Stefan Melander inför V75 12 juli 2014

130

melanderv75

Stefan Melander är den ende verksamma tränaren i Sverige som har vunnit Prix d’Amerique, Elitloppet och Hambletonian.
Nu är ”Tarzan” invald i Hall of Fame.
– Det känns fantastiskt att få vara med där. Jätteläckert, säger Stefan Melander som på lördag kör sin elitloppshäst Digital Ink i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Solvalla-tränaren är den senaste i raden som har blivit invald i Hall of Fame. Svensk travsport skriver följande motivering i sin pressrelease.
”Det genuina intresset, besattheten av något, i det här fallet travhästar, har gjort Stefan Melander till en av världens främsta travtränare. Nyfikenhet och envishet i kombination med fascinationen för allt som har med travsport att göra har tagit den erkände hästfotografen till många av världens vinnarcirklar.”

”Duktiga yrkesmän i en hård liga”
Stefan Melander är såklart stolt över att ha blivit invald, men säger samtidigt att han trots sin digra meritlista är lite förvånad.
– Det var lite överraskande för det är ett hårt gäng som är med där redan. Det är fina människor i vår travsport som är invalda före mig. Otroligt duktiga yrkesmän och väldigt duktiga hästmänniskor. Det är fantastiskt att få vara med i den hårda ligan, säger Melander.
Och tillägger snabbt.
– Men jag har ju faktiskt varit med ganska länge och upplevt stora saker i travsporten. Jag är ganska gammal, även om jag inte är 57 år som de skrev utan faktiskt 56. Det är en jäkla skillnad, säger han med ett skratt.

Stora framgångar med ”egna produkter”

Du är ensam verksam tränare i Sverige just nu med att ha vunnit både Prix d’Amerique, Elitloppet och Hambletonian. Hur känner du för det?
– VM har jag också vunnit, påpekar ”Tarzan” snabbt apropå stora segrar.
– Det är jätteläckert men man är lite konstig på det viset att man nästan aldrig tittar bakåt utan bara framåt i den här branschen. Man tänker inte så mycket på det som har varit, även om det såklart är fantastiska segrar de som du räknade upp. De glömmer man förstås aldrig, det är ruggigt stort.
– Sedan tycker jag att det är stort att ha vunnit loppen med hästar som är helt egna produkter. Som jag har valt ut och tränat upp från början och tagit fram hela vägen. Scarlet Knight, Iceland och Gigant Neo är ju sådana hästar. Sedan har vi Super Photo Kosmos också. Merparten av mina hästar har varit egna produktioner som har hållit högsta klass. Det är kul att deras avkommor kutar på bra också, säger Tarzan.

”Läckert att ha tränat både mamman och pappan”
I lördags fick han en ny framgång som tränare då Air Frame vann Stosprintern. Det fyraåriga stoet är en ”Tarzan-produkt”.
– Det känns ju läckert att man har tränat både mamman och pappan. Det är kul. Sedan köper vi ju andra hästar också när man åker på auktioner men vi har kört mycket med våra egna hästar, menar Tarzan.
Han har 162 hästar på träningslistan men enligt Melander är hästantalet runt 150 då flera av dem har blivit betäckta och ska gå till avel.
– Jag vill helst sälja en del av hästarna men det är trögt. Annars går det åt skogen helt och hållet om vi har för många. Det är bara 24 timmar på dygnet och det gäller att hinna med allt, säger han.

”Digital Ink väldigt svårbedömd”
På lördag åker Stefan Melander till Årjäng och har två intressanta hästar med sig. Det är främst Digital Ink som startar i Årjängs Stora Sprinterlopp med 600 000 kronor till vinnaren. Men Tarzan ligger lågt med sin elitloppshäst.
– Digital Ink (V75-7) är väldigt svårbedömd. Senast i Östersund så var det väldigt dålig bana och det var omständigheter med dåligt väder och skitig bana som gjorde att det blev värdelöst. I Elitloppet så var han bland favoriterna att kunna vinna och jag tror inte att det var slutkört när han galopperade i sista sväng. Jag hoppas och tror att det berodde på fötterna att han inte gillade att gå barfota bak. Jag tror fortfarande att det var för att han blev ömfotad, säger Melander.
– Nu har det gått en månad efter senaste starten och jag vet att mina hästar inte brukar vara bra när de kommer ut efter vila. Jag är nämligen inte så hård på dem i träningen utan vill att de ska starta igång och gå framåt med loppen. Så jag har faktiskt inga större förhoppningar nu eftersom det har gått alldeles för lång tid mellan loppen enligt mitt upplägg. Dessutom har han inte något bra spår och det blir svårt mot de här hästarna. Han kommer till hundra procent att gå med bakskor men barfota fram.

”Nato Dream kändes bättre än någonsin”

Du har även med Nato Dream i V75-6 som senast var trea från rygg på ledaren. Chanserna där?
– Nato Dream (V75-6) var kraftigt förbättrad senast och jag var jättenöjd med honom. Han satt fast med krafter kvar och kändes bättre än någonsin. Ja, han gjorde faktiskt det. Tyvärr så har han fått spår åtta bakom bilen och då lär han hamna risigt på det. Det blir svårt för honom därifrån och jag ligger jättelågt med båda mina V75-hästar. Han går precis som Digital Ink barfota fram och med skor bak.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSebastian K kvalar i Kanada
Nästa artikelLars I Nilssons om hur läget är med Truculent

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.