miljoner dollar – ett auktionsrekord för ett sto – och flyttades till Jimmy Takter. I december flögs Maven till Europa och stationerades hos Jacky Bethouart på gården Haras de Plessis i Chamant fem mil norr om Paris.
Tobias J Gustafsson har fått förtroendet att sköta Maven i satsningen mot Prix d’Amerique. ”Flash”, som han kallas för att han inte alltid är så snabb…, trivs med lugnet i Chamant.
– Jag har upptäckt att jag även gillar maten här. I går var vi på en kinarestaurang och så finns det en italiensk restaurang som jag gillar.

Första starten utan skor
Vi får se ett jobb där Maven tränar ihop med Solvato. Åtta intervaller i skogen ger ett bra formintryck även om Maven inte ser helt skärpt ut när hon skyggar för en del vattenpölar på banan.
– Galopperna får ni klippa bort, säger Flash till tv-fotograferna på plats.
På torsdagen landar tränaren Jimmy Takter och amerikanske kusken Yannick Gingras i Paris.
– Tanken är att Jimmy själv ska köra henne i ett träningsjobb inne på Vincennes, att han får känna på henne själv, berättar Tobias J Gustafsson.
I Prix d’Amerique är det meningen att Maven för allra första gången i karriären ska tävla utan skor på hovarna.
– Det är svårt att säga vad det ger, men det kommer nog att göra sitt.

Världens tuffaste travlopp
I USA handlar det mest om sprinterdistans och tävling över 1 609 meter. Prix d’Amerique räknas som världens tuffaste travlopp, ett kraftprov över 2 700 meter.
– Hon testade 2 700 meter senast i Prix Tenor de Baune. Jag tyckte hon såg jättefin ut i ledningen i 2 500 meter och hon stred fortfarande om segern efter 2 600 meter, men sista 100 var tufft mot de franska hästarna som bara tuggar på.
– Jag tror hon mådde bra av loppet senast.
Vad tror du om Prix d’Amerique?
– Ju mer jag tänker på det, med rätt resa och lite småförändringar tror jag det kan gå bra på söndag, med det ska klaffa också. Hon behöver stäppa upp, men det känns också som att hon visar mer och mer attityd för varje dag. Hon kan överraska.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.