Sofia: ”Jag vill verkligen satsa”

27

Landets montéchampion i fjol – i överlägsen stil.

Lite rädd för att flytet inte skulle hålla i sig.

Örebrotjejen Sofia Adolfsson vann med den första häst hon satte sig på i lopp på det nya året.

Av någon anledning var landets mestvinnande montéryttare inte speciellt påpassad i fredagens V65-omgång på Solvalla.

Sofia Adolfsson red Rommeamatören Roger Karlssons Journey och satte dit ännu en vinnare. 15 gånger pengarna delade championryttaren ut på vinnarspelet tillsammans med den sexårige valacken som gick segerlös från fjolåret.

Sofia Adolfsson är 25 år och kommer från Örebro. Under fjolåret gick hon ner i arbetstid i jobbet som sjuksköterska för att kunna satsa lite mer på hästarna och framgångarna lät inte vänta på sig.

2016 upplevde hon sitt mest framgångsrika år någonsin i sporten. En överlägsen montechampion med 34 segrar, med en bra bit ner till tvåan på 21.

I pengar blev det sammanlagt 1 843 370 kronor och ytterligare fem segrar tagna i sulky.

– Det är överlägset mitt bästa år tävlingsmässigt, helt klart har det gått över alla möjliga förväntningar. Det är montén jag satsar på i första hand men jag vill ju hålla på med båda disciplinerna. Sulkyloppen är ett stort intresse för mig också. Om jag gör mig illa och inte kan rida mer så vill jag inte sluta med travet utan då vill jag kunna köra, säger Sofia Adolfsson.

Varvar nattjobb med hästar

Hon är sambo med Petter Karlsson, son till Örebrotränaren Hans. När hon inte jobbar natt på Örebro Universitetssjukhus är det hästar som gäller.

Sofia kör och rider provlopp och hjälper sambo, svärfar och några amatörer i Örebro. Hon tränar hästar och tävlar.

En stor del av tiden ägnar hon tillsammans med mamma Lena Adolfsson, amatör i Örebro som har sex hästar tillsammans med sin dotter.

– Jag vill verkligen satsa på det här och tävla mycket. Och då kändes det skönt att det verkligen gick så bra i fjol. Det är jättesvårt att säga varför det gick så bra eftersom så mycket spelar in. Men förutom att jag ridit bra hästar har jag haft ett ganska bra flyt måste jag säga. Det har rullat på hela tiden utan minsta stolpe ut, säger hon.

Sabbatsår i Frankrike?

Sedan har rutinen gjort sitt till också. Hon drömmer om att rida i Frankrike och skaffa sig ännu mer av den varan.

– Jag har ridit några år nu och börjar ju ha några år under västen och det är klart att det är en jättestor fördel också. Nu känns det som att jag jättegärna skulle vilja rida i Frankrike – det verkar skithäftigt och jag tror att det skulle vara en bra skola att rida lite lopp där.

Landets montéchampion har ingen plan på hur hon ska kunna närma sig det stora Frankrike.

– Jag har funderat på att ta ett sabbatsår och jobba i Frankrike och på den vägen kunna få rida. Samtidigt har jag en jättefin kundkrets här hemma som kanske skulle försvinna då. Så det är dubbelt. Sedan vet jag inte riktigt hur man skulle få till det heller. Det vore framfusigt att säga att man vill komma ner och rida och verkligen motivera varför i den tuffa konkurrensen där, säger Sofia Adolfsson.

”En jäkla flygmaskin”

2016 fördubblade hon antal segrar och inkörda pengar jämfört med året dessförinnan. Med råge.

Största montésegern kom i Olympiamontén på Åby tillsammans med Nantucket. Den nu tioårige hingsten slutade också tvåa i det största loppet Montéeliten på Solvalla bakom en fransk häst.

Mercedes Balogh i Örebro tränar hästen som inte synts på tävlingsbanorna sedan augusti.

– Nantucket är en jäkla flygmaskin, han är helt outstanding. Det är hästen jag rider som är i eliten. Min sambo Petters pappa har Laraki Brodde som jag red fyra gånger under fjolåret och vann samtliga lopp med. Den tror jag är riktigt, riktigt bra också för framtiden.

Vad tror hon då om 2017?

– Det är klart att jag hoppas att det ska gå fortsatt bra. Jag är dock medveten om att det kan växla väldigt fort om det där flytet inte riktigt håller i sig.

 

Segerrikaste montéryttarna 2016

1. Sofia Adolfsson, Örebro, 112 starter 34 segrar, 1 630 020

2. Jenni H Åsberg, Gävle, 106 starter, 21 segrar, 870 100 kronor

3. Jennifer Persson, Solvalla, 160 starter, 20 segrar, 1 065 800

4. Josefine Ivehag, Axevalla, 125 starter,19 segrar, 1 148 693 kronor

5. Clara Jonasson, Halmstad, 96 starter, 17 segrar, 808 750 kronor

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Sofia: ”Jag vill
verkligen satsa”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.