Sofia i Sverige för Montéstart

205

29-åriga Sofia Aronsson är ett av landets färskaste proffs med verksamhet i både Frankrike och Sverige.
På lördag finns hon på plats på Åby för en start i Åby Stora Montépris med Organdi d’Or – en elvaårig valack som blivit för gammal för att tävla i sitt hemland Frankrike.
Sofia Aronsson körde i gång som proffs i slutet av fjolåret. Efter några år med inriktning på ridande trav i Frankrike har hon breddat sig för att möta marknaden både i Sverige och utomlands.
– Det är hästen som styr hur vi ska matcha. Allt handlar om individen – om hästarna trivs bäst i sulky eller monté, säger Sofia.
Hästen hon visar upp på lördag trivs bäst under sadel. Elvaårige valacken Organdi d’Or blev överårig för tävling i Frankrike vid årsskiftet och har tävlat en del i Belgien den här säsongen.
I förra veckan vann Sofia Aronsson ett lopp i belgiska Mons med valacken. Segern var hästens 17:e på 108 starter i karriären.
Åbytravet bjuder in till en av sina största dagar på året med Åby Stora Pris ingående i V75. Lördagen inleds med Åby Stora Montépris (lopp 1, utanför V75) som ridits sedan 2005 och är ett av landets äldsta montélopp. 100 000 kronor väntar vinnaren på lördag.
– Det är några bra hästar med och han är väl kanske inte i det slaget han var i för två-tre år sedan. Så det blir nog svårt att vinna. Men han är pigg och fräsch för sin ålder och väldigt kul att ha att göra med i stallet. En riktig gentleman man blir glad av att se varje dag. En bra slant hoppas jag han tar.

sofia

Tar sig mellan dörrarna

Sofia Aronsson har Axevalla som hemmabana och håller till på träningsanläggningen Bjertorp. I Frankrike är det Charmant som gäller, en ort fem mil norr om Paris.
– Det funkar riktigt bra. Jag har bra folk på båda ställen och det ta inte mer än 4, 5 timma från stalldörr till stalldörr. Så länge det funkar och känns bra kommer jag att ha verksamhet både i Frankrike och i Sverige.
Förutsättningarna på lördag för Organdi d’Or och Sofia är kort distans och autostart.
– Det finns nästan inte autostart i montéloppen i Frankrike och i Norden han har visat sig vara ojämnt startsnabb med just bil. Han har varit jättedålig ut vissa gånger och jättebra andra. Jag tror att någon av Bullchip eller Having Said That vinner på lördag då Prince de Montfort inte var bra senast och har pausat.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet