Snacket igång inför Prix d'Amerique

240

Då var förhandssnacket igång inför Prix d’Amerique.
Var är de svenska hoppen och de stora franska stjärnorna?
Ready Cash och Royal Dream, de senaste årens franska dominanter, har ännu inte fått upp ångan inför världens största travlopp sista helgen i januari.

image-6
Hemmahästen Uhlan du Val klev fram som en möjlig fransk uppstickare i det första uppmjukningsloppet inför Prix d’Amerique i helgen.
Femåringen imponerade vid segern i säsongens första så kallade B-lopp, Prix de Bretagne, på Parisbanan Vincennes på lördagen tillsammans med sin tränare Cedric Megissier.
Robert Bergh provade att låta Kadett C.D. försvara sig i ledningen hela loppet vilket visade sig bli för tufft. Uhlan du Val pressade på och svensken tröttnade.
Hur blir det då med svenskt deltagande i Prix d’Amerique i januari?
Kanske tar Robert Bergh nya tag med Kadett C.D. Av förra vinterns blågula i Paris är det få som är aktuella. Quarcio du Chene har slutat tävla – och det ser tufft ut i Prix d’Amerique-sammanhang för trion Raja Mirchi, Maharajah och Noras Bean.

Stjärnorna uteblev

Lördagens Prix de Bretagne på Vincennes är det första av fyra B-lopp som körs inför Prix d’Amerique.
Övriga tre lopp med begynnelsebokstaven b är Prix du Bourbonnais (7 december), Prix du Bourgogne (29 december) och Prix de Belgique (12 januari).
Av de franska fixstjärnorna Royal Dream och Ready Cash syntes inte ett spår. Familjen Dubois var länge intresserad av att starta regerande Prix d’Amerique-vinnaren Royal Dream men backade ur i sista stund.
Ready Cashs tränare Thierry Duvaldestin har deklarerat att hans häst kommer att starta i Prix du Bourbonnais lördagen 7 december. Åttaåringen vann Prix d’Amerique 2011 och 2012, och slutade tvåa 2013.
– Duvaldestin vill inte riskera att hans häst kommer i form för tidigt inför det stora loppet. Även Dubois resonerar nog på samma sätt med Royal Dream. När det gäller de här franska undantagshästarna så brukar de bara bli bättre med åren. Mycket talar för att Royal Dream och Ready Cash i allra högsta grad kommer att vara med i matchen igen i vinter, säger Anders Lindqvist.

Träning i lördags
Den i Frankrike verksamme tränaren Anders Lindqvist umgås själv med drömmar om att vinna Prix d’ Amerique. Pato, som Petri Puro satt i träning hos sin svenske kollega i Paris, ska vara som bäst om ett år är det meningen.
– Vi hoppas mycket på det stora loppet 2015 men tror att Pato kommer att få ett fint år redan nästa. Pato var med mot eliten i Prix de Bretagne och vi var väldigt nöjda med hur han gick. Vi provade honom med en lättare balans och Johanna (Lindqvist) testade att köra lite från start. Allt var ren träning och när han blev hängande i tredjespår slutade Johanna att köra på honom, helt i enlighet med det vi kommit överens om. Så får man nämligen göra i Frankrike.
Vilka franska hästar är heta inför vinterns stora slag i Paris?
– Förutom Royal Dream och Ready Cash tror många att just lördagens vinnare Uhlan du Val är en topphäst som kommer att kunna sticka upp. Även Up And Quick gjorde det bra i lördags. Tiego d’Etang är en annan, trots att han var lite sämre i lördags. Ingen får heller glömma bort Texas Charm, slutar Anders Lindqvist.

Mikael Wikner