Johan och en Italienare gästar Solvallas V86

69

johan untersteiner solvalla

Johan Untersteiner gästar Solvalla med nyförvärvet Sciacallo O.M. Foto av LARS JAKOBSSON

Rivstart på egna tränarrörelsen och rekordår som kusk.
Johan Untersteiner har gått från het till stekhet efter flytten hem till Halmstad.
På onsdagen återvänder han till sin forna hemmabana Solvalla och med sig har han ett mycket intressant nyförvärv.

Efter många framgångsrika år hos stortränaren Roger Walmann på Solvalla valde Johan Untersteiner att ta ut egen proffstränarlicens och i våras gick flytten hem till Halmstad. Där rivstartade han den egna rörelsen. När 2014 blev 2015 hade hans hästar tjänat 2,9 miljoner kronor och vunnit 47 lopp, vilket gav en imponerande segerprocent på 27. Och som kusk hade Johan Untersteiner ett toppår. 148 triumfer och 16,7 miljoner kronor inkört placerade honom på nionde plats bland landets samtliga kuskar, både vad gäller antalet segrar och inkörda pengar.
– Det klart att det var ett jättebra år för mig, över förväntan måste jag säga. Den dagen som jag sa upp mig från Roger hade jag inte klart med någon häst i träning. Ett halvår senare har jag 65 hästar och jag måste tyvärr säga nej till hästar eftersom jag inte har plats för fler i dagsläget. Jag hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så explosionsartat. Det är verkligen skoj att det har gått så bra och just nu jobbar jag stenhårt med ett nytt projekt.
Nytt projekt, kan du utveckla det?
– Enkelt förklarar handlar det om att få plats med fler hästar. Men det är viktigt att vara proffsig och jag tar inte emot hästar och sätter dem på någon gård där inte träningsmöjligheterna är som bäst. Jag vill satsa på att ha det bästa av allt och då är det inget som görs över en natt.

Oväntat mejl från Tyskland
Italienfödde fyraåringen Sciacallo O.M. (V86-8) var en av de första hästarna att komma in i stallet. Och uppdraget att träna honom kom som en blixt från klar himmel.
– Jag fick ett mejl från två tyska veterinärer som undrade om jag var intresserad av att ta emot en häst, och det var jag så klart. De berättade att hästen hade halsopererats under sommaren och skulle sättas igång på hösten och tränas för fullt igen och de ville satsa på Sverige eftersom hästen har en del fina lopp att starta i om han visar sig konkurrenskraftig.
– Han är anmäld till Kungapokalen och Sprintermästaren och det finns mycket andra fyraåringslopp också. Om han är så bra att han duger i de sammanhangen får tiden utvisa men vi måste göra ett försök i alla fall.
Sciacallo O.M. har bara hunnit göra sex starter, fyra i Tyskland och två i Frankrike, och han har fått segerdefilera tre gången. Sciacallo betyder schakal på italienska och att döma av Johan Untersteiners beskrivning lever hästen utseendemässigt upp till sitt namn.
– Det är en väldigt snygg häst med mycket utstålning och lätt fint trav. Man får lite feeling för att han kan vara något extra när man kör honom.

”Långt ifrån ett spikförslag”
I onsdagens Sverigedebut startar Sciacallo O.M. från spår tio över 2 140 meter på Solvalla. En titt på ATG.se visar att V86-spelarna tror mycket på honom men Johan Untersteiner vill tona ner förväntningarna.
– Han har tränat väldigt mycket sedan han kom. Det har varit mycket styrketräning och han har bara gått två rundbanejobb och som fortast gått 1.21-1.22 full väg. Han har inte startat sedan juni så det skulle vara konstigt om han skulle vara på topp redan nu. Jag vill i första hand se honom sköta sig och visa att han kan och vill springa. Spelarna kan ta med honom på grundkapacitet men han är långt ifrån ett spikförslag.

Offensiv order till pappa
V86-omgången delas mellan Solvalla och Jägersro och Johan Untersteiner har ytterligare två hästar till start inom ramen för V86. Maicon Face (V86-4) gör sällskap med Sciacallo O.M. till Solvalla och på Jägersro överlåter Johan tömmarna bakom Overtaker By Sib (V86-7) till pappa Peter.
– Maicon Face har gjort fyra klart godkända lopp i min regi. Han gör alltid sitt och kämpar. Lång distans tror jag att han klarar utan bekymmer men han möter några bra konkurrenter. Framför allt Amor Winner och Nadal Broline som båda kommer från V75-segrar. De två är på förhand huvudet högre än min häst men om man får köra barfota tror jag att det gör en del meter på honom.
– Overtaker By Sib tyckte jag gick fullt godkänt i skymundan i gulddebuten senast. Han kom aldrig riktigt in i loppet och det kanske kom lite tätt inpå finalerna gången innan. Formen tror jag är lika bra som när han vann finalen och han har ett vettigt utgångsläge. Jag tror att han ska vara med och slåss om en plats i alla fall. Jag kommer ge order till pappa att han inte behöver vara rädd för ett offensivt upplägg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSkötaren snackar svenska med Maven
Nästa artikelJägers/Valla DD

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.