Spikförslag och miljondrag till V75 Solvalla

253

Spikförslag och miljondrag till V75 Solvalla

Anders Malmrot har varit sportchef på Solvalla i snart ett år.
Men så här inför julen tar han på sig sin gamla kostym som tipsexpert och delar ut klappar till V75-spelarna.
– Jag är förtjust i Nadal Broline och nu när han har hittat ett nytt vapen i sin arsenal, i form av startsnabbheten, tror jag att han blir svårslagen, säger travgurun, som har ytterligare spikförslag och miljondrag att bjuda på.

Anders Malmrot är ett känt ansikte för den svenska travpubliken. I två decennier hade han varit tipsexpert när han i januari klev in i rollen som sportchef på Solvalla.
– Elitloppet är det första som kommer upp när jag tänker tillbaka på året. Hur det var att vara en del av det och att vara spindeln i nätet. Det var en otrolig resa, ärofylld och intensiv, och det var ännu mer jobb än vad jag hade trott. Hela elitloppsapparaten kräver otroligt mycket tid av många människor och alla på Solvalla bidrar med sin del, säger Anders Malmrot.
Vad har varit mest överraskande med rollen som sportchef?
– Hur brett den spänner. Från att åka runt och ta ut elitloppshästar till att se till att det finns varmvatten i stöveltvätten. Men det är också charmen med det hela. För den som ärendet rör kan det minsta vara jätteviktigt och jag vill vara tillgänglig oavsett hur man så att säga graderar ärendet.

Elitloppet både roligast och tråkigast
Vad har varit roligast under året?
– Jag säger givetvis Elitloppet men sedan hade vi väldigt många trevliga sommarkvällar på Solvalla också, mysiga på alla sätt när folk satt ute och grillarna var igång. Och jag minns särskilt en dag då vi tackade av Gunnar Nilsson efter många år på Solvallakliniken och samtidigt hyllade Who’s Who för derbysegern. Det var en väldigt varm kväll själsligt och när jag åkte hem från Valla den kvällen kände jag att det är för det här jag har signat upp.
Vad har varit tråkigast?
– Starten i elitloppsförsöket där Bold Eagle sedan försvann. Jag kommer inte undan den. Allt hade känts jättebra hela elitloppshelgen och flutit på fram till den tråkiga händelsen med omstarterna. Jag hade verkligen unnat Bold Eagle att få visa hur bra han är för den svenska publiken.

Six Pack – en drömhäst i Elitloppet
Utöver onsdagarnas V86-tävlingar som delas med en annan bana har ni ju det senaste året kört på tisdagar. Men det konceptet har inte riktigt lyft. Vad säger du om det?
– Det har bevisats under det här året att det är svårt och det har inte blivit den publik som vi hade hoppats. Det har funnits ljuspunkter och vi har gjort vad vi har kunnat med en studio i kongressen, och att vi bjuder alla ägare till startande hästar på middag har varit väldigt uppskattat, men på ett helår har det inte slagit. Konkurrensen är tuff och kanske tar det längre tid för ett nytt koncept att sätta sig?
Om vi har det här snacket igen om ett år, vad har hänt på Solvalla då?
– Beträffande försäljning av mark och den biten kommer det ta längre tid innan Solvalla får några pengar. Men jag har funderingar kring elitloppshelgen där det kan bli någon form av förändring. Då kommer förresten kusk-VM inledas här. Sedan håller jag just nu på att spåna på en helt ny grej. Det handlar om en landskamp. Mer vill jag inte äga nu men det kan komma en pressrelease i januari.
Vilken är din drömhäst i Elitloppet 2019?
– Jag hoppas verkligen att våra två egna stora affischnamn – Propulsion och Readly Express – står på startlinjen. Får jag sedan önska något bortsett från Frankrike så vore det jäkligt kul om Åke Svanstedt kan komma från USA med Six Pack. Åke säger själv att hästen har högre kapacitet än Resolve så det vore fantastiskt att ha honom med.

Har inte hunnit sakna tv-rutan
Hur mycket saknar du din tidigare roll som tipsexpert i tv?
– Det har varit så fullt upp hela tiden med Solvalla så jag har inte hunnit reflektera över det. Men på helgerna följer jag trav-tv från soffan och ibland känner jag att där skulle jag velat kommentera något. Och visst händer det att det dyker upp minnen, inte minst från livesändningarna som alltid var speciella och kittlande.
Hinner du ha samma koll på travet i stort som tidigare?
– Inte alls som förut. Jag tycker fortfarande att jag kan se när en bra häst dyker upp och eftersom jag ser mycket trav har jag grundkoll, men det är inte som förut när jag till och med såg alla lunchtävlingar, följde upp spetsstrider och så vidare.

”I otroligt bra form”
På annandagen körs det traditionsenligt V75-finaler på Solvalla. Vad säger du om omgången i stort?
– Jag är jättenöjd med startlistorna. Det är en fantastisk kvalitet på finalomgången. Det är en årstid när de stora, tunga loppen går i Frankrike och här hemma ska det ställas av och vintertränas, men det syns i listorna att väderleken fortfarande är gynnsam för att träna häst och att de flesta fortfarande är igång.
Om du återgår till din gamla roll som tipsexpert för en stund, vilka är de bästa spikarna på V75 som du ser det?
– Jag är förtjust i Nadal Broline (V75-3) och nu när han har hittat ett nytt vapen i sin arsenal, i form av startsnabbheten, tror jag att han blir svårslagen. I mina ögon har han alltid varit en segermaskin med löpskalle så för hästens skull tycker jag att det är jätteroligt att han nu har fått utdelning efter så många fina prestationer. Hans elitlopp tycker jag exempelvis var magnifikt.
– Sorbet i V75-6 kan också vara en spik. Han har inte startat på ett tag men han kommer från lopp som Mastersfinalen, Sundsvall Open Trot och Åby Stora Pris, så även om han startar med 80 meters tillägg tror jag att han har bra chans att lösa det.
Har du några miljondrag att bjuda på?
– Wingmaster i V75-4 har jag följt med intresse på Solvalla på slutet och det är en fantastisk häst. Han är varmblodens Lanser. Det var ett kallblod som sänkte huvudet lägre och lägre desto fortare han sprang. Wingmaster är likadan. När han attackerade näst senast syntes han inte utan det var bara kusken som stack upp. Han är väldigt säregen men i otroligt bra form.
– Yrr i sista avdelningen tror jag också på. Han möter lite tuffare hästar nu än vad han har gjort tidigare men det finns väldigt mycket i den hästen och han är snabb från början. Slå Yrr utvändigt tror jag inte blir lätt.

Föregående artikelPropulsion förgyller lördagens V75-omgång på Romme
Nästa artikelHanna Olofsson och Ove A Lindqvist dominerade V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.