V75 Winter Burst intar Umåker

213

V75 Winter Burst intar Umåker

Micael Melander har kört båda Kennet Häggströms stjärnor till seger. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Stjärnan Super Ariel har vintervila. 
Men det håller inte Kennet Häggström borta från vinnarcirkeln. 
På juldagen jagar hans nya stjärnskott Lisa Mollyn sin femte raka när V75 Winter Burst intar Umåker.

Kvantitet föder inte kvalitet. Men framgång verkar föda framgång.
Med som mest fem starthästar har Kennet Häggström krossat fjolårets siffror och kan se tillbaka på sitt bästa år hittills.
– Det har gått riktigt, riktigt bra. Jag har kört in lite mer än två miljoner kronor med det lilla material jag har. Nu har jag bara tre starthästar, säger Solängettränaren som förutom nästan en miljon konor mer i inkörda pengar även har dubblerat sin segerprocent.
Den mest namnkunniga hästen på tränarlistan är Super Ariel. Hon inledde framgångsrikt säsongen i Frankrike och satte kronan på verket när hon i oktober vann Sto-SM på Åby och belönades med en halv miljon kronor.
– Super Ariel har dragit in det mesta, men de andra har också varit riktigt bra, konstaterar Kennet Häggström.
Det åttaåriga stoet må vara stallets vinstrikaste häst i år men segerrikast (antal segrar) är hon inte. Det är Lisa Mollyn.

Fyra raka
Kennet Häggström erbjöds i början av året att köpa Lisa Mollyn och nappade. En fullträff, med facit i hand. Det sexåriga kallblodet gör precis som sin tränare sitt bästa år hittills.
I juli kom årets första två segrar och nu ståtar hästen med fyra raka.
– I Östersund trodde jag aldrig att hon skulle hinna fram men hon gick riktigt bra till slut. Alla segrarna hon har tagit har hon gjort på ett gediget sätt, berättar Kennet Häggström och tillägger:
– På Bergsåker var hon också riktigt bra. Det loppet såg på förhand himla tufft ut, jag var nära på att inte åka men tänkte att vi far väl ändå.
Det är inte vilka hästar som helst Lisa Mollyn dundrat ifrån. Hon har slagit årets segerrikaste kallblod Blås Undan och senast höll hon undan för årets segerrikaste sto, Mofaksan, när hon vann finalen av Norrlands Stoelit. En oväntad seger, enligt Kennet Häggström.
– Jag trodde att hon kunde vara med där framme men att hon skulle vara så pass bra att hon skulle vinna, det trodde jag inte. När Micael (Melander) körde i sista sväng trodde jag också att det var för tidigt men hon höll hela vägen.
Planen var sedan att Lisa Mollyn skulle få vintervila men den goda formen och ett passande V75-lopp fick Kennet Häggström att tänka om.

”Det är kanonförhållanden”
Juldagen firas på grannbanan Umåker, elva mil norröver från Örnsköldsvik. Lisa Mollyn(V75-4) utmanar återigen från fjärdespår men denna gång startar hon från den främre volten.
Bland motståndet finns Blås Undan, Storsjarmören och även formstarka Myr Faksen, som ser ut att bli favorit.
– De tror lite på den ja, men den kommer få för långt fram. Jag tror mer på de som står på tjugo meter tillägg. Storsjarmören är bra, och kommer de fram fort kan det bli tufft men får Lisa Mollyn bestämma och gå ifrån en bit får de andra jobba för att komma fram, resonerar Kennet Häggström.
Uppladdningen inför måndag har varit bästa tänkbara.
– Det är kanonförhållanden nu, vi har packad snö att träna på.
Trots det och tidigare insatser vågar tränaren inte vara fullt så segerviss.
– Jag tror att hon kan vara med där framme men att vinna ett lopp är alltid svårt och det är bra hästar hon möter. Men hon är bra själv och inte sämre än någon annan. Hon har gått så pass bra och varför ska hon inte kunna göra det igen?

Delad glädje är dubbel glädje
En seger på måndag skulle slå sig in på topp tre bland årets höjdpunkter.
– Den skulle vara minst lika stor som segrarna i Sto-SM och Stoeliten. Det hade ju varit fruktansvärt roligt, det skulle vara pricken över i:et och en toppenjulklapp, säger Solängettränaren som även har något mer på önskelistan.
– Jag äger både Super Ariel och Lisa Mollyn själv, vilket är roligt men det hade varit kul om någon annan också hade varit med. Det betyder himla mycket att det har gått så pass bra men det har varit svårt att få in fler hästar. Jag trodde att det skulle gå bättre nu när det gått så pass bra och det har synts mycket. Vi får hoppas att det kommer, säger Kennet Häggström som efter juldagsfirandet tar sikte mot nästa år.

Föregående artikelSolvallas egen pansarvagn hade lekstuga
Nästa artikelBeskedet: Ingen Nuncio i heta kvalloppet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.