Stefan Melanders stjärna Milligan’s School

94

Stefan Melanders stjärna Milligan’s School

Det krävdes lite tid men under sensommaren tog han klivet upp i den yppersta eliten.
Nu hägrar Frankrike och vinterns storlopp på Vincennes för Stefan Melanders stjärna Milligan’s School.
– Han tillhör tio i topp bland de starkaste hästar vi har haft, säger Solvallatränaren inför tisdagens start i C Th Ericsson Memorial på Solvalla.

Med elitloppsvinnaren Nuncio i spetsen har Stefan ”Tarzan” Melander berikat svensk travsport med många toppdjur från Nordamerika. Hans senaste stjärna från det stora landet i väster är femårige Milligan’s School (V65-3). Precis som Nuncio kom han till Sverige efter treåringssäsongen i USA men till skillnad från sin landsman blev det ingen omedelbar succé i Norden. I fjol blev det endast en seger på 15 starter.
– Han tillhörde de bästa i USA som treåring men var inte riktigt fräsch i Hambletonian där han annars hade fått en bättre placering (sexa). Som fyraåring började han bra här men sedan tappade han geisten och formen så vi tränade på lite och han har varit grymt fin i år, säger Stefan Melander.

Vill helst anfalla bakifrån
Årets framgångsresa inleddes i femåringsloppet Lyon Grand Prix på Åby i maj när Milligan’s School som 100-oddsare blev tvåa. Det följde han upp med två raka segrar innan han i augusti tog ytterligare ett steg i utvecklingen. Först knep han andraplatsen bakom Makethemark i Jubileumspokalen och därefter spurtade han hem en segercheck på en miljon kronor i Sundsvall Open Trot före bland andra årets Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express. I starten efter tjänade han ytterligare en miljon när han grejade andraplatsen bakom Propulsion i Trotting Masters-finalen och på nytt slog Readly Express.
– Han är bra hästen! Han har gjort jättebra lopp och jag är mycket nöjd med honom, säger Stefan Melander.
I sin senaste start var emellertid inte Milligan’s School lika imponerande när han fick nöja sig med fjärdeplatsen i en gulddivisionsfinal.
– Då gick han i ledningen och han brukar många gånger vara bättre bakifrån. Sedan var det kanske inte samma tryck i honom heller eftersom han förlorade, men jag tycker att han gjorde en ganska bra prestation ändå.
Den här gången är det anrika långloppet C Th Ericsson Memorial som gäller och Milligan’s School lottades till spår fyra bakom startbilen i det sju hästar stora fältet. Som vanligt är det Ulf Eriksson som ska sköta tömmarna.
– Ulf får lägga upp taktiken som han vill. Hästen känns i alla fall jättefin, riktigt pigg, och det ser ut som ett ganska bra lopp åt honom, säger Stefan Melander, som även har Test Drive och French Laundry till start i loppet.
– Milligan’s School är outstanding av de tre.

”Skulle säkert passa bra i Frankrike”
Distansen 2 640 meter med bilstart har Stefan Melanders jänkare testad tre gånger tidigare. Det har resulterat i en galopp, en seger och en andraplats. Anledningen till att han nu ska ut över den långa distansen igen är inte enbart att det handlar om ett anrikt lopp med 100 000 kronor till vinnaren, utan också att ge sin tränare underlag att fatta beslut om den fortsatta matchningen.
– Jag har tränat många hästar och han tillhör tio i topp bland de starkaste hästar vi har haft. Jag har lite tankar på att åka till Paris så det blir ett litet test över 2 600 meter det här. Han är otroligt stark hästen och skulle säkert passa bra i Frankrike också.
Framtiden får utvisa om fransmännen får sällskap av en högkapabel amerikan i vinterns storlopp, men har man slagit förra årets Prix d’Amerique-vinnare två gånger på hemmaplan förefaller det givet att spänna bågen.

Föregående artikelFem tippar V75 till Jägersro 27 oktober 2018
Nästa artikelEn av de hetaste segerkandidaterna är Worrywart

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.