Stenströmer är ARG!

226

20130529-222432.jpg

Stenströmer rasar: ”Har inte fått några pengar”

Ulf Stenströmer tycker att ST måste ta tag i problemet med uteblivna prispengar från Italien. Foto av Kanal 75

STOCKHOLM. Publicerad: 2013-05-29 18:00 Senast ändrad: 2013-05-29 18:03
Under elitloppshelgen tjänade italienska hästägare stora pengar på Solvalla.
Samtidigt har flera hästägare i Sverige väntat på prispengar från Italien i över ett halvår.
Det får travtränaren Ulf Stenströmer, vars elithäst Noras Bean vann det italienska storloppet Nationernas Pris i november, att rasa.
– Vi pumpar in miljoner till de italienska hästägarna men det kommer inte en krona tillbaka till de svenska, säger han.

Sweden Cup-vinnaren Owen’s Club. Elitloppsfinalisten Nesta Effe. Fyraåriga fenomenet Pascia’Lest. Det var många italienska hästar som tjänade storkovan under elitloppshelgen. Och deras ägare kommer snart att få sina prispengar utbetalda av Svensk Travsport (ST). När svenska hästar gästar Italien är det emellertid en annan femma. Noras Beans ägare (Stall Åsunden HB) har fortfarande inte sett röken av förstapriset på nästan en miljon kronor som deras häst sprang in i Nationernas Pris i Milano i vintras.
– Vi har inte fått några pengar än men jag misstänker att ägarna till Nesta Effe och alla andra italienska ägare som tjänade pengar på Solvalla under elitloppshelgen kommer att få sina pengar direkt. Det skulle vara intressant att höra vad ST gör åt det här utbytet som inte fungerar alls. Både Italien och Sverige är med i UET (Europeiska travförbundet reds.anm.) och att svenskarna betalar är lika givet som amen i kyrkan, men det är lika givet att italienarna inte betalar. Finns det inga pengar i Italien kanske ST ska gynna de svenska hästägarna innan de italienska, säger Ulf Stenströmer.
Vad du säger är alltså att ST borde hålla inne alla pengar till italienska hästar tills det italienska travförbundet har betalat?
– Jag vet inte om jag tycker det men jag tycker att man ska fundera i de banorna. Skulle inte de italienska ägarna få några pengar från Sverige skulle de nog också ligga på sitt förbund. ST borde i alla fall ringa och prata med det italienska förbundet och UET. Det måste ju finnas någon som bestämmer något, säger Stenströmer och fortsätter:
– Det är skandal att ingen tar upp problemet. Jag har pratat med Klaus Koch (travpromotor reds.anm.) om det här några gånger och han har pratat med sina italienska kontakter, men det har mest varit svävande svar därifrån.
– Det snackas om det europeiska samarbetet, att det ska vara samma regler och att allt ska vara så gemensamt, men att italienarna inte betalar ut prispengar är det ingen som tar tag i. Som det är nu är inte utbytet på lika villkor. Men jag hoppas att pengarna kommer och gärna snart för Italien är ett land som behöver utländska gäster för att få ihop fina tävlingar. Och jag kan i alla fall lova att inte jag kommer att åka dit igen innan pengarna har utbetalats.

”Organisatoriskt kaos”
Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, har full förståelse för Ulf Stenströmers frustration och berättar också att ST för en dialog med det italienska travförbundet.
– Normalt ligger vi inte och bevakar eller trycker på utländska förbund men så sent som i går fick jag en redogörelse från ansvarig i Italien att de har betalat ut alla prispengar till och med augusti 2012. Frågan ligger under det italienska jordbruksdepartementet och de har för avsikt att göra nya utbetalningar, men när och för hur många månader är oklart.
Kan ST hålla inne med pengar till italienska hästägare i väntan på att Italien betalar?
– Jag kan förstå resonemangen men att göra det mot tredje man känns väl sådär, och frågan är om det hjälper när läget är som det är i Italien med avsaknaden av pengar och stora underskott. Redan när man åker till Italien måste man vara medveten om att det tar lång tid att få prispengar och det tror jag också att Ulf Stenströmer var medveten om. Vi ska naturligtvis hjälpta till och göra påtryckningar hos vår motsvarighet i Italien, det har vi gjort någon gång tidigare och det har varit framgångsrikt, men det är väldigt komplicerat och alla som väljer att åka till Italien för att tävla måste vara medvetna om att det är ett organisatoriskt kaos där just nu som gör att det är väldigt långa väntetider.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.