Inför V75 Åby 21 sept 2013: Nahar har toppform

253

Åby Stora Pris har körts i nuvarande tappning sedan 2005.
Varje år har den häst som vunnit det första heatet tagit hem slutsegern.
– Det kan jag tänka mig för jag tycker att många brukar veckla ihop sig redan i första loppet, säger Bergsåkers Robert Bergh, som jagar karriärens första seger i storloppet tillsammans med elitloppsvinnaren Nahar.
Åby Stora Pris är unikt på den svenska storloppskartan.
Visserligen körs försök och final samma dag i Elitloppet på Solvalla och i Sprintermästaren på Halmstadtravet, men i Åby Stora Pris möts samma hästar i två heat – minst.
Om samma häst vinner båda heaten är saken klar men om loppen vinns av olika hästar möts dessa i ett rafflande skiljeheat, häst mot häst, öga mot öga.
– Egentligen är väl inte upplägget något som tilltalar mig men eftersom Nahar har galopperat i var tredje start nu på slutet tänkte jag att galopperar han i ett av tre lopp på Åby så kan vi fortfarande vinna, säger Robert Bergh skämtsamt.

bergh_toppchans

”Kändes otroligt bra”
Robert Bergh har aldrig kört heatlopp á la Åby Stora. Det är han för ung för säger han. Men han har vunnit både Sprintermästaren och Elitloppet. Så att få hästarna att prestera på topp upprepade gånger samma dag är bevisligen något han kan.
– Men den som säger att tre heat samma dag passar deras häst tror jag skarvar lite, för det passar ingen häst. Men jag ser inga moln på himlen om det skulle krävas tre heat av Nahar.
Efter elitloppssegern i maj har Nahar startat sex gånger och vunnit två lopp. Senast var han ute i finalen av European Trotting Masters i Paris men galopperade snöpligt i fjärde par utvändigt 1 000 meter från mål.
– Det var en tung galopp. Han kändes otroligt bra i det läget och allt hade gått som jag ville – Ready Cash satt utvändigt och vi kom sakta men säkert framåt i hårt tempo. Jag vill inte säga att vi hade utmanat om segern men jag har svårt att se att han hade varit sämre än tvåa utan galoppen.

Startspåren inte viktiga
På lördag startar Nahar från spår två i det första heatet och då startlistan med de åtta hästarna vänds upp och ner i det andra heatet går han där ut från spår sju. Men för en häst som Nahar, med en väldig styrka som sitt främsta vapen, är inte startspåren avgörande.
– Jag är inte så där väldigt intresserad av spåren. För min del kanske det skiljer en position mellan ett bra och ett dåligt spår, säger Bergh.
För motståndet står bland andra titelförsvararen Sebastian K., fjolårets kung i trav-Europa Commander Crowe, samt de franska tuffingarna Save The Quick och The Best Madrik. Men Robert Bergh låter sig inte skrämmas.
– Loppet går på hösten och jag tycker varje år att man ser många hästar som inte har den rätta formen. Det brukar vara ”flashiga” hästar med men när det väl är dags för lopp är de inte så märkvärdiga. Vi får se hur det är i år och känna lite i första heatet vilka som utmärker sig.

”Riktigt bra form”
Båda heaten i Åby Stora Pris ingår i V75-spelet (V75-1 och V75-5) som den här veckan delar ut jackpotmiljoner till spelarna. Enligt prognosen blir man 44 miljoner kronor rikare om man blir ensam om sju rätt. Att döma av tonläget på Robert Bergh är Nahar given på V75-kupongen.
– Han har riktigt bra form, den är absolut lika bra som den var i maj, och går bara allt normalt tillväga har vi toppchans.


Bergh om sina övriga V75-hästar:
Krypton Eye (V75-4) har tävlat på bra nivå hela tiden och gick godkänt även senast. Förutsättningarna med lång distans passar bra. Han är ett garderingsstreck.
Bradley (V75-7) är det surt att jag fick bakspår med för han hade haft riktig toppchans med ett bra spår. Nu får vi hoppas på hyggligt flyt under loppets gång. Jag hade kunnat ta ut honom i brons istället men jag tycker att det här loppet passar honom bättre och det klart att jag tror på chans trots spåret.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSofia i Sverige för Montéstart
Nästa artikelInför V86 18 september 2013: Takter kör åt Persson