Solvallas egen pansarvagn hade lekstuga

131

Solvallas egen pansarvagn hade lekstuga

God jul Timo Nurmos, önskar Readly Express.
Solvallas egen pansarvagn hade lekstuga i Prix Tenor de Baune på julafton.
– Det är en superhäst, sade körande Björn Goop sedan han för andra gången fått fatta tömmarna bakom den nye svenske travkungen.

I Sverige har han krossat allt i sin väg under tre säsonger.
När Readly Express för första gången fick beträda Vincennes stora bana gjorde han det med samma självklara auktoritet.
En bra start gjorde att körande Björn Goop kunde överta kommandot från spetsande Treasure Kronos efter 500 meter.
Resten blev uppvisning.
Efter att ha fått dämpa farten till i sammanhanget milda 1.14,1 första 1 700 meterna så stack Readly Express ifrån sina konkurrenter i bländande stil över upploppet.
Goop knöt näven över mållinjen och passade även på att strö lovord över Timo Nurmos som ännu inte gjort sig samma namn i Frankrike som här hemma.
– Det är en fantastisk tränare som vunnit alla klassiska lopp i Sverige. Han hade hästen perfekt förberedd idag. Readly Express klarade starten perfekt med både uppsamling och acceleration. Jag är tacksam som fick chansen att köra. Det är en superhäst.
Lycklig var även ägaren Rolf Andersson som nu får en dröm uppfylld.
– Jag har ägt hästar länge och sett både Roquepine och Bellino II vinna Prix d’Amerique. Nu har jag en egen häst i loppet, jag är så stolt.

Strulresa för Twister Bi
Jerry Riordans Treasure Kronos hängde med duktigt till andrapriset medan stallkamraten, världsmästaren och loppets andrahandsfavorit, Twister Bi bjöds en oförmånlig resa av Alexandre Abrivard. Efter att ha blivit hängande i fjärdespår runt första sväng backades han till femte par utvändigt, angrep först i tredjespår i uppförsbacken knappa kilometern från mål och slutade femma utan att någon gång nå tätkänning.
Daniel Redéns duo Caid Griff och Tobin Kronos slutade sexa respektive åtta.
Segertiden för Readly Express blev 1.12,9/2 700 meter som förutom direktplatsen till Prix d’Amerique belönades med cirka en halv miljon kronor.
Det innebär att den Timo Nurmos-tränade femåringen vunnit 20 av 23 starter, aldrig slutat sämre än tvåa och nu passerat tio miljoner kronor i prispengar.

Ingen lycka för Rajesh och Makethemark
I Criterium Continental uteblev däremot de svenska framgångarna.
Loppet föranleddes av en omstart och kom iväg drygt tio minuter försenat. Det gjorde uppenbart både hästar och kuskar extra löpsugna då det kördes i våldsamt tempo hela vägen.
Första 600 travades på 1.05,3 och i samband med att nästa klockning på 1.08,1/1 100 meter kämpade sig Rajesh Face och Christoffer Eriksson fram utanpå ledaren efter en inledning i tredjespår.
Men körningen från de blågula var inte över för det.
När bakomvarande Makethemark blev utan draghjälp lossade Björn Goop av ett mäktigt speedryck som skickade Petri Salmelas fyraåring till ledningen.
Men de ursinniga forceringarna satte sig i benen.
Vid ingången till upploppet var såväl Makethemark som Rajesh Face slagna och loppet utmynnade i en spurtuppgörelse mellan tre ston där Doria Desbois och Mathieu Abrivard drog längsta strået vilket innebar en dryg miljon kronor och även det en direktplats till Prix d’Amerique.
Makethemark och Rajesh Face slutade båda utanför prispengarna, istället blev Fredrik Wallins Inga In Heaven bästa svensk genom att knipa sjättepriset för Franck Ouvrie.
Segertiden blev 1.10,7/2 100 meter autostart.

Föregående artikelReadly Express vann på Vincennes på julafton – och är klar för Prix d’Amerique
Nästa artikelV75 Winter Burst intar Umåker

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.