Stig H:s stipendium 2014 till Oskar och Preben

101

stig h johanssons stipendium

41 travlärlingar har prisats sedan starten 1996.
Oskar Kylin-Blom och Preben Sövik tilldelas årets Stig H Johansson-stipendium.

Stig H Johansson är Sveriges genom tiderna mest framgångsrika travtränare. Men även han började från noll en gång i tiden hemma i Forsa i Hälsingland.
Med pengar från en stipendiefond har travlärlingar sedan 1996 kunnat söka stortränarens eget stipendium för utbildning och förkovran i yrket.
I år fastnade Stig H Johansson för 22-årige Oskar Kylin-Blom och 25-årige Preben Sövik.
– Oskar och Preben förenar talang och ambition med ett brinnande intresse för hästen och travsporten. Det är två mycket kompetenta lärlingar som vi valt ut av många väl kvalificerade ansökningar. Inom några år tar de steget fullt ut och blir egna professionella travtränare, säger Stig H Johansson, som kommer att dela ut sitt stipendium under lördagen i Eskilstuna.
Preben Sövik jobbar i Lutfi Kolgjinis stall på Jägersro där han förutom träningen av hästar tar en stor del av kontakterna med media och hästägarna.
– Jag satt och körde hästbuss till Bollnäs dagen då Stig H ringde och avslöjade att jag hade fått stipendiet. Stig har aldrig ringt mig tidigare så jag förstod ju vad som kunde vara på gång. Det är klart att jag är väldigt lycklig över att det man håller på med värdesätts på det här sättet, säger Preben Sövik.
Han är född och uppvuxen i norska Sandefjord där pappan Lars-Magne är professionell travtränare. Namnet Preben klingar danskt men stipendiaten är norsk så det förslår.

Proffs inom fem år?
Stipendiaten har fullföljt den norska travtränarutbildningen men vill gärna genomgå även den svenska och hoppas kunna bli proffs inom en femårsperiod.
– Helst då i Sverige. Jag är född in i yrket i Norge men Sverige är ett större travland och jag trivs mycket bra här. Jag har fått prova på att köra många fina hästar hos Ludde och Trond Smedshammer i USA där jag också arbetat en tid. Bästa hästarna jag suttit bakom? Då säger jag Raja Mirchi och Arch Madness, säger Preben Sövik som för stunden basar för Lutfi Kolgjinis stall med tvååriga travare på Sundbyholms travbana.

Guldklockan det största
Den andre stipendiaten Oskar Kylin-Blom vill bli sin egen i framtiden men känner ingen press att stressa fram något beslut.
Efter travgymnasiet på Wången började 22-åringen jobba hos Claes Sjöström på Solvalla. Sedan en tid tillbaka är han anställd av Solvallatränaren Fredrik B Larsson.
– Jag har faktiskt hållit det här med stipendiet hemligt för alla utom för min chef. Att få en sådan här utmärkelse är mycket hedrande. Stig H är den störste vi haft i Sverige i mina ögon och jag ser verkligen fram emot utbildningsdagarna med honom.
Oskar Kylin-Blom kommer från Tierp där pappan Nicklas Blom är verksam som amatör.
22-åringen har utmärkt sig som en skicklig löpkusk och blivit lärlingschampion på Gävle och Romme.
– Jag har läge att bli lärlingschampion på några banor även i år men vill helst av allt ta hem det på Gävletravet, det är banan jag kallar min hemmabana. Det största som hänt mig i travet är segern i Travrondens Guldklocka. Många namnkunniga har vunnit den finalen och att det var riktigt stort förstod jag dagen efter loppet då telefonen började ringa, säger Oskar Kylin-Blom som håller Fredrik B Larssons Reven d’Amour som den bästa häst han suttit bakom i träning.
Stig H Johanssons stipendium är sedan några år urformat som ett utbildningsprogram. Under drygt tio dagar, uppdelat på flera mindre perioder får stipendiaterna ta del av både teoretiska och praktiska utbildningsmoment.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelVM i V75 på Eskilstuna med Reinhold
Nästa artikelEskilstuna DD och V75

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.