Stallsnack efter Prix d’Amerique

201

stallsnack efter prix d'amerique

Förhandsfavoriten Idao de Tillard tas om hand av sin skötare Susanne Ohme efter den snöpliga galoppen i Prix d’Amerique. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Hooker Berry och Jean-Michel Bazire blev den stora segraren i världens tuffaste travlopp.
Galopperande favoriten Idao de Tillard (bilden) den stora förloraren.
Så här gick snacket på stallbacken efter söndagens Prix d’Amerique i Paris.

 ”Jobbat ihop i 20 år”
Michel Aladenise 
är uppfödare och ägare till vinnaren Hooker Berry och var sansad, men mycket nöjd efter triumfen.
– Det kan inte kännas bättre än det gör just nu. Det är enormt, jag har hållit på länge och det var dags att vinna det här loppet. I sista kurvan tänkte jag att det skulle gå eftersom hästen har sin styrka till slut och det finns få som kan gå lika fort sista 200 meterna. Men att han skulle vinna så enkelt kunde jag aldrig tro. Jag har jobbat ihop med Jean-Michel i 20 år och det är en fantastisk tränare, kusk och människa. Han har gjort ett riktigt bra jobb med den här hästen och körde perfekt idag. När man samarbetat så länge känns en sådan här seger ännu större.

”Jag fattar ingenting”
Svenska skötaren Rebecca Lejon var desto mer uppspelt i segervimlet efter målgång.
– Jag fattar ingenting! Alla bara går runt och gråter och jag fattar ingenting. Jag har tagit hand om honom sedan han kvalade. Jag tyckte att Jean-Michel körde lite för hårt i tredjespår och ville att han skulle ner på innerspår. Men han brukar ha rätt, och det hade han i dag igen. Jag har svårt att fatta, jag trodde inte det här.

”Fick valuta för att vi åkte hit”
Muntra toner var det även kring svenskhoppet Don Fanucci Zet, trots att den forne elitloppsvinnaren fick nöja sig med sjättepriset.
– Jag är ruggigt nöjd! Att komma hit och sedan dra hela tåget…det ska nästan vara omöjligt att ta sig i mål och leda hela vägen i Prix d’Amerique. Men fan, vi fick valuta för att vi åkte hit. Jag fick feeling i början av upploppet men jag förstod att när det gick 1.06 i nerförsbacken…ja, att då skulle det bli mjölksyra. Det fick han, men jag är sjukt nöjd med Fanucci och kusken. Jag tror att han var sexa nu, men han höll länge, utbrast Daniel Redén.

”Vinner Prix de France”
Kusken som eldade undan i ledningen var Yoann Lebourgeois som tycktes nöjd med sin nya bekantskap.
– En mycket fin häst att köra, en superhäst som travar jättelätt och fint, jag kände på en gång att det var något utöver det vanliga. Det var vågat det vi provade och jag tycker att hästen gjorde ett riktigt snyggt lopp. Vi fick en bra start och långt in i sista kurvan kände jag att vi hade segerchans. Jag fick order om att köra så, Daniel hade sagt att han trodde på hästen. Det är inte lätt att gå ut i Prix d’Amerique utan att ha startat på flera månader, men tränaren hade gjort ett superjobb. Nästan gång kommer han att vara grym, då vinner han Prix de France. Jag vet inte om jag kommer att köra, men jag hoppas för hästen kommer att ha en riktigt bra chans där.

”För kort om tid att preparera”
Sämre gick det för loppets andre svensktränade häst Moni Viking som var slagen tidigt trots invändig resa.
– Det var ett häftigt lopp och han gick bra, men det blev för kort om tid att preparera. Han blev trött och det var inte konstigt. Det gick fort och det var ett tufft lopp. Han känns fin ändå, det fattas väldigt mycket i honom bara, kommenterade kusken och tränaren Björn Goop.

”Viktigaste för oss är att hästen får en lång karriär”
Störst var naturligtvis besvikelsen i kretsen kring Idao de Tillard, uppstickaren som dominerat på Vincennes i vinter och var favoritspelad, men galopperade bort alla möjligheter kort efter start för Clement Duvaldestin.
Skötaren Susanne Ohme försökte ändå se till framtiden då hon pysslade om sin gunstling efter loppet.
– Det enda minuset som hästen har är att han har lite lätt för att bryta i svängen. Utan att det är något fel med honom så bryter han alltid ner lite. Han hamnade väl lite långt ut, normalt sett så löser han det, men idag gjorde han inte det och felade. Vi får väl bara ta nya tag.
Hur kommer det sig att han inte lyckades lösa den situationen idag?
– Det är svårt för mig att säga, men de kör ju mycket hårdare den här dagen. Kusken sa att han visste inte varför han bröt för mycket och hoppade.
Hur skulle du sammanfatta upplevelsen kring Prix d’Amerique?
– Det har varit rätt så lugnt. Vi håller ju till på en gård i Normandie så jag har kunnat hålla på med honom som vanligt hemma. Det viktigaste för oss är att hästen får en lång karriär och utvecklas. Just idag är det jättetråkigt, men han kommer att komma tillbaka starkare, det är jag helt säker på.

”Funkar inte alltid som man vill”
Tränare Thierry Duvaldestin gav sin syn på saken:
– Han hängde ner lite i kurvan och när Clement provade att dra lite i högertömmen för att räta upp honom så galopperade han. Det är trav, det är hästar, det funkar inte alltid som man vill. Vi kommer tillbaka nästa år, sade Duvaldestin som även fick se en sämre prestation från sitt andra hopp, fjolårstrean och färska Prix du Cornulier-vinnaren Flamme du Goutier.
– Flamme får vila lite nu, hon var säkert lite trött efter Cornulier. Hästen fick en perfekt resa, men hade inte så mycket att komma med idag.

Föregående artikelFem tippar V75 till Solvalla lördag 4 februari 2023
Nästa artikelInför V75 (jackpot): Elias tror på femte raka vinsten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.